Рок за увођење платних разреда у јавном сектору померен до 2025. године

И поред тога што предлажемо одлагање реформе, за следећу годину обезбеђен раст плата у јавном сектору, навела министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић

Фото: А. Васиљевић

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић изјавила је данас да се сетом закона којим су предложене измене у области плата у јавном сектору утврђује нови рок за почетак примене системског и посебних закона којима се уређују плате.

Примена новог система плата, односно платних разреда одлаже се до 2025. године, наведено је у образложењу закона.

Пред посланицима су измене Закона о систему плата запослених у јавном сектору, измене Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе, измене Закона о запосленима у јавним службама и измене Закона о платама у јавним агенцијама и другим организацијама.

„Иако смо у претходној години били опредељени да започнемо са имплементацијом реформе плата од 2022. године, понекад ни најбоља намера не може да се спроведе у дело услед околности које су често ван нашег утицаја”, рекла је Обрадовићева у Скупштини Србије.

Влада Србије: Одлаже се реформа система плата до јануара 2020.

Она је додала да су све активности услед сложене епидемиолошке ситуације биле усмерене на пакете помоћи грађанима и привреди.

„И поред тога што предлажемо одлагање реформе, обезбеђен је за следећу годину раст плата запослених у јавном сектору за седам одсто, односно осам одсто за запослене здравствене раднике и све запослене у одбрани, као и повећање од девет одсто за запослене који примају минималну зараду”, рекла је Обрадовићева.

Према њеним речима, ове године није постојала могућност да се спроведе интензивна сарадња свих кључних учесника у реформи, а неопходно је да, додала је, реформа тог типа буде прихваћена од свих грађана на које се односи.

Бранко Ружић: Платни разреди – 2021. године

Обрадовићева је навела да се континуирано ради на Каталогу радних места који је основ за вредновање свих послова у јавним службама, локалним самоуправама и државним органима.

„Повезали смо Каталог радних места који усваја Влада са актима о систематизацији јавних служби. Следећи корак је да повежемо радна места из Каталога са коефицијентима по којима се сада исплаћују плате у јавним службама”, рекла је министарка.

Додала је да Министарство финансија од 2019. године активно ради на успостављању новог информационог система који треба да обезбеди прецизно планирање, управљање и контролу извршења буџета за трошкове рада запослених у јавном сектору, пренео је Танјуг.

Политика: Лекар специјалиста има само три пута већу плату од чистачице

„Од успостављања платформе до могућности њеног коришћења у пуном капацитету, неопходно је да протекне време, како би се корисници у потпуности обучили и како би се прикупили неопходни подаци”, навела је Обрадовићева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар