Предлог Катедре за општу историју новог века у вези са проф. Милошем Ковићем пропао на Кадровској комисији

Против прогона Ковића огласили су се и бројни интелектуалци. Протестно писмо које је предато ректору УБ проф. др Владану Ђокићу потписали су професори универзитета, научни радници, уметници…

Милош Ковић (Фото: Д. Миловановић)

Кадровска комисија Филозофског факултета Универзитета у Београду није усвојила предлог Катедре за историју о покретању процедуре за избор једног ванредног професора Одељења за историју.

Тиме је бар успорена процедура којом, како тврди професор овог факултета Милош Ковић, намеравају да га избаце са посла. Ковић објашњава да је са катедре потекао предлог о расписивању конкурса за место ванредног професора, без помињања његовог имена и чак без достављања његове документације Кадровској комисији.

Све остале катедре и одељења послале су за своје кандидате предлоге за избор одређене особе у одређено звање. Само за мене важе друга правила – каже Ковић. – Посебно је спорно што, уместо да буде покренута процедура за мој избор у више звање, редовног професора, они покрећу конкурс за ванредног, па бих ја онда, и ако прођем, био реизабран у звање које већ имам иако испуњавам услове за редовног професора. Формирали су непријатељску комисију која треба негативно да се изјасни о мени у реферату, а декан неће да искористи своје право и предложи независну комисију.

Протест „Стоп прогону професора Милоша Kовића“: Хоћемо ли учити српску или НАТО историју

Он додаје да је цела суштина у томе да ће колеге, предвођене Николом Самарџићем, одуговлачити процедуре, а када истекне шест месеци, а он не буде изабран, аутоматски ће остати без посла. Каже тај сценарио је већ примењиван на неистомишљенике.

Против прогона Ковића огласили су се и бројни интелектуалци. Протестно писмо које је предато ректору УБ проф. др Владану Ђокићу потписали су професори универзитета, научни радници, уметници… У писму се наводи да један број Ковићевих колега  који  су  против  њега  поднели  парничне  пријаве и који су у сукобу интереса, покушава да га  протера  са  Одељења  за  историју  овог  факултета,  тако  што  неће  бити  изабран  за  редовног  професора.

Протестно писмо поводом прогона проф. др Милоша Ковића са Филозофског факултета у Београду

Потписници  упозоравају  на  дискриминацију  проф.  Ковића  и  траже  од  декана  Данијела  Синанија  да  заштити  Ковићева  права  и  да  образује  независну  комисију  која  би  непристрасно  одлучивала  о  његовом  избору у више звање. Међу потписницима су редитељ Емир Кустурица, академици Матија Бећковић, Часлав Оцић, Данило Баста, професори Слободан  Антонић,  Слободан  Рељић,  Бранислав  Ристивојевић,  Часлав Копривица… Подршку Ковићу, на онлајн петицији, потписало је више од 6.500 грађана.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Новости, 2. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Neka uprava Filozofskog fakulteta podnese ostavku!

    32
    1
  2. Управа Философског факултета не постоји, одговорни се крију иза управе које нема! (Видети следећи чланак.). Зато не оставка него лажна управа напоље! Управа напоље! У-ПРА-ВА НА-ПО-ЉЕ!

    14
  3. “ Вјечна зубља, вјечна помрчине, нит догори нити свјетлост губи“. Рече песник.

    Па ипак, ми и данас живимо у сенци ове манихејске борбе! У томе је можда најдубљи смисао контратрадицијског дејства којем смо изложени након „Мајског преврата“ 1903. године, а што је одобрено комунистичким печатом на пресуди из 1953. године. Овим печатом, као својеврсним имприматуром, манихејско контратрадицијско дејство продужено је све до наших дана, али не више као комунизма, него као криптокомунизам. Други део ове књиге требало би то да покаже.“

    Поглавље из рукописа нове књиге Рада Јанковића

    11
    2
  4. Молим вас да објавите у коментару где се може потписати петиција. Хвала!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading