Белгија: Поново ванредна ситуација и поред 86 одсто двоструко вакцинисаних одраслих

У Белгији је до сада потпуно вакцинисано 86 процената одраслих, односно 75 процената укупне популације од 11, 5 милиона људи

Фото: Спутњик/Александр Кряжев

Белгијске власти донеле су одлуку да пооштре мере у циљу сузбијања пандемије корона вируса и прогласиле епидемиолошко ванредно стање у земљи након што је број новозаражених на дневном нивоу достигао бројке из новембра прошле године.

У Белгији ће поново бити обавезно ношење маски у радњама, тржним центрима, здравственим установама, концертним салама, спортским центрима, библиотекама и богомољама.

Корона пропуснице ће од 1. новембра бити потребне за улазак у све угоститељске и фитнес објекте на територији целе државе.

„Вакцине остају наше најважније оружје против овог вируса. Оне нас штите 90 одсто од озбиљних болести и 70 одсто од инфекције. Морамо да изградимо више зидова заштите, који ће обезбедити да наши животи и даље могу да се наставе. Слободан, али пажљив живот“, поручио је премијер Белгије, Александер де Кро.

Валентин Катасонов: О зависности стопе вакцинације и броја заражених

Као што је раније најављивано, Белгија је прогласила епидемиолошку ванредну ситуацију до 3 месеца како би се активирао закон о пандемији.

Епидемијска ванредна ситуација се дефинише као „озбиљна претња великом броју људи која може изазвати озбиљно преоптерећење здравствених установа и захтева координацију на националном нивоу“.

У Белгији је до сада потпуно вакцинисано 86 процената одраслих, односно 75 процената укупне популације од 11, 5 милиона људи.

Просечан број новозаражених у последњих недељу дана је 5.300, а преминулих 13 што је значајно мање у односу на исти нивои инфекције из 2020. године.

Стручњаци заслуге за бољи исход борбе против вируса приписују искључиво вакцинацији.

Бустер доза за сада још није одобрена у Белгији, пренео је Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар