У центру Прилужја уз помоћ СПЦ откупљена кућа од Албанца

Уз помоћ мештана смо купили кућу, превели је на Србина, а ускоро ће бити у власништву Цркве. Драго ми је да се са ње вијори застава СПЦ, истакао председник Привременог органа општине Вучитрн Милан Костић

Фото: РТВ Грачаница

Прилужје је једно од већих српских села у коме до сада није било продаје српских кућа, осим неколико по рубним деловима села, преноси Радио телевизија Грачаница.

Због тога је мештане узнемирила продаја у самом центру, а након само годину дана, учињен је напор да се отуђена имовина врати. У овом случају, у посед Српске Православне Цркве.

Милан Костић, председник Привременог органа општине Вучитрн каже да је уз организацију мештана и СПЦ имовина купљена од Албанца и за сада пребачена на Србина.

”Владика рашко-призренски Теодосије нам је, на празник Преображење, обећао помоћ. Уз помоћ мештана смо купили кућу, превели је на Србина, а ускоро ће бити у власништву Цркве. Драго ми је да се са ње вијори застава Српске Православне Цркве”, истакао је Костић.

Миодраг Поповић, мештанин села Прилужје каже да не планира да продаје своју имовину, а не би желео ни да комшије то ураде.

Зоран Богдановић: Косово је срце српског народа

Локални представници планирају да откупе још једну кућу која је променила власника, све у циљу етничке хомогености села.

“Срби могу опстати у Прилужју и околним селима, имају државу Србију која мисли на њих, имају редовна примања и новчане накнаде, ја се искрено надам да ћемо опстати на Косову и Метохији”, истакао је Милан Костић, председник Привременог органа Вучитрн.

У Прилужју је око 500 српских кућа, од којих је за сада, 350 стално настањено.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 10. 12. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading