Градоначелница Прешева поднела Гервали седам захтева – главни „питање пасивизације албанских насеља у Србији“

Од министарке спољних послова и дијаспоре тзв. Косова Донике Гервале затражено да се “Албанци Прешевске долине укључе у дипломатско представништво Косова“

Прешево (Фото: Бета)

Градоначелница Прешева Ардита Синани поручила је да је веома задовољна данашњим састанком са косовском министарком спољних послова и дијаспоре Доником Гервалом, преноси портал Косово онлајн.

Синани је у емисији “Фронтал” рекла да је сарадња косовских институција и челника Прешева у интересу свих грађана и у циљу изградње мира у региону.

Она је нагласила да је руководство Општине Прешево поднело седам захтева Гервали, међу којима је главни захтев “питање пасивизације албанских насеља у Србији“.

„На састанку који смо имали са госпођом Гервалом, изнела сам седам конкретних захтева за Владу и Министарство спољних послова Косова. Један од главних захтева је посвећеност и динамика косовске дипломатије да заинтересује међународну заједницу за пасивизацију пребивалишта и адреса Албанаца у Србији“, рекла је Синани.

Доника Гервала (Фото: Нова С)

Од Гервале је такође затражено да се “Албанци Прешевске долине укључе у дипломатско представништво Косова“.

„Затим смо као трећи захтев поднели нацрт плана и програма Владе Косова за Прешевску долину, у координацији са Владом Албаније. Као четврти захтев представили смо функционисање канцеларије Прешевске долине у оквиру Владе Косова“, рекла је она.

Захтевана је, према речима Синани, и “расправа о Прешевској долини у процесу дијалога Косова и Србије“, као и “подизање свести међународне заједнице о кршењу људских права Албанцима у Прешевској долини”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading