Милорад Додик: Сваког пута када Немачка није седела скрштених руку, Срби су губили трећину свог становништва

Српски члан Председништва БиХ у писму појаснио немачком министру спољних послова Хајку Масу да криза у БиХ није изазвана, како то он тврди, политикама које се воде у Републици Српској

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму да се Хајко Мас, као министар спољних послова једне тако важне државе као што је Немачка, није потрудио да утврди чињенично стање о узроцима и природи политичке кризе у БиХ, што му је била обавеза, већ је своје ставове формирао на основу гласина, што његове јавне иступе чини неозбиљним.

Оне који помињу сукобе и призивају сукобе – не тражите у Републици Српској, нагласио је Додик.

„Уважени министре, интерпретацијама погрешних информација, Ви наносите неправду Републици Српској. Неправду наносите и својој држави, која као мало која у свету има и начине и средства да се упозна о чињеницама у БиХ и актуелној политичкој кризи“, истакао је Додик у писму упућеном Масу, додавши да су га његови иступи у последње време понукали да му се обрати.

Српски члан Председништва појаснио је Масу да криза у БиХ није изазвана, како то он тврди, „политикама које се воде у Републици Српској“.

Габријел Ескобар у Сарајеву: Сви сагласни да рата неће бити

„Криза је резултат чињенице да Устав БиХ није поштован пуних 26 година и да је такво неуставно понашање БиХ довело у ћорсокак. Замислите да само један дан само неко покуша да не поштује устав Немачке!?“, навео је Додик у писму.

Он је нагласио да се Република Српска свих претходних година залаже за мир, јер је рат из 90-их година прошлог века коштао тако и толико да себи не може да дозволи нове сукобе.

„Срби, као народ из два светска рата у којима смо ми и ви били на супротним странама, преживели су геноцид и етничко чишћење од којих се нисмо опоравили ни до данас. Зато, уважени министре, оне који помињу сукобе и призивају сукобе – не тражите у Републици Српској“, поручио је Додик немачком министру.

Српски члан Председништва нагласио је да је Република Српска саставни дио БиХ и то нико не спори, нити постоје ни јавни ни тајни планови за сецесију од БиХ, како се то тврди са медијских, али и политичких адреса појединих земаља.

Хајко Мас (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

„Ми се боримо за територијални интегритет БиХ и њен спољни суверенитет, како је и записано у Уставу БиХ, односно Анексу четири Дејтонског споразума и не радимо апсолутно ништа што није прописано највишим правним актом у БиХ. Када кажете да нећете седати скрштених руку и да пратите, како кажете, „неодговорну политику у Републици Српској“, морам Вас подсетити да сваки пут када Немачка није седела скрштених руку, Срби су на овим просторима изгубили трећину свог становништва“, констатовао је Додик.

Он је с тога позвао министра Маса да са више пажње поступа и говори о Србима и Републици Српској, јер га и историја наших односа, као и функција на којој се тренутно налази обавезује да будете пажљивији, преноси РТРС.

„Као министра спољних послова Немачке позивам Вас да истинито информишете своју Владу о догађајима у БиХ. Уколико то не урадите Ви, ми ћемо учинити све да кабинет канцелара Ангеле Меркел добије све потребне и тачне информације“, поручио је српски члан Председништва БиХ у писму упућеном Масу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар