Dagens Medicin: Ивермектин би могао окончати пандемију

Недостатак делотворне терапије у раној фази ковида-19 доживљавамо као велику фрустрацију. Страх од ове болести довео је до невиђеног очаја. Верујемо да ивермектин може да попуни ову празнину, пишу три шведска лекара

Фото: gatewaypundit.com

(Dagens Medicin, 20. 7. 2021)

Сматрамо да Агенција за медицинске производе треба да следи примере Чешке, Словачке и других земаља и одобри ивермектин као терапију против ковида-19, пишу три лекара у Шведској.

Недостатак профилаксе или делотворне терапије у раној фази ковида-19 доживљавамо као велику фрустрацију. Страх од ове болести довео је до невиђеног очаја и забринутости. Верујемо да лек ивермектин може да попуни ову празнину.

У почетку пандемије ковид-19 у САД формирана је радна група за хитне случајеве под називом The Front Line Covid-19 Critical Care Alliance (FLCCC Alliance). Била је то скупина угледних лекара, стручњака за интензивну негу с посебним знањима, посебно у погледу тешких заразних болести. У сарадњи с колегама широм света размењена су искуства и развијени протоколи лечења, од којих се неколико примењује широм света, укључујући Шведску (овде, овде). На почетку пандемије расправљало се о ивермектину и већина студија показала је његов позитиван учинак и у терапији и у превенцији ковида-19 (овде). Децембра прошле године FLCCC објавио је сажетак чланка о ивермектину, препоручујући га као лек[1].

Брајан Џундеф: Шта је позадина медијске галаме око ивермектина?

Ивермектин је добро познати лек против паразита одобрен од стране СЗО (Светска здравствена организација, нап. Стања ствари), ЕМА (Европска агенција за лекове, нап. Стања ствари) и ФДА (америчка Агенција за контролу квалитета хране и лекова, нап. Стања ствари). Препарат је откривен 1970-их, а његови аутори су 2015. добили Нобелову награду за медицину (овде). Ивермектин се широко користи у земљама са ниским и средњим дохотком за лечење инфекција црвима[2].

Лек је јефтин, и на листи је неопходних лекова СЗО[3]. Укупно је дистрибуирано око 3 милијарде доза ивермектина [4] и у својој уобичајеној дози (0,2-0,4 mg по килограму телесне тежине) супстанца се сматра изузетно безбедном за употребу код људи[5].

Џастис Хоуп: Како је Индија у рекордном року искоријенила ковид

Такођер се показало да има антивирусна и противупална својства која су додатно проширила његову употребу.[6]

До данас постоје 102 истраживања о дејству ивермектина на ковид-19. Oд 64 њих упоређују лечење ивермектином с контролном групом, а 62 су рецензирана. У њима је учествовало укупно 585 истраживача и 22.425 пацијената. Све студије сакупљене су у бази података која се стално освежава. (овде)

Укратко, поређењем ивермектина с контролном групом истраживања су дошла до следећих налаза (овде):

  • 85 посто побољшања у 14 профилактичних студија
  • 74 посто побољшања у 26 студија раног лечења
  • 46 посто побољшања у 22 студије касног лечења
  • 69 посто побољшања у 24 резултата истраживања морталитета
  • 62 посто побољшања у 32 насумично контролисана испитивања

Када смо се обратили шведској Агенцији за медицинске производе са захтевом да се ивермектин користи као лек против ковида-19, они су се позвали на ЕМА, која је саветовала да се ивермектин не користи као лек. (овде)

Позив Влади Србије: Хитно одобрите ивермектин за спречавање и лечење ковида

То није спречило националне агенције за лекове у Чешкој и Словачкој да одобре ивермектин за лечење ковида-19. (овде, овде)

Ивермектин је одобрен за лечење у неколико земаља и регија широм света.(овде)

Препорука ЕМА да се ивермектин не користи узета је у разматрање од стране FLCCC, која је констатовала да ЕМА није сагледала целокупну слику и узела у обзир све делове него је базирала своју одлуку на одабиру неколико студија са малим ефектима или без позитивних ефеката. (овде)

Обратили смо се и Шведском друштву за инфективне болести, које ни након четири месеца још увек није одговорило на наша питања о ивермектину као могућем средству за лечење.

Магнус Бурлинг, специjалиста опште медицине; Ханс Зингмарк, специјалиста интерне медицине и пулмолог; Стуре Бломберг, специјалиста анестезије и интензивне неге, доцент

Напомене

[1] Kory., P. Meduri, G. U., Varon, J. et al (2020). Review of the Emerging Evidence Demonstrating the Efficacy of Ivermectin in the Prophylaxis and treatment of COVID-19. (www.flccc.net)
[2] Barrows NJ, Campos RK, Powell ST, et al. A screen of FDA-approved drugs for inhibitors of zika virus infec- tion. Cell Host Microbe. 2016;20:259–270: Conterno LO, Turchi MD, Corrêa I, et al. Anthelmintic drugs for treating ascariasis. Cochrane Database Syst Rev. 2020;1. doi: 10.1002/14651858.CD010599.pub2.
[3] World Health Organization. 21st Model List of Essential Medicines. Geneva, Switzerland; 2019. Available at: https://www.who.int/publications/i/item/ WHOMVPEMPIAU2019.06. Accessed January 26, 2021.
[4] Nicolas P, Maia MF, Bassat Q, et al. Safety of oral iver- mectin during pregnancy: a systematic review and meta-analysis. Lancet Glob Health. 2020;8:e92–e100.
[5] Banerjee K, Nandy M, Dalai CK, et al. The battle against covid 19 pandemic: what we need to know before we ”test fire” ivermectin. Drug Res (Stuttg). 2020;70:337–340: NavarroM,CamprubíD,Requena-MendezA,etal. Safety of high-dose ivermectin: a systematic review and meta-analysis. J Antimicrob Chemother. 2020;75: 827–834.
[6] Kircik LH, Del Rosso JQ, Layton AM, et al. Over 25 Years of clinical experience with ivermectin: an over- view of safety for an increasing number of indications. J Drugs Dermatol. 2016;15:325–332.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Имам скепсу према томе да антибиотик лечи вирусне инфекције, а ако сам у праву, то значи да се ради о погрешном дијагностификовању. Успешно лечење респираторних проблема антибиотиком индицира да се уопште не ради о вирусу.

    Да ли ико има приступ целом тексту извора ове тврдње:

    „Такођер се показало да има антивирусна и противупална својства која су додатно проширила његову употребу.[6]

    [6] Kircik LH, Del Rosso JQ, Layton AM, et al. Over 25 Years of clinical experience with ivermectin: an over- view of safety for an increasing number of indications. J Drugs Dermatol. 2016;15:325–332.“

    9
    3
  2. @Милан
    Ваша скепса је оправдана, али пошто Ивермектин није антибиотик, таквој скепси овде нема места.

    Ако Вас занимају детаљи како Ивермектин утиче на вирусне инфекције, погледајте излагање Др. Бранимира Несторовића на Институту за Европске Студије које је јуче објављено на Стању Ствари: https://stanjestvari.com/2021/11/01/kontroverze-i-dileme-oko-korone-i-njenog-suzbijanja/

    Нажалост нема транскрипта па ћете морати да тражите део где говори о томе.

    16
  3. Ивермектин јесте антипаразитик – уврстили га тиме у класификацију антибиотика или не – што и те како спада у ред лекова који не третирају вирусе. Сем у контексту ковид-пандемије – што може да буде и пропаганда – не могу да нађем где је претходно био ефикасан против вируса, ако изузмемо текст из извора, којем немам приступ, ако се на претплатим.

    Питао сам да избегенем претплату. Ваш линк, нажалост, не одговара на моје питање. Не оповргавам ефикасност тог лека, већ доводим у питање тезу о вирусном обољењу у контексту ковид-хистерије. Можда се на крају претплатим на цео текст: https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961616P0325X

    Ако неко од дерматолога (главних корисника ивермектина, колико разумем) који прате материју, чита ово, могао би да разреши питање.

    5
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading