Мадлен Олбрајт: Смрт пола милиона ирачке дјеце усљед санкција била је вриједна циља (1996)

Избор је био веома тежак, али је, по нашем мишљењу, вриједило циља, истакла Олбрајтова 12. маја 1996. на телевизији Си-Би-Ес

Мадлен Олбрајт (Фото: PRINTSCREEN/YOUTUBE/THE VIEW)

Поводом именовања Мадлен Олбрајт у Одбор за одбрамбену политику Пентагона у Бајденовој администрацији, доносимо извод из разговора тадашње америчке представнице у Савјету безбједности УН с новинарком Лесли Штал у оквиру емисије 60 минута емитоване 12. маја 1996. на телевизији Си-Би-Ес под насловом „Кажњавање Садама“, на тему оправданости санкција УН против Ирака уведених под притиском САД поводом рата у Персијском заливу 1990-91.

Лесли Штал: Чули смо да је умрло пола милиона дјеце. То је више него што је умрло у Хирошими. Је ли та цијена била вриједна циља?

Мадлен Олбрајт: Избор је био веома тежак, али је, по нашем мишљењу, вриједило циља. То јесте морално питање, али је још крупније морално питање: зар не дугујемо америчком народу, америчкој војсци и другим земљама у тој области да учинимо да овај човјек не буде пријетња?

На снимку од 3:07:

Приредило: Стање ствари



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Другим речима – нека умре пола милиона деце, а и много више од тога, како бисмо ми (Американци) могли и даље јефтино, луксузно и бахато да живимо.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading