Више стотина запослених у Гуглу успротивило се обавезној вакцинацији

Највећа замерка изнета у протестном писму односи се на обавезну вакцинацију за запослене који раде од куће

Фото: Пиксабеј

Више стотина запослених у Гуглу успротивило се обавезној вакцинацији против вируса корона коју та компанија захтева, чиме се компликује могућност повратка запослених у канцеларије.

Протестно писмо против обавезне вакцинације за запослене потписало је више од 600 запослених, наводи Си-Ен-Би-Си. Радници захтевају да компанија представи алтернативу која је прихватљива за све запослене. Такође, позивају и колеге да се успротиве томе „из принципа“, будући да су суочени са кратким роковима.

Налог америчких савезних власти о обавезној вакцинацији за запослене чије фирме имају уговоре са државом тренутно је на чекању док не буде донета судска одлука, али је Гугл и даље примењује, преноси РТ.

Гугл је тражио од својих 150.000 запослених у САД да пријаве свој вакцинални статус у интерни систем до 3. децембра, док религијски или медицински изузеци морају бити пријављени раније.

Гугл захтева од свих запослених који директно или индиректно раде на пословима по уговору са државом да буду вакцинисани, без обзира да ли раде из канцеларије или од куће. Велики део запослених је због пандемије прешао на рад од куће, а званичници те компаније сада наводе да су напори за вакцинацију покушај „безбедног повратка у канцеларије“. Запослени у Гуглу требало би да се врате у канцеларије од јануара, бар део радног времена.

Фото: REUTERS/Andrew Kelly

У саопштењу поводом критика обавезности вакцинације, та компанија је навела да „чврсто стоји иза вакцинационе политике“.

Највећа замерка изнета у протестном писму односи се на обавезну вакцинацију за запослене који раде од куће. У интерном мејлу послатом запосленима, Крис Ракоу, потпредседник за безбедност Гугла, наводно је саопштио да редовно тестирање неће бити довољна алтернатива вакцинама чак и за те запослене, наводи Си-Ен-Би-Си.

Аутори писма додају да Гугл на тај начин може да подстакне дискриминацију, јер постоји могућност да они који нису вакцинисани не могу да уђу у канцеларије.

„То оправдава принцип поделе и неједнаког третмана за запослене, на основу њихових личних убеђења и одлука. Импликације су застрашујуће. Будући да је Гугл лидер у индустрији, обавеза ће утицати и на друге компаније широм света да је размотре“, пише у писму.

Како наводи Си-Ен-Би-Си, иако је протестно писмо потписао тек мали број запослених у Гуглу, он може нарасти како се ближи 10. јануар, датум који је одређен за повратак у канцеларије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар