Православне владике у Немачкој позивају на вакцинацију, међу потписницима и епископ Григорије

Оно што смо доживели претходне зиме не желимо да поново искусимо. Због тога треба да се придржавамо свих мера и да се вакцинишемо, стоји у саопштењу Православне епископске конференције у Немачкој

На сајту Епархије диселдорфске и немачке објављен је Заједнички позив на вакцинацију Православне епископске конференције у Немачкој, којим се апелује на вернике да се уочи Божићног поста вакцинишу како би се ширење вируса корона смањило и како би исказали чин љубави према ближњима.

Саопштење преносимо у целости:

Драга браћо и сестре у Христу,

Хришћанство се налази на путу ка прослави рођења нашега Господа и Спаситеља Исуса Христа. Божићни пост, који ускоро почиње, на ово ће нас подсетити и духовно за то припремити. То је време радосног ишчекивања које црквено доживљавамо веома интензивно, сећањем на бројне светитеље и светитељке попут Свете Катарине, Светог Николаја Мирликијског, Свете Варваре или Светога Саве, у богослужењу и заједници. Сећамо се оних мушкараца и жена који су свој живот жртвовали за Бога и ближње и тиме положили сведочанство своје делатне љубави.

Али ових дана се људи не сусрећу само на богослужењима; читав друштвени живот, поготово овде у Немачкој, подстиче нас да будемо заједно у овом мрачном делу године. Са друге стране, свакодневно растући бројеви инфицираних корона вирусом спречавају нас у томе да уживамо у оној слободи за коју смо створени: да истински творимо заједницу (koinonia).

Митрополит морфски Неофит: Наставићу проповеди и наступе без помињања вакцинације

Оно што смо доживели претходне зиме не желимо да поново искусимо ове године. Због тога треба да се придржавамо свих мера за спречавање ширења вируса и да се вакцинишемо. Вирус неће сам од себе нестати са овога света; не, морамо активно да дејствујемо против њега, свим средствима која нам стоје на располагању – а тренутно се чини да је вакцинација најбоље међу њима.

Потпуно свесни своје одговорности пред Богом и верницима, који у нас имају поверење, позивамо вас и усрдно молимо да се вакцинишете. Наш хитни позив не односи се свакако само на православне хришћанке и хришћане, већ на све људе, јер корона вирус не разликује народе и религијску припадност. Вакцинација не треба да заштити само нас, већ је она чин наше љубави према ближњима. А наша је обавеза да ову љубав према ближњима стално показујемо, верни заповести нашега Господа, који ће поново изнова бити рођен: „Љуби ближњег свог као самога себе.“ (Мк 12, 29-31)

Кирил Александров: Пасија по вакцини и вакцинацији

У Нирнбергу, 11.11.2021.

Митрополија Цариградске Патријаршије за Немачку, Егзархат средњоевропски

Митрополит немачки и Егзарх средњоевропски Г. др Августин
Епископ Аристије Г. Василије
Епископ Лефке Г. Евменије
Епископ Аријанце Г. Вартоломеј
Епископ Христопоља Г. Емануил
Епископ Аргиропоља Г. Амвросије

Митрополија Антиохијске Патријаршије за Немачку и Средњу Европу

Митрополит немачки и средњоевропски Г. др Исак

Српска Православна Епархија диселдорфска и немачка

Епископ Диселдорфа и Немачке Г. др Григорије
Епископ хумски Г. др Јован

Митрополија Румунске Православне Цркве за Немачку, Средњу и Северну Европу

Митрополит немачки, средњо- и северноевропски Г. др Серафим
Епископ брашовски Г. др Софијан

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 12. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

13 replies

  1. Ај сад апологете екуменистичких сплачина, да чујем оправдања. “Бог вас клео погани изроди”.

    50
    5
  2. Umjesto da se brinu o duši, ovi krenuli da preporučuju pravoslavnom narodu,već prilično raspamećenom, neispitane modifikovane RNA vakcine, koje prethodno nisu ispitane na životinjama. Aferim. Za sve što čovjek radi valjda očekuje kaznu ili nagradu na onom svijetu. Ne bih volio da sam im u koži, a i pored toga želim da im se oproste sasgrešenja,

    51
    4
  3. Добро је што је Гришка препоручио, њега ће тешко било који крштен Србин послушати 🙂

    67
    3
  4. Da l’ je neko sumjao da Grigorije nece preporuciti bakcinu? Ja sam se vec pitao sto ga nema, gde je on, kada ce da se javi.

    46
    1
  5. Pogresno su shvatili ili zaboravili sta leci smrtnost i vodi u besmrtnost.

    45
    2
  6. Ne vidim potpis Ruske Pravoslavne Crkve.

    33
    2
  7. Овај став, као
    и храбар “искорак”
    епископа Григорија,
    треба ПОЗДРАВИТИ!
    Овако би требали сви епископи да поступе,
    и заједно са својим свештенством буду ПРИМЕР верном народу, како би сви заједно дали свој допринос сузбијању пандемије.
    Крајње је време да се
    “Узмемо у памет”…

    5
    76
  8. Клета несрећа унијатско-новотарска, ужас један! И само упоредите како ова наша несрећа потписује ову епархију Српске Православне Цркве као своју прћију – “Српска Православна Епархија диселдорфска и немачка”, умјесто као што раде нпр. Румуни -” Митрополија Румунске Православне Цркве за Немачку, Средњу и Северну Европу”. Мора да се инструисао еклисиолошки код Гојка Перовића и његове фанариотско-латинске “везе” .

    45
    3
  9. Има их који су залутали у монаштво. Боље би им пристајало да се обрију, ожене, праве и подижу дјецу, те баве бизнисом.

    Није грехота ако се богате. Грехота је кад се то раде као монаси.

    51
    3
  10. Да „уживамо у слободи за коју смо створени“, само да је верификујемо вакцином јелда?
    Ја наиван мислио да се за слободу треба војевати и крварити и стремити ка оној апсолутној слободи коју је Христос достигао на крсту – бити слободан од условљавања, бити слободан од (смртнога) страха.
    „Не бојте се, ја побједих свијет!“ се некако коси са овом новом филозофијом (мракољубљем), „да уживамо у оној слободи за коју смо створени“.

    Зар Бог више није довољан, да у њему и кроз њега љубимо ближње своје, него сад можемо бити дио заједнице и њине љубави само кроз вакцину и са CovIDentikacionim пасошом? Нека, хвала заједници, њеној љубави и њеном владици. Ја ћу радије покушати да постанем дио заједнице Владике над владикама и Љекара над љекарима, који нас ничим није условио до слободом, јер Он говори:
    „Нијесам ли ти заповједио: буди слободан и храбар? не бој се и не плаши се; јер је с тобом Господ Бог твој куда год идеш.“

    40
    2
  11. @крвав
    Поштовани, имате од мене “плус ко кућа” за посрбљавање туђице “филозофија”. Ако је философија мудрољубље, филозофија може бити само “мракољубље”.
    Покојни Жарко Видовић би био поносан на Вас. Ваистину!

    27
    2
  12. Da Momcilo, nije grehota ako se neko bogati, zavisi kako I na koji nacin. Jadno je kada se obuju Church cipele I podrzava vakcinacije koja sadrzi celije abortiranih beba. Kada sam kod Church cipella, svojevremeno u nestasici I cekajuci nesto bolje, radila sam gde se prodaju Church cipele, bas se tako zovu, rucno radjene ,elegantne I udobne I skupe.Licno nemam nista protiv ako se neko bogati, nisu vernicima oteli, jadno je kada se pridje Crkvi da se pune dzepovi. Valda sto Sam prodavala Church cipele, nehotice pogledam u cipele.

    10
  13. Не знам колико је широј публици ово познато, али је вредно помена.

    На полеђини последње књиге владике Григорија, “Преко прага”, издање Лагуне 2017., пише да је владика босанскохерцоговачки писац. Пише дословце:

    “Меланхоличном збирком прича Преко прага владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије Дурић несумњиво улази у ред даровитих босанскохерцеговачких писаца и својом прозом наставља најбољу традицију приповедача на српском језику, од Петра Кочића до Зуке Џумхура, Иве Андрића или Меше Селимовића.”

    За Зуку Џумхура не знам, али је опште познато да су остала тројица себе сматрали српским писцима, без обзира на верску припадност. А зашто сада владика и себе (допустиво) и њих (недопустиво) сврстава у босанскохерцоговачке писце, то био он требао да нам објасни.

    14
    3

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading