Кина престигла Америку по укупном богатству

И у Кини и у САД више од две трећине богатства налази се у рукама 10 одсто најбогатијих породица, у анализи познате консултантске куће „Мекинзи енд ко”

Фото: АП

Кина је престигла Сједињене Америчке Државе по националном богатству. Кинеско богатство драматично је порасло у последње две деценије и повећано је за чак 17 пута, са седам билиона (хиљада милијарди) у 2000. години, на 120 билиона долара у 2020. години, наводи се у анализи познате консултантске куће „Мекинзи енд ко”, преноси „Блумберг”.

Укупно светско богатство порасло је са 160 билиона у 2000. години на 514 билиона долара у 2020. години, објавила је ова међународна консултантска кућа.

Извештај анализира 10 држава на свету које држе укупно 60 одсто светског бруто друштвеног производа, и то су Аустралија, Канада, Кина, Француска, Немачка, Јапан, Мексико, Шведска, Велика Британија и Сједињене Америчке Државе.

Када је у питању узлет Кине, он је убрзан уласком те земље у Светску трговинску организацију 2000. године, наводе аналитичари „Мекинзија“.

Небојша Катић: Све боје Денгове мачке

Сједињене Америчке Државе, које су Кини уступиле прво место, у последњих 10 година удвостручиле су национално богатство, па оно сада износи 90 билиона.

И у Кини и у САД више од две трећине богатства налази се у рукама 10 одсто најбогатијих породица, наводи извештај, преноси Спутњик.

Око 68 одсто светског богатства налази се у некретнинама, наводи „Мекинзи“ и додаје да историјска веза раста бруто друштвеног производа са растом богатства више не важи, јер је раст богатства надмашио раст БДП-а. Разлог томе виде у „надуваном балону цена некретнина“ и упозоравају да би раст вредности некретнина могао да буде нестабилан и могао да доведе до нове светске економске кризе, сличне оној из 2008. године.

У случају да се таква криза догоди, она би овај пут могла да тешко погоди Кину, док је претходни пут уздрмала САД, те да доведе до нестанка трећине светског богатства, преноси „Блумберг“.

У светско богатство нису урачунате финансијске активе, због тога што су компензоване обавезама, наводе из „Мекинзија“

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading