Хистерија о омикрону јер је Јужна Африка привремено обуставила пријем вакцина због нагомиланих залиха?

Власти Јужне Африке затражиле одлагање испорука вакцина произвођача Џонсон и Џонсон и Фајзер. По објављивању ове одлуке услиједиле паничне вијести о „стравичној варијанти“ из Јужне Африке

Фото: Dado Ruvic/Reuters

(Free West Media, 29. 11. 2021)

Јужна Африка је прије седмицу дана обуставила пријем вакцина произвођача Џонсон и Џонсон и Фајзер због нагомилавања неупотребљених вакцина и све веће незаинтересованости становништва за вакцинацију. По објављивању ове одлуке власти смјеста су услиједиле паничне вијести о „стравичној варијанти“ из Јужне Африке.

Око 23. новембра, здравствене власти Јужне Африке затражиле су одлагање испорука вакцина произвођача Џонсон и Џонсон и Фајзер до првог квартала 2022. године, пошто на залихама имају још 16,8 милиона доза, што је према садашњој стопи вакцинације довољно за још 158 дана.

Према наводима директора Аспен Фармакера (Aspen Pharmacare) Ставроса Николауа, Џонсон и Џонсон испоручује 25 милиона доза мјесечно Јужној Африци, и вишак ће сада ићи другим афричким државама. Афричка унија за своје чланове има уговор с Џонсон и Џонсоном за испоруку 220 милиона доза.

Слично је и у Европској унији, гдје уз то постоји и de facto обавеза куповине.

Министар здравља Јужне Африке Џо Фала критиковао је забрану летова истовремено наметнуту од стране ЕУ, САД, Канаде и још неких азијских држава као „непримјерену“. Нарочито је истакао Велику Британију: Лондон је Јужну Африку ставио на црвени списак за ваздушни саобраћај без претходне најаве, супротно утврђеним каналима.

На конференцији за штампу Фала је изјавио да је стандардни поступак да се мутације вируса пријављују непосредно СЗО-у и здравственим властима широм свијета. Здравствени стручњаци извијестили су о варијанти Б.1.1.529, али ни у једном тренутку нису давали никакве посебне тврдње, попут тога да ће „заобићи вакцину или бити супер заразна“.

Министар здравља Јужне Африке Џо Фала (Извор: freewestmedia.com)

Обустава летова у жижи љетне туристичке сезоне имаће разорне економске посљедице по Јужну Африку и друге државе погођене забраном.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте још



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading