Никола Маловић: Цртица о К-19 рату, мравима и гусјеницама

Како тумачити вакцинисаног митрополита црногорско-приморскаго? И ине владике, и оне светогорске игумане који, за разлику од већине на Атосу, изричито нису казали да се противе вакцинацији? Бог нека тумачи

Еукалиптус, детаљ коре стабла чије је сјеме до Боке Которске добродило из Аустралије (Фото: Никола Маловић)

Не знам колико читалаца дијели став да смо у рату, не само против невидљивог и врло алогичног к-19 непријатеља већ и у мрежном, у коме корпорације наочиглед седам милијарди људи затиру све у чему станује душа жива.

Да текст изворно није штампан у „Печату“, искуство казује да бих првим пасусом погубио пола читалаца.

Пазимо…

Постоје у природи бића, попут мрава или гусјеница, која не знају за трећу димензију.

Бог је мраву дао тјелесни хардвер, и зато мрав може да носи тежину која знатно премашује његову тежину. Уградио му је и софтвер по коме само мрав, осим човјека, може организовано да ратује.

Зна ли гусјеница да је све вријеме док једе лист да би постала лептир, посматра птица? Можда гусјеница не зна ни у тренутку када је ћапи кљун, да јој је дошао The End?

Шта се збива када човјек хода природом и наједанпут налети на мравињак? Или на гусјенице које се управо чауре? Узнемире ли се мрави када виде ципелу која из хира може ишутирати сав мравињак? Осјете ли гусјенице какав страх када поред њих прође човјек?

Немају они појма. Немају никакву представу да постоје, структурно, од њих виша бића.

Да човјек добронамјеран падне на кољена и упозори мраве да ће за који сат или минут доћи Моћни Дезинсектор, намјерен да им отровом побије сву колонију, мрави то не би знали да чују. Нити би могле да осјете гусјенице. Јер су створења која не знају да трећа димензија уопште постоји. Мрав, као и гусјеница, гледа лијево и десно, не зна за горе.

Фото: Кристијан Карисиус/ДПА

У прве двије ратне к-19 године (2020–2021) многи су људи почели да наликују нижим бићима тако што су током карантина релативизовали своја осјетила за трећу димензију, па су се и са плишаним кучићима на повоцима кретали 1.000 метара лијево и десно од зграда, одбацивши вријеме као четврту димензију онога тренутка када су заборавили да су чланови Кризног штаба, иако рекав да вакцина рјешава све, колико јуче казали да сви треба да се вакцинишу „докле се год не искоријени пракса по којој има обољелих и међу вакцинисанима“.

Да је на крају горњега пасуса једина пукотина у логици, ни по јада.

У прве двије ратне к-19 године већина људи потказала се, открила се, као врста којој мањина што реално живи с петом, метафизичком димензијом, не само да шапуће, прича и црта, и потура неке од посљедњих преживјелих линкова на клик, узалуд: нити виде у што гледају, нити чују што им се казује.

Затворена црква у Њујорку током првог таласа закључавања (Фото: Бил Томпкинг/Гети)

Мотивски гледано, дојучерашњи свијет који вијековима заболе она ствар за добробит људи, сад јури људе да их, гле, оздрави вакцинама, макар све пропало, макар привреда цркла, макар дјеца постала онлајн-ретарди, макар тиме будућност милијарди бескорисних људских изјелица, метафоричних мрава и гусјеница, била сасвим онемогућена.

К-19 омча се стеже. Не само у Аустралији, али нарочито у томе острвском конц-колору, станује фашизам. Тамошњи заточеници звани грађани јавно вапе, у агонији и глобалистичком ропцу, да им се помогне! Људи ишту помоћ, без све шале, као да су… шта знам, Суданци или Сомалијци, да на тло Континента дође било чија ина војска и ослободи их тортуре.

Шанса да неко помогне Аустралијанцима, чија је влада контра Кине нетом склопила војни пакт САД–Британија–Аустралија, равна је нули. То су отписани људи, и нека је свакоме тамошњем невакцинисаном праведнику Бог у помоћи.

Никола Маловић: Постаје озбиљно

К-19 сценарио је од почетка толико лош да га ни пас с маслом не би појео.

Кажите по души, да ли је свијет „старе нормалности“ икад имао емпатију према обољелима у глобалној пандемији, рецимо, канцера? А сад нас Матрикс толико воли да нам не да да радимо да бисмо исхранили дијете док и оно не стаса за вакцинацију? Ову причу може да попије само четвородимензионални ум, поткупљени фармако-бастард, онда и виши чин потпомогнут Фулбрајтовом стипендијом, а све вријеме политичар бескичмењак или пак државник-велеиздајник, звао се он таман и Владимир Владимирович.

Пункт за тестирање на ковид-19 у Мелбурну, 12. 5. 2021. (Фото: Вилијам ВестЗ/АФП)

Снијег је пао, животињско царство показује траг по врстама.

Намјерно ћу закомпликовати текст податком тек да Теорија струна барата десетодимензионалним простором. Капа доље свим умовима који макар минут могу да казују о шестој, некмоли о десетој димензији.

Мистерија која ме у овом историјском тренутку мори је од теолошке природе и тиче се одговора на питање зашто су се, упркос опречним медицинским мотивима, неки ортодоксни великодостојници ипак иницирали неиспитаном течношћу која се, само зато што се у тијело уноси иглом, назива вакцином?

Ко сам ја да тумачим поступке хиротонисаних великодостојника? Усудио бих се евентуално, па и то невољко, што кажу браћа Хрвати, да тумачим осмијехнутог екуменисту папу у синагоги и џамији, и у афричком племену гдје му тамошњи робови новог свјетског поретка на домјенку ударају у там-там бубњеве, у сценама гдје благосиља гејеве и родно равноправне гејевке, гдје позива на вакцинацију, гдје се каје због педофила у свећеничким одорама, гдје сузама пуни лакримарије због милијуна уморених америчких домородаца и домороткиња… и тако до у бескрај медијима занимљиве трансформације „светог оца“, од поглавника до покајаног савременика.

Никола Маловић (Фото: Матија Крстић)

Но како тумачити вакцинисаног митрополита црногорско-приморскаго? И ине владике, и оне светогорске игумане који, за разлику од већине на Атосу, изричито нису казали да се противе вакцинацији?

Бог нека тумачи. Остаје ми на крају нешто што се унутар текста ријетко ради. Да периодично захвалим свима вјерним очима. Хвала вам, драги моји и драге моје. Живи били.

Видимо се, ако Бог да, и сљедеће седмице. Унутар редова, али и између њих.

Опрема: Стање ствари

(Печат, 12. 11. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

34 replies

  1. НИКОЛА НЕПОКОРНИ.Дали ће нас непокорност спасти,или ће нам доћи главе.

    27
    2
  2. Ваистину!

    37
  3. Бог даће, дивни Никола. Што су редови гушћи од пуноте смисла и напети као струна од Истине, то је бистрина погледа верних очију лучезарнија, умивени погледи благодаћу која се кротко населила између редова… Да будемо благодарни Господу на томе. Јер Сила Господња…

    39
  4. Није лако право ходити и својм главом мислити. Још ти Господ на леђа стави тежак крст да будеш човек , да покажеш да имаш у себи и посвећеност и пожртвовање и одговорност . На сваком кораку безброј странпутица и за час те задњица превари и главом загосподари. Пред очима ти титра злато и драго камење и овај земаљски животић ти се никако не напушта. Чини ти се , моћи ћеш вечно и све то што си накупио, ако баш мораш некад да одеш, све ћеш да понесеш .Кад оно, то се Бог са тобом нашалио . Немаш појма у коју ће групу да те смести и још идеш го голцат. Носиш само оно што ти је од душе остало . Сачувано или уништено. Нико те није учио да врљаш и брљаш , нико те није терао .Ко душу изгуби, сам је крив . Божја се не пориче.
    Треба се радовати .Над нама траје окршај Бога са Сотоном и у том боју Сотона нема шансе .Сотона је само пали анђео, а Бог је створитељ и има право и има моћ одлуке. Божја је задња, само будале са њим мере снагу. Зато се треба радовати , надати се добром и веровати.. Ово Бог одваја жито од кукоља , пушта нам искушење да види хоћемо ли његовом стазом или странпутицом. Да ли нам је милија слобода, љубав и истина или нам је дража лаж и похлепа . Сами бирамо , па ћемо према избору и плату да примимо. Треба се радовати животу, сваком дарованом сванућу и Бога са отвореним срцем дочекати. Било је време.
    А ако ми под руку налети неко Сотонче, ето мојој души радости. Бићу Богу на испомоћ.

    43
    1
  5. Nesto razmisljam da to uopste nisu I, II ili III doza…..nego da su to razlicite vakcine….kao sto ovo nisu razni sojevi virusa nego razliciti otrovi. Sve me ovo podseca na Pekica kad u “Besnilu” kaze da oni u stvari traze nacin da budu besmrtni.
    Zaista je coveku tesko da se pomiri sa tim da ce umreti i sve svoje blago ostaviti na zemlji.
    Zao mi je svih takvih, jer ne znaju da je nas pravi dom na nebu a ne na zemlji.
    A Nikoline tekstove bih citala na svakih 6 sati kao protivotrov od ovog bezumlja.

    33
    3
  6. У принципу избегавам да критикујем тек критике ради, али не могу да се ослободим утиска да Никола Маловић пише овакве и сличне текстове тек да нешто напише, да испуни норму.

    Да се разумемо: пуно ствари око короне је једна велика превара, да не улазим сад у детаље; треба да је јасно сваком ко хоће да му буде јасно. Али то треба анализирати и о томе писати рационално, побијати једну по једну заблуду на основу чињеница: медицинских, правних, верских, економских, стратешких, итд. Овакви чланци, где је све замумуљено, и мрави и Папа и Аустралија и теорија струна са десет димензија и Аустралија и монаси са Атоса, не служи ничему осим да истомишљеницима даје осећај припадности некаквом анти-завереничком братству. А при томе ништа ново нисмо научили из овог и сличних писанија.

    Кад смо код вакцина, на овом сајту су објављена два врло поучна чланка: https://stanjestvari.com/2021/11/09/najopasnije-u-ovom-trenutku-bilo-bi-vakcinisati-decu/ и https://stanjestvari.com/2021/11/02/zagovornici-vakcinacije-ostali-bez-argumenta/, а ко може да чита на Енгелском, има целу архиву истог аутора овде: https://eugyppius.substack.com/archive.

    Ови чланци имају смисла јер је аутор лекар и пише врло аргументовано о бескорисности вакцина са медицинске тачке гледишта, и о ирационалним поступцима медицинске и државне власти у Немачкој, одакле је он (Евгипије).

    Рационалан приступ је: нисам против вакцина, јер сам као дете вакцинисан против разних болести. Али сам против вакцина за ковид јер а) те вакцине су бескорисне, као што горе повезани есеји доказују, и б) специфично mRNA вакцине су недовољно испитане и самим тим непоуздане. Али нећу осуђивати ни вакцинисане ни невакцинисане, нити ме занима ко је вакцинисан а ко није.

    Ирационалан и штетан приступ је: од вакцина правити некакво догматско-теолошко питање, па сад као ко се вакцинише тај је слуга Сотонин, а ко се не вакцинише тај је катакомбни Хришћанин. И то прозивање свештеника и владика због вакцинације, као да они немају право да се плаше и да верују медицинској струци по свом избору, као и свако други ко није лекар; чему то? Не морам да се слажем са својим владиком по питању вакцинације, и дотле док ми не угрожава приступ Светим Тајнама, нека мисли шта хоће. А ако почне да ми угрожава приступ пуноћи живота у Цркви, онда ћемо другачију песму певати.

    22
    25
  7. Postoji gen kod Srba, srpski prkos, neprijatelji ga odlicno poznaju. Posto posedujem Taj gen, ne pristajem da se pokorim I primim vakcinu. Drzava Victoria u kojoj zivim, osetili smo lockdown ,svi redom. Nikola , svaka cast.

    33
    2
  8. Господин Маловић је писац, врстан србски писац – на њему је, као таквоме, обавеза и дужност да пише надрационално и надлогично, Христа ради и стада Христовог ради… Малобуржујски ” писци ” малобуржујски слажу слова за мале буржује који слова сричу на малобуржујски начин, малоразумски словесно – ето великића, на пример, нека Маловића…

    30
    3
  9. Марк Еугеникос каже:

    “Ирационалан и штетан приступ је: од вакцина правити некакво догматско-теолошко питање, па сад као ко се вакцинише тај је слуга Сотонин, а ко се не вакцинише тај је катакомбни Хришћанин.”

    Склон сам да се сложим са другим делом ваше наметнуте антитезе. Међутим, шта ћемо са првим њеним делом, нарочито ако зађемо у финесе? Шта је онај који се јавно газети и хвали вакцинацијом, односно, како и сами рекосте – фиксањем неиспитаним препаратима, тако их рекламирајући? Шта је онај који са амвона проповеда: “Поштујући препоруке модерне медицине, сами себе, и сав живот свој…” и тако даље, наставак им је рутински и њима суштински небитан. Шта са оним који носи митру, ради исто, не изјашњава се а да буде јасан, или је чак сасвим заћутао?

    Шта су они? Они су ти који су рационални? Да парафразирам Шоа- изгледа да свако добро дело зависи од ирационалног човека. Једини савршено рационални људи су познати под медицинским изразом – психопати. Ти само своју задњицу гледају, и то врло успешно. Ко је овде успешнији, они, или наши архијереји?

    “И то прозивање свештеника и владика због вакцинације…”

    Мислите на овакав начин размишљања, вероватно:

    Да ли нам следи еугеника, поштовани Еугениче, у којој ће опстати само овакви рационални типуси? Уплашени и послушни, надајући се да ће њих лично обићи зло.

    Ето, службени став српског свештенства јесте тај да је дозвољена жетва органа и ћелија убијене нерођене деце – ради вакцинације. И то се пореди са добровољним даровањем свог органа. Идући том логиком, и људи из Жуте куће су даровали своје органе, и дистрибуција тих органа је богоугодна. Ви мислите да црвена линија није пређена? Па где је онда? Има ли је, или сви треба да будемо “рационални”?

    “Као да они немају право да се плаше и да верују медицинској струци по свом избору…”

    Мислите по оној “My body, my choice”? Лепо, мада није превише хришћански. Међутим, зар не видите да се то претворило, преко ноћи, у “Your body, state’s choice”, или, у случају већине српских свештеника у “Your body, priest’s recommendation”? Шта са њима, ништа? Гледаjмо своја посла…

    “Не морам да се слажем са својим владиком по питању вакцинације, и дотле док ми не угрожава приступ Светим Тајнама, нека мисли шта хоће.”

    Док вас не тангира – у реду је да препоручују вакцинацију, абортусне препарате, деле свете тајне содомитима, укључујући крштење и брак, дају благослов учешћу у хрватским спекулацијама о броју жртава у другом рату, и угавном ћуте и о осталим реалним проблемима данашњице. Само да нас не дирају! Надате ли се да ће то довољно дуго трајати? Докле? Док не почну да нас заустављају на улазу у аутобус, банку, амбуланту, или чак цркву, јер немамо ковид-пасоше? Тек тада можемо да приупитамо свештенство за здравље! И то можда тек тада. Можда. Чекајмо док нас не доведу до јаме, а онда дигнимо глас.

    Где је та црвена линија, има ли је, или су је опрале киселе кише климатских промена? Нека ми просте на питању сви они који се згражавају генитивних метафора. А праштајте и ви, јер морате признати да је мој грех далеко мањи од чињења оних, који су вас, за сада, оставили на миру.

    35
    4
  10. @Милан

    Углавном се слажем са свим тим што сте набројали. Зато је мој коментар био врло специфичан и ограничен, а Ви сте то проширили на гомилу других ствари. Немојте ми уметати оно што нисам рекао и не мислим.

    12
    6
  11. У праву сте, проширио сам, знатно, оно што сте рекли – здраво је разменити мишљење. Међутим, нисам вам ништа учитавао, сем ако у то не урачунавате мали каламбур везан за ваш псеудоним, што је, надам се, занемарљиво.

    12
    2
  12. @Милан

    Ја врло мало пратим вести; ТВ не гледам, од сајтова пратим само овај и Нови Стандард, тако да једноставно не знам довољно о тим примерима које сте навели да бих могао да коментаришем.

    Марк Еугеникос је Св. Марко Ефески. Изабрао сам тај псеудоним јер је захваљујући њему пропала Фирентинска унија. А и ја волим да кварим погрешне ствари…

    13
    3
  13. Ни ја не пратим масмедије. Те-ве сам баталио још од времена дигитализације, али ме је вест, коју сам оставио у линку, оборила са столице. А није једина. Када би их питали “Људи, докле?” ова високопреподобна братија би одговорила у Балашевићевом стилу “Чекај, брате, још шненокле, и шуфнудле, и гриз штрудле, и резанци с маком”. Само се питам колики је народу апетит – када гута оволико – и да ли икада може да нам преседне. То питање зна да ме повуче за језик.

    14
    3
  14. @Милан

    Нисам био лењ, па сам преслушао ту вест коју сте прикачили са ТВ Храма (одговор духовника о вакцинацији). Немам приговора. Свештеник који даје одговор каже да не зна довољно о биологији и медицини да би могао да има одређенији став. Шта друго да каже?

    Сад би неко могао да каже, али наша Црква би требала да има много одређеније ставове по читавој гомили питања из биоетике и сродних области. Јесте, требала би. Али да би могла да има такве ставове, морала би да има људе који су и свештеници и лекари или биолози да би уопште могли да разумеју о чему се ту ради, да би онда о томе могли да формирају мишљење које би било одбрањиво и са теолошке и са световно-научне стране. А ако таквих људи нема, поштеније је рећи „не знам“.

    Руска Црква има одређеније ставове из области биоетике, али њих има много више него нас па им је лакше да пронађу некога ко се довољно разуме у више комплексних дисциплина да би могао да формулише ставове. А претпостављам да наша Црква неће да само преписује од Руса ствари које не разуме довољно, јер би и то било јефтино извлачење.

    Ја знам да смо ми народ у коме се сви разумеју у све; препун је српски Јутјуб теоретичара завере и стручњака за конспирологију и пророка који знају када ће се и како шта десити, и равноземљаша и гатара и гуштеролога и надрилекара и надриекономиста и каквих све не. Али када би људи имали скромности да говоре само о ономе што заиста знају, верујем да би српско друштво у целини било много мање шизофрено.

    7
    6
  15. @Марк Еугеникус
    @Зоран Николић (Ваљево)
    @Милан

    Интересантна размјена мишљења. Иако је из мојих коментара очигледно којој страни бих се приклонио, подржавам слободу изражавања. Свак има право да изрази свој став и да га брани. Униформност ме асоцира на тоталитаризам, који више није ствар прошлости. Напротив. Вратио се на велика врата.

    Асоцијације на једноумље нису више црне и смеђе кошуље, нити црвене заставе. Господа у скупим одијелима и елегантним краватама нам нуде “слободу” да мислимо као они. “Добронамјерно нас савјетују” да поштујемо “научне чињенице” и да се ослободимо “затуцаности”.
    Поштујем њихово право да нам то кажу. Све док иза леђа не држе сакривену батину. У ствари, ту батину више и не крију. Машу нам њом испред носа.
    Давид Штрбац рече: “Земљани суде…”

    16
  16. “Нисам био лењ, па сам преслушао ту вест коју сте прикачили са ТВ Храма (одговор духовника о вакцинацији). Немам приговора. Свештеник који даје одговор каже да не зна довољно о биологији и медицини да би могао да има одређенији став. Шта друго да каже?”

    То је први пут да СПЦ – мислим на организацију – излази са у јавност ставом да су индиферентни према дистрибуцији ћелија абортуса. Не мора ништа више да се каже, сем што архијереји СВЕСНО рекламирају те продукте. До сада су се правили блесави, а ово је први пут да су признали да су чули од чега се праве препарати фармацеутске индустрије, које они рекламирају на сав глас.

    Друго, позивају се на своју неукост (каквог ли аргумента!) и то на неукост на нивоу основне школе. Да позовемо српске девојчице да им објасне шта је то абортус? Баш су “необавештени”. Треће, жетву абортусних ћелија пореде са добровољним даровањем органа и са трансфузијом крви. Став јасан да не може бити јаснији. Затим, након такве намерне “неукости”, зезају оног ко је поставио питање, јер је начинио правописне грешке. И све то извештачено смиреним “пастирским” гласом.

    “препун је српски Јутјуб теоретичара завере и стручњака за конспирологију и пророка”

    Проглашавање некога теоретичарем завере није лепо, јер је то пежоративни термин изашао из кухиње западних обавештајних служби, што спада такође у опште место, и не требате бити стручњак за биохемију или специјални рат да бисте то знали. Реч “завера” је у тој мери постао погрдан израз, да су га у Хашком трибуналу избацили и заменили конструкцијом “удружени злочиначки подухват”.

    Сем тога, ти “теоретичари удруженог злочиначког подухвата” се могу набројати на прсте руку. И какве то има везе са оним о чему овде причамо? Препуне су српске дискотеке разврата, дроге, и пијанства, али чак ни то не даје за право архијерејима да раде то што раде.

    А шта раде, Маловић рече у једној реченици, а ја сам то чак “проширио на гомилу других ствари”.

    Момчило:

    “Поштујем њихово право да нам то кажу.”

    Ако, нека кажу, нека свако остави свој траг, и наши свештеници и њихови пи-арови по масмедијима и на интернету.

    15
    1
  17. Никола,
    Што се тиче Аустралије;
    ЛУПЕТАШ К’О
    МАКСИМ ПО ДИВИЗИЈИ!
    Јави се неким озбиљним садржајем, кад у Твојој Црној Гори и мојој Србији буде вакцинисано 95% популације изнад
    16 година старости,
    и 85% од 12 до 16 година.
    Ово је тренутно стање…
    Иначе добровољни одзив на вакцинацију и даље траје, где посебно предњаче
    ови најмлађи – деца.
    У аустралијској Капиталној Територији, престоница Канбера са околином, вакцинација одрасле популације,
    ове изнад 16 година,
    готово је СТОПРОЦЕНТНА…
    И податак узгред:
    пре три дана на мапи
    Новог Јужног Велса, после спроведених владиних мера, и придржавања истих, од савесних и одговорних грађана, у Сиднеју који броји 5,5 милиона становника, детектовано само 5, и словима; ПЕТ заражених у једном дану…
    Ово би требало да буде; паметном доста.

    2
    33
  18. Неколико историја етике је доступно на српском језику: она Фридриха Јодла, она Аластера Макинтајера и она Абдусалама Хусеинова и Герда Ирлица. Ако их пажљиво прочитате, приметићете две ствари: да се све баве искључиво етичарима западне провенијенције (чиме показују етноцентричност), и да ниједан мислилац ког помињу није полазио од тога да је човек добар, већ су готово сви полазили од тога да је човек лош и да га Бог/разум или шта већ мора кориговати (Русо је једини полазио од тога да није лош, али не и да је нужно добар). Другим речима, не постоји никаква етичка позадина кроз повест Запада која би указивала на то да нам неки богати појединац одатле жели добро, и Маловић одлично примећује да је то изненадно душебрижништво западне елите лажно.

    Е сад, ко неће то да схвати, нека све гледа кроз ружичасте наочари. Ко хоће, учиће из искуства. А пошто не може све учити из сопственог живота, онда ће учити и из туђег, из прошлости – из историје етике. А она вели: ако тај западни егоистични не-добри појединац може нешто да злоупотреби, то нешто ће и бити злоупотребљено! Ерго, треба гледати најрђавију могућност. Рецимо, да је таласна генетика Гарјајева и Монтањеа оспособила људе за даљински утицај над кретањем сродних честица (РНК, ДНК, протеина). То је чињеница. А опет, знамо да се у ове вакцине убацује – протеин. Не вирус, него протеин. Укратко, имаш једну такву честицу/протеин у својој фијоци, а другу сродну убризгаш људима преко ових боцки званих вакцина, и онда можеш да уносиш патологије у то чудо што држиш у фијоци и разбољеваш сваког кога си “вакцинисао”. Научна фантастика? Далеко мање од наратива који слушамо у медијима већ скоро две године, па ко је поверовао у те приче, нема никакво морално или логичко право да ово што сам изнео сматра невероватним.

    14
  19. @Милан

    Сва питања која постављате у вези биоетике су важна и траже одговоре. Оно где се изгледа не слажемо је да ја верујем да није једноставно одговарати на таква питања.

    Пример: базичне ћелије (надам се да се stem cells тако преводи). Тачно је да се ове ћелије користе у производњи многих вакцина, али нисам нешто приметио да било ко помиње да се такве ћелије користе у производњи лекова и којих, а користе се сигурно. Ако ћемо да будемо доследни, онда хајде да направимо списак свих лекова и вакцина где се користе базичне ћелије, да би они који се томе противе могли да одлуче које лекове и вакцине неће да приме. А овако се базичне ћелије селективно користе као аргумент против вакцина а за њихово коришћење у друге намере као да никога није брига.

    Да се не заплићемо даље: биоетика је компликована дисциплина. На први поглед ствари изгледају једноставно, али што кажу Енглези, ђаво је у детаљима.

    Даћу Вам још један пример. Замислите да возите ауто, и да у некој ситуацији не можете да избегнете да ударите једног од два пешака, од којих је један дете а други пензионер. Кога бисте изабрали? А сада замислите да тренирате робота да вози ауто; како бисте тренирали робота? Чији је живот драгоценији?

  20. @Аустралијо & та твоја села, где год да си!

    Вољ’ ти Victoria, вољ’ ти Капитална територија са околином, вољ’ ти Нови Јужни (са све шефом полиције) Велс, вољ’ ти Зеланд, Нови такође! ‘Алал ти свесна омладина која се, малолетна и без права гласа, добровољно вакцинише а да је ни један једини епископ & митрополит храбрим „искораком“ (https://stanjestvari.com/2021/11/13/pravoslavne-vladike-u-nemackoj-pozivaju-na-vakcinaciju-medju-potpisnicima-i-episkop-grigorije/#comment-174522) на то није позвао а камоли да је неко приморао.

    То ако изузмемо @Драган који је, у мисионарском & културно-образовном погледу, барем раме уз раме са “диселдорфским & немачким” случајем, да не кажем барабар.

    Даклем, деца без права гласа добровољно. А ‘вакцине’ ?
    Кад би проговориле (а само што нису) прве би се побуниле што их, као најмодернију (еу)генску терапију, називамо тако ваксерски банално. Нема више смисла питати (https://stanjestvari.com/2021/11/04/trebalo-bi-nastojati-na-izolaciji-nevakcinisanih/#comment-174387) али ипак: какав је избор вакцина @Драган у Твојој Аустралији? Овде у Твојој Србији једну од 5-6 модела од пре неки дан бираш СМС-ом (дигитализација) а у НАТО пакту (Нашој Црној Гори) још увек аналогно (демокр/о/ација).

    Но, нећемо се сада овде бавити сувишним чињеницама. Нећемо се подсећати ни на једног (Старог) низоземског апологету, тачније апологету низоземских мера овдашњег порекла који је такође бежао од питања док напосе мисионарски капацитет није ослабио (тј. док није променио сајт). Довољно је рећи Worldwide vaccine failure а љубазно замољени @Драган ће кад узмогне, уз https://scandification.com/what-is-helsinki-syndrome/ , превести и https://alexberenson.substack.com/p/worldwide-vaccine-failure.

    /From Singapore to the Netherlands to Iceland to Vermont, аnd coming soon to the entire northern half of the United States … Deaths hitting new highs in Singapore (85% of the population fully vaccinated – NOT adults, the entire population) … A new lockdown in the Netherlands (70% fully vaccinated) … And in Iceland (76% fully vaccinated) … As Vermont – the most vaccinated American state (71% fully vaccinated) smashes highs for cases…/

    Узмимо се у памет & паметном доста, баш како @Драган више пута рече а свесна малолетна омладина @Аустралије прећута. Не читајмо ни https://www.zerohedge.com/medical/enormous-mental-health-impact-covid-19 , нећемо ваљда сад ту омладину да кваримо.

    Поздрав из С(ек)токхолма и догодине у Катару(*)!

    (*) – где ће вероватно једино кошаркаши Ц. Звезде бити у стању да играју (https://rs.sputniknews.com/20211103/zvezda-partizan-vakcina-korona-sport-fudbal-kosarka-1131204343.html) а да не попадају. Осим што је важно учествовати важно је и обратити пажњу на техниЧара који даје вакцину Станојевићу. Има ли таквог у @Аустралији?

    12
    1
  21. за ДРАГАНА из АУСТРАЛИЈЕ.Први дан по завршетку бомбардовања 1999 године улеће у радионицу мога мајстора чиче МИЛИВОЈА његов комшија ,и онако задихан са врата виче “Чича ,чича јесили чуо СЛОБА рекао ,победили смо НАТО пакт”.На то ће њему чича “Ћути будлетино једна ,теби је телевизор у глави,ђе ми њи победили а они нама толико поболи и порушили”.Тако и господин ДРАГАН из АУСТРАЛИЈЕ ,преноси вести са телевизије,јер имам пуно фамилије,кумова и пријатеља тамо,који
    ми другачије говоре , и прилично их се враћају у своје земље и десетине.хиљада демонстрира у МЕЛБУРНУ противу вакцине,а то је увек мали број од оних који нису вакцинисани,али непојављују се на демонстрацијама.Доста јесте вакцинисано,али не толико.Зашто би толико претили и прогањали невакцинисане ако су толико миноран број.СТАТИСТИКА НАША ДИКА,ШТО ПОЖЕЛИШ ТО НАСЛИКА.

    13
    1
  22. “Непокорни”,
    јасно је да Те извештава неко од те у Аустралији, занемариве шаке антиваксера.
    И наравно да вас ЛАЖЕ.
    Вас антиваксере, лепо је окарактерисао професор Др. Зоран Радовановић, кад је казао, да су ваша размишљања и поступци: СА ОНЕ СТРАНЕ ПАМЕТИ.
    Антиваксери су СЕКТА и ту тешко да има лека.
    Ваша борба, против свих држава које се боре да сузбију заразу, и организују имунизацију, заправо то потврђује. Ви Господо на такав начин заправо бескрупулозно ШИРИТЕ заразу. Посебно демонстрацијама и то у време када су масовна окупљања забрањена.
    Од Вас антиваксера,
    који не бринете, прво о своме здрављу, наравно да не очекујемо да бринете о нашем, а посебно о јавном… Вас нико не тера и не присиљава да се вакцинишете, па би зато требали нас, који бринемо и о своме личном, и о јавном, да оставите на миру и престанете да нас “силујете” вашом болесном пропагандом.
    Подаци које сам изнео су потпуно тачни, и они најбоље показују да је “антиваксерска” секта бројчано занемарива, и наравно да је на маргини друштвених збивања у Аустралији.
    Маловић се овде, што се тиче Аустралије, више је него јасно ослонио на болесну пропаганду. А то што се спустио на најнижи степен те имагинарне пропаганде, то више него довољно говори о њему самом. Подлегао је популизму, што му је најмање било потребно.

    2
    22
  23. Марк Еугеникос:

    “Сва питања која постављате у вези биоетике су важна и траже одговоре. Оно где се изгледа не слажемо је да ја верујем да није једноставно одговарати на таква питања.”

    Грешите, потпуно се слажем с вама. Није лако одговорити на биоетичко, биохемијско, и астрофизичко питање: да ли је дозвољена дистрибуција искасапљених људи, са одобрењем искључиво оних који су их искасапили. Ипак, и пре одговарања на то компликовано питање, српски првосвештеници знају да то “још није” проблематично. Док се не огласи “струка” – она што је транжирала те људе – и саму себе не осуди, то нема везе са етиком. О етици одлучује “струка”, а они који имају своју савест су “теоретичари завере” и “антицрквени елементи”.

    “А овако се базичне ћелије селективно користе као аргумент против вакцина а за њихово коришћење у друге намере као да никога није брига.”

    Колико ја могу да видим – никога од преосвећених Срба није брига за њихово коришћење нигде – има то преча посла – и та небрига је њихов главни “аргумент” који користе приликом отворене промоције тих препарата. Промоција је тако агресивна да чак укључује и дељење података из властитог здравственог картона, да би се паства уверила у исправност њихове “тржишне одлуке”. О тој врсти промоције говори и Маловић, иначе не бисмо знали шта Јоаникију пише у картону. Ако имате другачија сазнања (да је некога од поменутих брига) молим вас да их поделите са осталима.

    Било би лепо да знам, да се не огрешим о некога од њих.

    8
    1
  24. Заиста је ред да силовање здравља и његових поборника разноразним ‘јавним’ и и иним придевима престане!

    Па зар не видите да је у жару борбе и најутицајнији светски заговорник „јавног здравља“ и главни укидач природног имунитета посумњао у технологију која стоји иза мРНА вакцина, и то одмах, нетом пошто су забодене у нешто више од 7,34 милијарди руку широм света? (https://www.zerohedge.com/covid-19/74-billion-covid-shots-arms-bill-gates-admits-quiet-part-out-loud)

    Где ће вам антипротивна душа секташка? Још вас човек, @Драган, топло саветује, подастире податке из неупитних извора, а ви по своме? Кад да стигне барем једним синдромом да се позабави кад непрестано мора овде да вас добровољно уједињује против КОВИД-а? Јел треба сендвич?

    Па и Џон Клиз је ево послушао па се самопоништио како најбоље зна и уме “пре него што то неко други учини” (https://summit.news/2021/11/12/monty-python-comedian-john-cleese-cancels-himself-before-someone-else-does/). Мислим да би његов “I am blacklisting myself” метод могао да да резултате.

    Хоће ли то бити довољно за “јавно здравље” @Драгане? Зна ли се шта?

    Поздрав из С(ек)токохолма!
    Што је више клевета и лажи синдром (хелсиншки) нам је милији и дражи.

    15
  25. @Милан

    Слажемо се више но што мислите. Пошто рекох да се о коришћењу матичних ћелија (које сам ја раније погрешно назвао базичне ћелије) не дискутује довољно, ред је да почнем.

    Ако сте Ви као дете од 1970-тих година на овамо, или Ваша деца ако их имате, добили као дете вакцину против малих богиња, рубеоле, херпеса, или хепатитиса А (и још неке вакцине против беснила, али та се не даје свима колико знам), већ сте добили вакцину у чијој производњи се матичне ћелије користе на исти начин као и у већини садашњих вацина против Ковида (не у кинеској, а да у свим осталим у употреби у Србији). Најосновније информације о томе можете наћи овде: https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-ingredients/fetal-tissues

    И шта ћемо сада? Судећи по годиштима, већина људи који читају овај сајт је већ у дечијем узрасту добила неколико вакцина које су проиведене на основу ћелија из абортираних људских фетуса (за неке од тих ћелијских фамилија ни истраживачи више не знају да ли су од намерних или спонтаних побачаја јер нису водили довољно детаљну евиденцију, али не морамо у ситна цревца).

    Како ћемо да разрешимо ову етичку дилему? Колики проценат оних који се сада противе Ковид вакцинацији уопште зна да су они и/или њихова деца већ добили вакцину са „искасапљеним људима“, и да ли их је уопште било брига пре рецимо тридесет година како се те вакцине праве? Како би данас одлучили да ли да се вакцинишу или не, знајући то што би сада требало да знају? Или их још увек занима само селективно, па Ковид вакцина са „искасапљеним људима“ не може, а мале богиње, рубеола и хепатитис А са „искасапљеним људима“ могу? Ако се неко сада каје, управо због коришћења „искасапљених људи“, што је као дете добио те вакцине које су га заштитиле од многих болести, како он то сад да врати? Да се разболи од тих дечијих болести да искупи грех? Како искупити четрдесет година здравог живота заснованог на касапљењу неког недужног детета из 1960-те?

    То што Ви називате „искасапљеним људима“ нису буквално искасапљени људи, него копије ћелија које су извађене из искасапљених људи. Чисто да будемо прецизни, мада то не мења суштину.

    Не тврдим да имам одговоре, али стојим при тврдњи да су питања компликована.

    5
    3
  26. @ Марк Еугеникос

    Заиста сте ме лепо и јасно питали, па је ред и да одговорим.

    Не бежим од своје одговорности. Признајем је, и признајем да сам учествовао у обмани човечанства од стране онога ко је отац лажи. Исто важи и за наше првосвештенике. Потпуно сте у праву – како да им замерим на нечему што сам и сам урадио! То би било потпуно лицемерје. Баш као и ти “они”, такозване “антиваксере” сам потпуно игнорисао пре “ковида”.

    Да прецизирамо о чему говорим – говорим о ономе што сам назвао касапљењем људи и дистрибуцијом делова њигових делова тела у фармацеутске сврхе, што сте ви ставили под наводнике. Можда ипак прихватите неутралан израз, покушаћу са овим термином: “екстракција органа и ћелија из хуманог субјекта, које за последицу има субјектову терминацију животних функција”. Може ли овако?

    Да ли то значи да и данас – када сам сазнао, КАО И СВЕ СРПСКЕ ВЛАДИКЕ – шта сам учинио, треба да, не само устрајавам у томе и то оправдавам, већ и да ћутим или чак ЈАВНО ПРОПАГИРАМ исти образац понашања? Да ли је то та “рационалност” за коју се залажете? Видим да се, у најмању руку, двоумите, па не желим то да вам подмећем дефинитиван став.

    Оног момента, када сам сазнао о чему се ради, са тим сам и изашао у јавност, у својој, у односу на “неке друге”, сасвим скромној могућности. Дакле, што се вашег питања тиче, одговорио бих латинским изразом – mea culpa, чак и ако сам у моменту свог греха био тек проходао. Mea culpa! То је моја прошлост, и не покушавам да је ескивирам, иако сам сазнао за своју одговорност колико јуче, тек за време ковид – кризе. Баш као и они које Маловић критикује.

    Разлика између мене и њих је у нашем ставу након што смо сазнали о чему се ради. Не тражим ја ничије покајање, чак ни своје. Само бих вас подсетио да сам вас, исто тако лепо као и ви мене, питао нешто, а цитирам самог себе у ту сврху:

    “Ако имате другачија сазнања (да је некога од критикованих брига за поменуту проблематику) молим вас да их поделите са осталима. Било би лепо да знам, да се не огрешим о некога од њих.”

  27. @Милан

    Нажалост, немам другачијих сазнања. Рационалност за коју се залажем се не односи на забијање главе у песак, “хајде да се правимо да ништа не знамо”, него на темељност у приступу.

    Моја теза је: ако ћемо као друштво заиста да разговарамо озбиљно о овој теми, као што и треба, онда хајде да направимо списак свих лекова и вакцина где се користе матичне ћелије пореклом из абортираних фетуса, од када, и колико масовно. И да онда разговарамо не само о ономе што је било пре 30-40 година, него како ћемо даље? Да ли ћемо да престанемо да масовно вакцинишемо децу? Да ли ћемо се потрудити да направимо нове вакцине?

    Матичне ћелије је могуће добити и из плаценте (постељице) након порођаја, али би онда требало да прођу године тестирања да би се успоставиле стабилне линије матичних ћелија које би могле да се користе за узгајање вируса за производњу вакцина. Разлог што се још увек користе линије матичних ћелија од пре 40-60 година је што су фармацеутске фирме нерад да мењају нешто за шта су сигурне да функционише, а не што то није могуће. Могуће је, али треба уложити времена, труда и новца.

    У принципу би требало да буде могуће направити савремене вакцине које нису етички неоправдане. Али онда би се поставило питање, шта ћемо у међувремену? Колико родитеља, који су осетили благодати живота без многих заразних болести јер су вакцинисани неетичким вакцинама, би било спремно да такве вакцине ускрати својој деци за следећих 10-20 година, док се не развију етички оправдане вакцине? А шта ако се никада не развију?

    (Разлог за мој приступ је да су сви парцијални разговори кратког даха. Ако се све заврши само на парцијалним анализама и разговорима, не верујем да ће се ишта битно променити, јер ће људи за недељу-две, кад дође следећа “криза”, заборавити 99% било чега, као што готово увек бива.)

    4
    2
  28. @ Марк Еугеникос

    “Колико родитеља, који су осетили благодати живота без многих заразних болести јер су вакцинисани неетичким вакцинама, би било спремно да такве вакцине ускрати својој деци за следећих 10-20 година, док се не развију етички оправдане вакцине?”

    Заиста не знам тачно, пошто о процентима могу само да нагађам, јер никога од главешина световног и духовног српског живота то уопште не занима, и статистике стога не постоје. Моје искуство каже да се ради о нешто испод 50%. Сем разлике у доследности (претпостављам да сте на то мислили када сте употребили израз “темељност”) постоји и разлика у информисаности и одговорности. Обичан човек, који о овим стварима нема појма, не може да сноси исту одговорност као и они који препоручују неетичке и хришћанству некомпатибилне лекове, а притом и те како знају о чему се ради. Што се тиче те доследности, можемо на основу јавних изјава и позиције у друштву – свачију да оценимо. Мислим да је Маловић то одлично учинио, поредећи обичног морнара са некима на врху хијерархије.

  29. @ Марк Еугеникос

    „Колико родитеља, који су осетили благодати живота без многих заразних болести јер су вакцинисани неетичким вакцинама, би било спремно да такве вакцине ускрати својој деци за следећих 10-20 година, док се не развију етички оправдане вакцине?“

    У одговору на ово, заборавио сам да додам да ова тврдња претпоставља да је тачно да су за елиминисање заразе пресудне вакцине, а не повећан ниво хигијене, доступност канализације, топле и хладне воде, пастеризације, квалитета исхране, чак нарочито дератизације, и тако даље, и томе слично.

    О томе немамо никаквих поузданих података.

  30. Извињавам се, још један податак. Кнез Михаило Обреновић је био први у историји забележен Србин који је вакцинисан (тада се још, чини ми се, употребљавао израз – пелцован) против богиња. Нема ни теоретске шансе да су у осамнаестом и деветнаестом деветнаестом веку били у употреби абортусни препарати за вакцинацију.

    Нема ни поузданих података о томе да су СВЕ САВРЕМЕНЕ вакцине пре „ковид ере“ направљене уз помоћ ћелија убијене деце. Својевољно сам примио вакцине искључиво против тетануса, и немам података да су произведене том методом. Ако неко има податак који је супротан овоме, нека га, молим лепо, представи.

    Према томе, нема ни говора о томе да вакцине морају бити неетичке, чак и ако претпоставимо, као што сам рекао у претходном коментару, да су уопште пресудне за спречавање масовне заразе.

  31. @Милан

    Навео сам, на основу линка који сам прикачио, које вакцине користе матичне ћелије. Нису све. А није ни мени то струка, навео сам то само као илустрацију да су за озбиљну расправу потребни озбиљни подаци, а не “лако ћемо”. Видим и ја да је сада мало кога брига за то.

    Мени је некако највише засметало то што се коришћење матичних ћелија користи као аргумент против Ковид вакцина (чак и кинеских које то не користе), а за осталу употребу матичних ћелија као нема везе. Ужасно ме нервира таква недоследност.

  32. Мене страшно нервирају они који су ми ускратили слободно кретање (и) сви првосвештеници који су, директним и индиректним рекламирањем овог циркуса, моје пријатеље убедили да узму абортусни препарат, од којег неки јесу, а други умало нису умрли.

    Вас нервирају неке потпуно имагинарне или апстрактне личности.

  33. И још нешто – сви, одреда, произвођачи вакцина крију њихов састав – не зна се ни колико садрже живе, колико графена, колико којечега. За Спутњик истовремено тврде да не садржи абортивни материјал, и да користе генетски материјал органа људског ембриона. Дакле, количина лажи која циркулише у јавности је невероватна. Због чега би, некоме, Кинези, службени покретачи овог циркуса, уливали поверење? Треба ли да будем срећан ако се владике поделе на фајзеровце, спутњичане, и синофармаковце? Ту представу сам већ гледао, чини ми се да се звала “парламентарна демократија” – ради се о људима на платном списку државе, који изигравају неку “опозицију”. Још увек се даје на телевизији. Нека им је далеко лепа кућа!

    Маловић овде описује оног поморца са карактером:

    https://stanjestvari.com/2021/11/05/svetionik-povratak-otpisanih/

  34. Па заиста, Др Стенли Плоткин и Др Пол Офит ко ће озбиљан да им верује,да пукнеш од смеха, наслушала сам их се доста. Ово доле мало проширује тему али је вишеструко корисно и послужиће за лечење од западне фармакопропаганде. Неопхоодно је добро познавање енглеског језика.
    https://www.thepressandthepublic.com/post/the-illusion-of-evidence-based-medicine

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading