Скупштина Србије: Усвојене измене и допуне Закона о експропријацији

Законом су одређени краћи рокови за поступање органа управе у циљу бржег и ефикаснијег спровођења поступка експропријације

Скупштина Србије (Фото: Стање ствари)

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о експропријацији којима се утврђује да предмет експропријације могу да буду непокретности у свим облицима својине, као и да су сви поступци који се воде у складу са овим Законом хитни, имајући у виду да се покрећу и воде у јавном интересу.

За измене и допуне Закона о експропријацији гласало је 159 посланика.

Непокретности у приватној, задружној или јавној својини се могу експроприсати или се својина на њима може ограничити само у јавном интересу утврђеном на основу закона, уз накнаду која не може бити нижа од тржишне, наводи се у Закону.

Ана Брнабић: Рио Тинто купио све куће и земљиште, не треба им закон о експропријацији

Законом су одређени краћи рокови за поступање органа управе у циљу бржег и ефикаснијег спровођења поступка експропријације, јавља РТС.

Законом је утврђена обавеза корисника експропријације да, пре рушења зграде, обезбеди закупцу стана у друштвеној или државној својини, односно јавној својини на неодређено време, односно носиоцу станарског права у експроприсаној стамбеној згради или стану као посебном делу зграде, коришћење другог одговарајућег стана у јавној својини са правима закупца на неодређено време.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading