Преминуо муфтија Муамер Зукорлић (1970-2021)

Лидер Странке правде и помирења и некадашњи муфтија изненада преминуо од последица срчаног удара након одржаног предавања на Факултету за Исламске студије у Новом Пазару

Муамер Зукорлић (Извор: РТС)

Муамер Зукорлић, лидер Странке правде и помирења и некадашњи муфтија Мешихата Исламске заједнице у Србији изненада је преминуо у 52. години. Зукорлић је био и посланик и потпредседник Народне скупштине. Биће сахрањен сутра на гробљу у Орљу код Тутина, а недеља је проглашена за дан жалости у Новом Пазару.

Зукорлић је преминуо од последица срчаног удара након одржаног предавања на Факултету за Исламске студије у Новом Пазару.

“Данас, 6. 11. 2021. године, Алаховом одредбом, на Бољи свијет у Новом Пазару преселио је великан нашег времена, наш лидер, учитељ, вођа, отац, брат, пријатељ и свјетло Алахове милости овог времена на дуњалуку академик муфтија Муамер-еф. Зукорлић”, наводи се на сајту Мешихата Исламске заједнице у Србији.

Муамер Зукорлић: Подржавам Вучићеву намеру да се прекине са митоманским мантрама о Косову

Зукорлић је на челу Мешихата био до 2016. године, када је интензивирао своју политичку каријеру.

Зукорлић је рођен у селу Орље код Тутина  15. 02. 1970. године. Основну школу завршио је у родном месту, а затим у Сарајеву Гази Хусрев-бегову медресу.

У Константини у Алжиру је 1993. године завршио Исламски факултет, одсек шеријатско право, а постдипломске студије у Либану.

Докторирао је на Интернационалном универзитету у Новом Пазару. Био је редовни члан Бошњачке академије наука и уметности (БАНУ).

Зукорлић је био вишегодишњи предавач групе верских предмета и арапског језика на Исламској педагошкој академији (данас Факултет за исламске студије, као и професор на катедри епистемологије на Интернационалном универзитету у Новом Пазару.

Муамер Зукорлић: Предложени закони неуставни и мењају наш традиционални етички образац

Аутор је пет књига и више десетина научних радова из области филозофије, епистемологије, културалне хисторије, исламских наука, права и низа сродних теоретских дисциплина.

Био је ожењен и за собом је оставио осморо деце.

Муамер Зукорлић биће сахрањен сутра на гробљу у Орљу код Тутина. Град Нови Пазар прогласио је недељу, 7. новембар за дан жалости.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading