Шефица немачке дипломатије тражи да ЕУ уведе санкције Додику

Нова шефица немачке дипломатије Аналена Бербок казала да је ситуација у БиХ забрињавајућа и да је лобирала да постојећи режим санкција буде употребљен и против Милорада Додика

Аналена Бербок (Извор: DW)

Нова шефица немачке дипломатије Аналена Бербок (Annalena Baerbock) затражила је данас да ЕУ уведе санкције српском члану Председништва Босне и Херцеговине Милораду Додику због активности на сецесији Републике Српске.

Бербок, која је данас први пут учествовала на састанку шефова дипломатија чланица Уније, рекла је да су „напори (босанских Срба) на разбијању БиХ неприхватљиви“, наводи агенција Хина.

После састанка Савета за спољне послове ЕУ, Бербок је новинарима у Бриселу казала да је ситуација у БиХ забрињавајућа и да је лобирала да постојећи режим санкција буде употребљен и против Додика.

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изразио је сумњу да ће унутар ЕУ бити постигнут консензус око увођења санкција Додику.

„Хрватска се заузима за дијалог, нама је у интересу инсистирање на дијалогу. Треба уверити све лидере да је Босну и Херцеговину нужно посматрати и доживети као суверену и целовиту земљу и да нема простора за било какав сепаратизам“, казао је Грлић Радман.

Он је навео да на данашњем састанку „нико није инсистирао на санкцијама у некаквом већинском формату, у смислу да су се све земље сагласиле“.

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

„То је било више испитивање терена, мишљења и расположења држава чланица“, рекао је Грлић Радман.

Идеја о увођењу санкција Додику има подршку међу чланицама ЕУ, али јој се противе Мађарска и Словенија, а за такву одлуку је потребна једногласност.

САД су раније увеле санкције Додику, у виду забране уласка у земљу и замрзавања имовине и запретиле проширењем казнених мера ако Срби у БиХ наставе са слабљењем централних државних институција.

Парламент Републике Српске усвојио је у петак Декларацију о уставним принципима и закључке који се односе на враћање надлежности тог ентитета, раније пренетих на ниво Босне и Херцеговине.

Декларацијом је предвиђено да влада, у сарадњи са ентитетским председником, припреми текст устава Републике Српске којим ће бити потврђене све надлежности тог ентитета, осим оних које по Уставу БиХ припадају тој држави.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 13. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Slatka je, doduse… 😉

    1
    2
  2. Pristaje je joj ime.

Оставите коментар