Протест еколошких покрета у центру Београда

Иницијатива „Крени промени” предала Скупштини Србије 68.000 потписа против измена закона о референдуму и експропријацији, док је петицију против „Рио Тинта” потписало више од 200.000 људи

Фото: Танјуг

Испред зграде Председништва Србије почео је протест против измена Закона о референдуму и о експропријацији. Окупљени су се потом упутили у протестну шетњу.

Организатори, еколошке организације, тврде да се закони мењају на штету земље, а у интересу крупног капитала, јавља РТС.

Протестују против доласка „Рио Тинта” и, како кажу, уништавања Макиша.

Сматрају да ће изменама Закона о експропријацији бити омогућено да се све прогласи за јавни интерес и у складу са тиме одузме уз накнаду.

Окупљени активисти и грађани носе транспаренте против „Рио Тинта”, а протест протиче без инцидената.

Фото: Дејана Ивановић

Протест који су вечерас организовали еколошки покрети у Београду и који је почео испред Председништва Србије, преместио се испред Владе Србије.

Протест су организовали Еколошки устанак и иницијативе „Крени промени” и „Не дамо Јадар”.

Окупљени активисти и грађани носе транспаренте против „Рио Тинта”, а протест протиче без инцидената.

Фото: Дејана Ивановић

Полиција је затворила Улицу Краља Милана за саобраћај.

Окупљенима је прво приказана спорна реклама против „Рио Тинта” уз поруку да Србија није на продају.

Окупљенима се обратио Саво Манојловић из иницијативе „Крени промени” и поручио да ће се људи солидарисати са грађанима Јадра и запретио да ће ако се донесу спорни закони блокирати ауто-путеве у Србији на сат времена.

Како је поновио, законом о експропријацији ће људима моћи да се узимају земља и куће и да ће први на удари бити људи из Јадра, али да ће бити погођени сви који се буду нашли на путу грабежљивим компанијама .

Навео је да није тачно да је „Рио Тинта” купио у Јадру земље колико му треба јер је, како је рекао, од неопходних 600 хектара купљено само 140.

Фото: Л. Лукић

Глумица Јелена Ступљанин рекла је да се свуда у свету чува природа а код нас изгледа хоће да се уништи.

Божо Прелевић из Скупштине слободне Србије је истакао да ће закон о експропријацији и референдуму омогућити колонизацију Србије за рачун крупног капитала.

После једноипочасовног протеста испред Председништва окупљени су одржали протестну шетњу током које су прошли поред Трга Републике, РТС и завршили је испред зграде владе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Очигледан рукопис озлоглашеног Отпора. Песница на позиву на протест, и позив првог говорника да присутни стисну своје кључеве у песницу. Провидно и дрско! Док Срђа Поповић води рачуна о нама, Рио Тинто не мора да брине. Мимо тога – свака вашка обашка.

    2
    1

Оставите коментар