Бугари обележили годишњицу упокојења краља Милутина

Краљ Милутин владао је 40 година и углед српске државе и народа довео до високог степена

Мошти краља Милутина у Софији (Фото: Википедија – Р.С.)

СОФИЈА – У Бугарској се од данас, низом манифестација, обележава годишњица смрти српског краља Милутина, чије мошти почивају у Цркви Свете недеље у Софији и чији је култ у тој земљи јак још од 16. века.

Краљ Милутин умро је 29. октобра, ове године обележава се 700 година од његове смрти, а годишњица ће бити обележена и 29. октобра, када тај датум обележава Бугарска, и 12. новембра када га обележава Српска православна црква.

Амбасадор Србије у Бугарској Жељко Јовић за Танјуг каже да се сваке године у Софији 29. октобра одржава свечана архијерејска литургија и традиционално пресвлачење мошти краља Милутина.

Овог пута се, каже, Амбасада Србије у Софији укључила како би заједно са Митрополијом софијском обележила тај датум, а низ манифестација почиње већ данас.

Тако ће данас, испред Цркве Свете недеље у Софији бити освештана икона, која ће стићи из Србије, док ће сутра, 28. октобра, бити одржан свечани концерт црквеног појања.

У петак, 29. октобра уследиће архијерејска литургија са традиционалним чином пресвлачења одежде.

Краљ Милутин (Извор: Википедија)

„Ове године биће одржана и литија, првобитно планирана по централним улицама Софије, али ће због епидемиолошке ситуације, она ипак ићи око цркве”, додао је Јовић.

Увече ће уследити вечерња служба у част светог краља Милутина.

Према речима амбасадора, 2. новембра биће одржана свештеничка конференција у Софијској митрополији.

„По први пут обележавамо овај датум по оба календара. Тако ће и 7. новембра уследити вечерња служба у Храму светих Ћирила и Методија, у Горњој бањи. Тај храм назива се и Манастир светог краља, јер је по једном историјском извору Милутин 20 година боравио у њему. Затим ће, 10. новембра бити служена архијерејска литургија у Манастиру свете Петке у Владаји, јер се тамо налази један од кивота у ком су чуване мошти краља”, рекао је Јовић.

Затим ће 11. новембра бити служена вечерња служба и опело, а дан касније, када СПЦ обележава упокојење краља Милутина, биће служена света архијерејска литургија.

Амбасадор истиче да је низ манифестација прави начин да се покуша да се обележи све оно што је краљ Милутин урадио за живота, да се покаже начин на који се он још поштује у српском и бугарском народу.

„Да ми, као амбасада, осветлимо улогу краља Милутина као споне која може да служи за даљи подстрек у развоју односа српског и бугарског народа, да у таквим стварима тражимо заједнички пут, на корист две државе и целог региона”, рекао је Јовић, преноси Танјуг.

Он је додао да ће ове године изостати веће присуство верника, поштовалаца краља Милутина, због епидемиолошке ситуације, али ће свакако бити обележен дан упокојења краља Милутина, у сећање на њега и значај које његове мошти и данас имају.

Ана Рашковић: Култ краља Милутина и кнеза Лазара у руској цркви

Краљ Милутин, други син краља Уроша, један је од најзначајнијих српских владара, а дошао је на престо после абдикације старијег брата, краља Драгутина, који се повукао 1282. године.

Милутин је водио бројне ратове при чему је проширивао своју власт дубоко на византијску територију, а његова моћ се огледа и у организацији државе, у великој војсци, одличној привреди и финансијама.

Владао је 40 година и углед српске државе и народа довео до високог степена.

Много је учинио и за културу српског народа, а градио је градове, летњиковце, нарочито на КиМ, подизао и даривао цркве и манастире, а градитељска активност праћена је развојем уметности, сликарства, књижевности и примењених уметности везаних за цркву и књигу.

Зидао је болнице, унапређивао велика манастирска властелинства као економске ресурсе, ковао новац, отварао руднике.

Краљ Милутин је као своју задужбину саградио манастир Бањску.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading