Лева обала Саве од Бранковог моста до „Газеле” понеће назив Обала јасеновачких жртава

Иницијативу Комисији за називе улица Скупштине града Београда, у својству грађанина, поднео председник Србије Александар Вучић

Фото: М. Спасојевић

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда усвојила је иницијативу Александра Вучића у својству грађанина, да се лева обала реке Саве од Бранковог моста до моста „Газела” назове Обалом јасеновачких жртава. Вучић је у иницијативи нагласио колико је важно да памтимо и штитимо успомену на наше страдалнике из система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу.

Систем концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, који је функционисао у оквиру Независне Државе Хрватске, представља најстрашнији симбол страдања припадника српског, јеврејског, ромског, као и других народа током трајања Другог светског рата на подручју Југославије. Осећајући људску потребу да, током ове тужне 80. годишњице успостављања тог најстрашнијег губилишта на некадашњим југословенским и једног од најужаснијих на свеукупним европским просторима током Другог светског рата, у својству грађанина Републике Србије допринесем очувању сећања на њихову невину жртву, а након обављених консултација са стручњацима Музеја жртава геноцида, упућујем званичан предлог да се лева обала реке Саве, на потезу од моста Газела, па све до Бранковог моста, назове Обалом јасеновачких жртава. То је најмање што можемо учинити како бисмо очували достојанствено сећање на жртве геноцида почињеног над српским народом, као и на жртве Холокауста и Самударипена – део је Вучићеве иницијативе.

Иницијатива да централна улица престоног града буде названа по Светим Jасеновачким Новомученицима

Чланови Комисије усвојили су иницијативе Горана Весића, поднете у својству грађанина, да се у Београду именују улице принцезе Оливере, кнеза Павла Карађорђевића, цара Јустинијана Првог и цара Ираклија.

Прошла је, како стоји у саопштењу, и иницијатива Андрее Радуловић, поднета у својству грађанке, да улице добију прва жена дипломирана ветеринарка Јелка Бојкић Макавејев, прва српска приповедачица и романсијерка Драгиња Гавриловић и српска књижевница, ликовна уметница и педагошкиња Косара Цветковић.

Центар за развој Шајкашке предложио да се именује улица Вожда Ђорђа Стратимировића, команданта српске војске 1848. године. Усвојена је иницијатива Ирене Арсић, да се именују улице по знаменитим дубровачким Србима Ивану Стојановићу и Никши Градију, као и иницијатива градоначелника Зорана Радојичића, да улицу добије Владета Јеротић, српски неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник, академик.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Има ли смисла по пострадалима у „страховитом архипелагу смрти“(*) назвати обалу?
  И то не било коју него баш ону на којој је небројенима од њих нешто узводније почињала а управо на реченом месту се завршавала прва и последња пловидба?

  (*) „страховити архипелаг смрти“ речи су Светислава Божића у образложењу овогодишње награде за уметност Вукове задужбине (https://stanjestvari.com/2021/11/24/jelena-kovacevic-laureat-nagrade-vukove-zaduzbine/); СР Хрвацку и њене пређашње и потоње инкарнације не треба звати другим именом до тог.

 2. Прошла је, значи, иницијатива, поднета у својству грађанке?
  Иницијативи честитке за држављанство.

  Улице да добију прва жена дипломирана ветеринарка, прва српска приповедачица и романсијерка и српска књижевница, ликовна уметница и педагошкиња?

  Зар се не каже грађанкиња, ветеринарица, приповедачкиња, романсијерица, књижевникиња, уметникиња и педагогица? Туђице са гица/рица а нашице са ‘киња’?

  Има ли колекторице у најстаријем дневном у Региону? Зна ли се шта?

Оставите коментар