Берлин: Крцко Орашчић постао расиста

У оригиналној верзији балета двоје дјеце појављују се на сцени маскирано у тамну кожу. То се сада назива блекфејсинг, изјавила умјетнички руководилац групе Кристиана Теобалд

Из балета за децу и одрасле “Крцко Орашчић” (Извор: Српско народно позориште у Новом Саду)

Берлински државни балет привремено је отказао балетску представу “Крцко Орашчић” (Щелку́нчик), Петра Илича Чајковског, због наводно политички некоректних дијелова.

“У оригиналној верзији балета двоје дјеце појављују се на сцени маскирано у тамну кожу. То се сада назива блекфејсинг… Исто је и са источњачким плесом у харему, гдје је тијело солисте, такође, покривено тамном шминком. Све су то ствари које сада не треба пуштати на сцену без објашњења”, изјавила је умјетнички руководилац групе Кристиана Теобалд.

Нове, политички коректне бајке: књига Изабел Санчез Вегаре о Грети Тунберг (Извор: Фронтал)

Она је навела да је “спорни” дио и кинески плес, током којег се плесачи крећу ситним брзим корацима, а који је, како је појаснила, оцијењен као демонстрација стереотипа о народу Кине.

Ипак, Теобалдова је против тако популарне на Западу “културе отказивања”, преноси “Руска газета”.

Према њеним ријечима, поставку балета “Крцко Орашчић” не планирају да скину трајно, али треба да све подвргну новој процјени и изгледу.

“Крцко Орашчић” који се приказивао у Берлину је реконструкција класичне поставке на либрето Маријуса Петипа, која је први пут одиграна у Маринском театру у Санкт Петербургу 1892. године.

Опрема: Стање ствари

(Фронтал, 25. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading