Душан Бајатовић: Србији потребна нуклеарна електрана

Гас ће сигурно бити транзиционо гориво, а да ли Србији треба нуклеарна електрана – да, треба, истакао директор Србијагаса

Душан Бајатовић (Фото: Милан Обрадовић/Бета)

Урадили смо Балкански ток „испод радара” и у тишини, иако је било разних притисака попут писама Стејт департмента, али се на крају све добро завршило, јер је економија победила политику, изјавио је данас директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Он је на међународној стручној конференцији о одрживој транзицији гасног сектора западног Балкана захвалио колегама у Бугарској и Мађарској, Влади Србије и председнику Александру Вучићу што је тај пројекат брзо завршен.

„Неко је препознао да одсуство енергије значи одсуство развоја”, рекао је Бајатовић.

Изразио је наду да ће председник Вучић током посете руском председнику Путину 25. новембра договорити дугорочни споразум о снабдевању гасом и додао да то није само питање тржишта него и политика.

„Ми морамо да схватимо да решење за снабдевање Европе гасом не постоји без руског гаса, бар до 2035. или 2040. године. Мислим да су се ту европске бирократе преиграле”, рекао је Бајатовић.

Илија Плећаш: Мистерија радиоактивности над Европом

Он је нагласио да главно питање данас није колико коштају гас и електрична енергија, него да ли их има.

„Колико смо плаћали гас 2009. када га више од 20 дана нисмо имали? Па колико је требало. Дакле, безбедност снабдевања мора да буде урачуната у будуће преговоре”, рекао је Бајатовић.

Он је рекао да ће Србија до краја године потрошити 22 одсто више гаса него што су исказане потребе јавног сектора и привреде.

„Гас ће сигурно бити транзиционо гориво, а да ли Србији треба нуклеарна електрана – да, треба”, рекао је директор Србијагаса и додао да европска Зелена агенда због високих карбон такси прети да нас претвори у постиндустријско уместо посткарбонско друштво, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Са оваквим болесницима на власти само нам још то треба, ионако су нас довели до уништења. Једина нада нам је , пошто смо тренутно мизерно мали по територији да суседи неће дозволити јер би и они и те како били угрожени.

    13
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading