УН: Шмит се неће обратити у Савету безбедности, ЕУФОР-у продужен мандат

Кристијан Шмит је први високи представник у БиХ коме није одобрено да се обрати у Уједињеним нацијама

Кристијан Шмит (Извор: DW)

САРАЈЕВО, ЊУЈОРК – Након вишедневне дебате у Савету безбедности је усаглашена Резолуција према којој високи представник Кристијан Шмит неће говорити пред Саветом о ситуацији у БиХ, а ОХР неће бити поменут у коначној верзији којом се продужава мандат ЕУФОР-а у БиХ, пише сарајевски Дневни аваз, преноси Танјуг.

У усаглашеној резолуцији је наведено да ЕУФОР остаје у БиХ пошто је, како се наводи, Савет безбедности утврдио да „ситуација на подручју бивше Југославије и даље представља претњу међународном миру и сигурности”.

Политички аналитичар и новинар пореклом из БиХ Ерол Авдовић је на свом фејсбук профилу овим поводом написао да је пронађено „соломонско решење”, али да су, како је навео, „Руси добили све што желе”.

„Руси су добили што су хтели. Москва је практично ултиматумом захтевала да се високи представник не обрати у УН, у замену да се резолуција о продужењу ЕУФОР-а усвоји без њиховог вета”, написао је Авдовић.

Кристијан Шмит је први високи представник у БиХ коме није одобрено да се обрати у Уједињеним нацијама.

Шмит је требало сутра да поднесе извештај о стању у БиХ, који је, како је раније потврдио амбасадор БиХ у Њујорку Свен Алкалај, стигао у Савет безбедности.

Ерол Авдовић (Извор: magazinplus.eu)

Неуобичајено, Шмитов извештај о стању у БиХ у којем се он критички односи према Републици Српској означавајући као кривца српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, објавили су јутрос сви регионални и европски медији.

Шмит, кога Република Српска не признаје, јер према процедуру није изабран у Савету безбедности УН, је у свом извештају на 34 стране Додика поменуо чак 61 пут.

Авдовић у свом коментару усаглашене резолуције примећује да је „ово доиста неславан и не сасвим кредибилан почетак Кристијана Шмита”.

„Он је први високи представник коме је забрањено да се обрати у УН-у”, наводи Авдовић и са жаљењем констатује да је, како каже, „и нова реторичка муниција за господина Додика…„.

Додик је раније данас поводом одлагања седнице СБ УН за сутра рекао да у Савету безбедности УН неће бити усвојен извештај Кристијана Шмита о ситуацији у БиХ и оценио да је реч о „пропагандном памфлету” који је написан у корист муслимана а који, каже, „врви од измишљотина, подметања кривице и недоречености”.

Рекао је и да високи представник нема више шта да тражи у БиХ, али да нема ништа против тога да Савет безбедности УН продужи мандат ЕУФОР-у у БиХ.

Портал Кликс: Вучић подржао Декларацију којом се позива да сви политичари у БиХ сарађују са Кристијаном Шмитом

„Мислим да високог представника нема и неће га ни бити. Све оно што би он доносио и претње да би користио ‘бонска овлашћења’ – нека користи, то нема никаквог значаја у Републици Српској”, рекао је Додик.

Он је рекао да се на предстојећој седници Савета безбедности УН о стању у БиХ, овај пут дефинитивно одлучује да ли има или нема високог представника у БиХ.

Додик је навео да ће се са Шмитом разговарати само када у СБ УН прибави потврду да је именован.

„Шмит је искључиво у функцији Бошњака и спровођења њихове политике у БиХ. Оно што је он написао у свом извештају Савету безбедности УН је пуно клеветања Срба и Републике Српске и понешто Хрвата”, рекао је Додик, пренела је РТРС.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading