Виктор Орбан: Антиваксери ће морати да бирају између вакцине или смрти од вируса

Једина ствар која нас штити од вируса је вакцинација, тврди мађарски премијер

Виктор Орбан (Извор: Нулта тачка)

Вакцинација свих грађана Мађарске против ковида-19 је неизбежна, рекао је премијер Виктор Орбан, наводећи да ће се чак и најтврдокорнији антиваксери на крају суочити са избором између смрти од вируса или да се вакцинишу против ковида.

У разговору за радио Кошут у петак, мађарски лидер се обрушио на оне који не желе да се вакцинишу против корона вируса, означивши их као претњу “не само себи већ и свима другима”.

„На крају ће сви морати да буду вакцинисани; чак ће и антиваксери схватити да ће се или вакцинисати или умрети. Зато позивам све да искористе ову прилику.“

Држава чланица ЕУ тренутно проживљава четврти талас корона вируса, навео је Орбан, окривљујући за ситуацију оне који се нису вакцинисали. „Када би сви били вакцинисани, четвртог таласа не би било или би био сасвим мали“, тврди премијер.

Осим што је позвао невакцинисане да оду и коначно приме вакцину против ковида, Орбан је такође промовисао допунске дозе, откривајући да је већ примио три дозе вакцине против корона вируса.

У Мађарској обавезна вакцинација за запослене у државним установама

“Једина ствар која нас штити од вируса је вакцинација. И сада видимо, барем су стручњаци једногласни, да четири до шест месеци након друге вакцинације слаби заштитна моћ вакцине. Дакле, трећа вакцинација је оправдана”, рекао је он.

Мађарска је већ најавила нове мере против ковида, али нешто мање од строгих мера које је у среду предложила национална лекарска комора. Медицинско тело позвало је на потпуну забрану масовних догађаја и предложило да се улазак у ресторане, позоришта и друга затворена места услови потврдом о вакцинацији против ковида-19. Уместо тога, Будимпешта је од суботе увела обавезно ношење маски за већину затворених просторија, као и увођење треће дозе за све медицинске раднике.

Од 10 милиона становника, укупан број пријављених случајева ковида у Мађарској је нешто испод границе од милион. У петак је забележен нови дневни рекорд, са скоро 11.300 нових инфекција ковидом. Више од 32.700 Мађара је подлегло овој болести, преноси РТ.

Наслов, приређивање и опрема: Стање ствари

(Елена Чакар/Нулта тачка, 20. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар