Коссев: Багер на улици и у Штарк Арени, док „пристојна Србија чува Косово и земљу“

Немирна Србија на улицама и порука о миру и напретку са СНС скупа из Штарк Арене – то су биле две слике Србије 27. новембра 2021.

Багер у Арени на СНС скупу (Извор: Снимак екрана)

У више српских градова, како је и најављено, незадовољни грађани и еколошки активисти, услед усвајања закона о Референдуму и експропријацији, покушали су да блокирају неке од саобраћајница, у чему их је спречавала полиција али и, како су учесници протеста и медији који нису под контролом власти јављали, у неким местима и неуниформисана лица.

За то време, преко телевизија са националном фреквенцијом гледао се свечан програм. Тринаест година живота Српске напредне странке обележено је прво изборном, па свечаном скупштином у Штарк арени, уз хиљаде окупљених активиста и симпатизера СНС. Председник је одатле послао поруке о пристојној Србији и томе да ће чувати Косово и Метохију али и да неће враћати мајкама у централној Србији децу у ковчезима.

„Ми данас морамо да будемо мирни – и код куће и неко ко ће да чува мир и стабилност у целом региону. И када нашем народу на Косову и Метохији прете милион пута, морамо да се угриземо за језик, да тражимо мир, да се боримо за мир и молимо за мир, јер не желим да угрозим мир ниједног нашег човека на Косову и Метохији, не желим да угрозим мир ниједног детета овде у централној Србији, јер нећу ниједној мајци да децу враћам у ковчезима. Али ти људи такође морају да рачунају да ми немамо куд, да су нас дотерали у угао и да ми не можемо да допустимо да нам се догоде Олује и Бљесак или било какво протеривање нашег народа. Тога више неће бити. Србија то више никада неће дозволити и то говорим јавно, да јавније не може бити, да ме чују сви у свету и кажем вам – Рушите ме како и колико хоћете, али Србија то неће више никоме дозволити. Мало је Срба остало и мало огњишта имамо да бисмо могли другима да их препуштамо и превише смо их препустили свима којима је циљ био да протерују Србе са својих огњишта и ништа друго. Србија мора да покаже бригу за свој народ и ништа више“, изговорио је Александар Вучић прекидан и поздрављан аплаузима.

Каже да хоће да брине о свим мањинама у Србији, па је тако навео пример мађарског лидера Иштвана Пастора који је такође као гост присуствовао овом догађају – њих двојице „браће“, њега Мађара и себе Србина.

И као што Срби са Мађарима имају одличне односе, тако би председник хтео да односи буду добри и са Бошњацима и свим другима.

„Хоћу да Роми осећају ову земљу као своју земљу. Хоћу да сви други – Румуни, Украјинци, Русини, Словаци, сви осећају, Албанци осећају ову земљу као своју земљу и да је поштују баш онолико колико ми поштујемо њих“, каже Вучић.

Залаже се за поштовање туђих жртава и чување својих.

Понавља да се очекују притисци јер нико не воли успешнију Србију, следећа је његова оцена, а зашто би то и желели да виде, када су деценијама гледали Србију која заостаје, још једна слика у председниковом говору.

Скуп СНС-а у Арени (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Ипак опет помирљиво: „Морамо да будемо отворени за све људе у региону, зато је идеја отворени Балкан важна идеја, велика идеја. Сувише смо мали. Морамо да се повезујемо са другима. Тиме ће наша економија да расте. Морамо да отворимо своје срце и душу и руке за друге народе, да њима чинимо кад год је могуће и они ће нама“.

Иако је свестан да би највећи аплауз добио када би неког опсовао или ружно рекао, он то не жели. Он заправо жели све обрнуто и лепше – рад, вера у снагу, будућност, вера у багер утоваривач који гура земљу напред и који је за данашњу прилику заиста довезен у Штарк арену.

Други багер

Још један багер је био укључен али у другој стварности. Како су и најављивали после овонедељних протеста, грађани и еколошки активисти, блокирали су саобраћај у више градова због донесених закона о референдуму и експропријацији. Полиција у опреми за демонстрације такође је блокирала део демонстраната, пре свега у Улици кнеза Милоша у Београду, не дозволивши им да приђу мосту „Газела“, али је део грађана ипак зауставио саобраћај код Сава центра, јавио је Н1.

Протести су уследили и у Новом Саду, Прељини, код Крагујевца, у Шапцу и Ваљеву. Током блокаде било је више инцидената – кошкања и одгуривања са полицијом. Има повређених и ухапшених. Полиција је приводила активисте у Прељини, Ваљеву, а највећи инцидент догодио се у Шапцу, укључујући и тучу.

Како се види на снимцима са друштвених мрежа, један багериста није желео да стане и кренуо је кроз групу окупљених грађана.

Особа која је поред њега, са багера, снимала окупљене грађане, шутнула је мушкарца који је покушао да се попне, а онда је избила туча.

Где је пристојност

Вучић је, са друге стране, на догађају СНС у Штарк Арени казао да су напредњаци показали „како изгледа пристојна Србија“, док су „неки други само желели да нашкоде другима“.

„Хвала вам, јер када су вам неки претили блокадама путева, да ураде нешто што нико није радио деценијама, да некоме забрани кретање и слободу, нису знали да сте најтврдокорнији када вам бране слободу и зато сте сви дошли овде, у инат онима који нису хтели да овде будете“, казао је Вучић.

И док су се за свечаном говорницом ређали млади активисти СНС, листајући постигнућа српског председника и његових пратилаца, за годишњицу оснивања СНС-а многи су остали да свечаност прате испред хале, преко унапред постављених видео бимова.

По уласку у Арену, свог су лидера поздравили дуготрајним аплаузом, док је на трибини развијен велики транспарент са Вучићевим ликом, заставом и грбом Србије.

Скупу присуствују чланови СНС-а, али и гости из других странака, лидер СПС-а Ивица Дачић и функционер социјалиста Душан Бајатовић, председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор, а ту су и представници Српске листе са КиМ, Горан Ракић и Игор Симић.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 27. 11. 2021)

Погледајте још:



Categories: Вести над вестима

4 replies

  1. Нико у Арени не носи маску?!
    Вучић послао јасну поруку медицинском делу Кризног штаба:
    ЗАЕБТЕ МАСКЕ!

    15
    1
  2. „I posle Tita Tinto“ protiv „Za ekolosku Crnu Go…, ovaj, Srbiju“ iliti koalicija SNS-DS protiv koalicije DS-DS-DS. Nije bila, ili ja nisam video, scena kada jedan od batinasa dobije pivsku flasu u glavu i pocne da posrce unazad toliko da se vratio u proslost u socijalizam!

  3. Po ulasku u Arenu svog su lidera pozdravili dugotrajnim lavežom… Zna se, dobiće KER PEKIDŽ – sendvičić, čokoladice, napolitanke i još mnogo toga lepog… Tako lepo siti i umorni od lajanja organizovanim prevozom vratiše se u svoje brloge. Jutro sutrašnjeg dana dočekaše sa sjajnim pogledom na budućnost Stradije. Sunce koje ih je toga jutra na putu do državnog posla obasjalo dade im neverovatnu motivisanost da na njemu još bolje ništa ne rade. Salajnici na poslu razmenjivaše utiske od jučerašnjeg dana. Jedan salajnik se žalio da su sendviči bili suvlji nego prethodni put i da je šunke bilo manje. Na to se nadovezuje drugi salajnik koji reče da ne mari mnogo za sendvič jer više voli slatko. I tako do sledećeg laj-inga (mitinga)…

    11
  4. Наступила несташица мортаделе након поделе исте аутобус туристима , багеристима и рагби играчима. Матијевић најавио дуплирање производње у предизборном периоду. Пријатно нам било.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading