Њемачка: Осуђујућа пресуда због транспарента „Вакцина ослобађа“

Човјек који се маја прошле године на демонстрацијама против корона ограничења појавио с транспарентом „Вакцина ослобађа“ осуђен за распиривање међунационалне мржње. Његова контратужба је одбијена

„Вакцина ослобађа“ (Фото: badische-zeitung.de)

(Badische Zeitung, 8. 8. 2021)

Маја 2020. члан градске скупштине Симон Валденшпул поднијео је пријаву видјевши на демонстрацијама натпис налик оном на улазу у концентрациони логор Аушвиц, при чему је на улазу у Аушвиц стајало „Рад ослобађа“ (Arbeit macht frei), а на транспаренту на демонстрацијама је умјесто ријечи „рад“ стајало „вакцина“ (Impfen macht frei). Валденшпул је у томе видјео чињенични основ за пријаву за распиривање међунационалне мржње, будући да је вакцинација упоређена с холокаустом.

Истог мишљења били су и Државно тужилаштво у Карлсруеу и Суд у Фрајбургу, који су оптуженог осудили на новчану казну, и он ју је прихватио, потврдили су у Суду. Тиме је пресуда постала правоснажна, што је значајно и отуда што су се у посљедње вријеме на више демонстрација могли видјети слични транспаренти.

Фото: i.redd.it

Валденшпул је у мају поред подношења пријаве објавио и фотографију са демонстрација на Фејсбуку, желећи да скрене пажњу на случај. Због тога је човјек који је носио транспарент поднијео пријаву против Валденшпула. Обе пријаве разматране су од стране Државног тужилаштва у Карлсруеу, надлежног за распиривање међунационалне мржње. Оно је у Валденшпуловом објављивању фотографије видјело кршење права интелектуалне својине.

Сматрајући тај прекршај знатно мањим од распиривања међунационалне мржње, Тужилаштво је Валденшпулу понудило обустављање поступка уколико плати прописани новчани износ. Пошто је Валденшпул то одбио, Тужилаштво га је прогласило кривим и осудило на новчану казну. Надлежни суд у Фрајбургу оборио је пресуду, сматрајући да је објављивање фотографије чак било у интересу подносиоца тужбе, јер се својим наступом на демонстрацијама и обраћао јавности.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

 1. Међунационална мржња? Па ово је уперено против вакцина а не против Јевреја.

  20
 2. Наравно ће вакцином да побију више људи, него гасним коморама. Наравно да је човек у праву. Наравно да су данас фашисти на власти, баш као што су били од 1933. до 1945. Наравно да фашистима нико не верује и да ћемо им опет ломити кичму. Да не би они нама. Наравно да ћемо и домаће сараднике фашиста третирати адекватно.

  23
  3
 3. Naravno da su Nacisti kod njih još uvek na vlasti kao što su i kod nas crveni banditi. Samo su promenili ime. I dalje u Švabama čuči jedan mali Adolf, kakvu god euro-progresivnu-tolerantnu politiku vodili. Potiskuju svaki pomen na genocid koji su počinili da novi naraštaji ni ne znaju. Mogu da se kladim da im je genocid u knjigama iz istorije na jednoj stranici baš kao što je i kod nas genocid koji su „crveni“ počinili na svom narodu. Katolička crkva je proglasila Franz Jägerstättera za sveca jer je odbio da se mobiliše, a ta ista katolička crkva je blagosiljala one koji su činili zverstva. Samo stvaraju privid da su sada drugačiji. Historia magistra vitae est.

  15
 4. За Визентала и ПАСа :
  Грешите. Често сам боравио у Немачкој и лично се уверио да су Немци успешно вакцинисани од нацизма, да су данас једно изузетно демократско друштво. Ако вас пут нанесе у Минхен, отидите до Документарног центра – музеја који је подигнут на месту бивше зграде NSDAPa – седишта нацистичке партије. У музеју је приказан историјат доласка нациста, њихово освајање власти, прогон комуниста, Јевреја и Рома, функционисање концентрационих логора итд. Очи у очи са прошлошћу !

  Немци су врло осетљиви на сваки покушај оживљавања наци идеологије.
  Што се и види из горњег чланка.

  3
  21
 5. Znate i sami da imunitet stečen „vakcinacijom“ baš i ne traje. Da upotrebim Vaše reči. Šta je jedan muzej naspram zverstava koje su počinili? Da li stvarno mislite da narod koji je započeo 2 svetska rata može da se promeni? Teško. Sve je samo fasada. Zar ne vidite da su se ponovo uzdigli i da se bahate. Prema strancima u njihovoj zemlji se ponašaju kao da su građani 2. reda. Koliko stranaca ili naturalizovanih obavljaju najgore i najteže poslove u Nemačkoj? Samim tim pokazuju kako su „viša rasa“. Razmislite. Sprovode istu ideologiju, blitzkrieg je zamenjen propagandom. Setite se Ukrajine, švabe su propagandom i novcem nahuškali ukrajinski narod protiv Rusije. Bolje da gine neki Ukrajinac nego švaba. Baš ne vidim neku promenu. Istorija se ponavlja.

  14
  3
 6. @ P.A.S.
  Сасвим сте у праву , а колико су вакцинисани од фашизма искусио је наш народ 1999. Неки су због своје старости заборавили на прву употребу немачке војске у Европи после Другог Светског рата. Можда у Минхену једног лепог дана кад буде падала киша отворе и спомен музеј на побијене Србе у својој домовини 1999. Можда нам буде трећа срећа па да се сете и нас а не само Јевреја ??? Како оно кажу , једном нациста , увек нациста.

  10
  1

Оставите коментар