Комисија за заштиту конкуренције покренула поступак против Клет групе

Током анализе тржишта уџбеника за основно образовање Комисија је утврдила да Клет група има удео од преко 50 одсто

Извор: Дојче веле

Комисија за заштиту конкуренције Србије данас је објавила да је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против повезаних друштава Клет издавачка кућа, друштва за издавачку делатност Нови логос и издавачке куће Фреска- Клет група.

Како је наведено, Комисија ће утврђивати да ли су те повезане београдске фирме злоупотребиле доминантан положај и ограничавале конкуренцију на тржишту уџбеника за основно образовање у Србији, и у њиховим просторијама је обавила ненајављене увиђаје.

Комисија је на основу спроведене анализе услова конкуренције на тржишту уџбеника за основно образовање као и других прикупљених података и документације основано претпоставила да Клет група, као групација са значајним тржишним учешћем, од 2014. године спроводи пословне стратегије, које одступају од редовних услова конкуренције на тржишту.

То се пре свега односи, на спречавање или отежавање конкурентима да уђу на тржиште, ценовну и рабатну политику и погодности за школе у поступцима одабира уџбеника.

Мирослав Здравковић: Неки показатељи о пословању одабраних издавачких кућа на српском тржишту уџбеника

Комисија је навела да основано претпоставља да је Клет група од 2014. године „нарочито али не искључиво, непосредно или посредно наметала неправичне куповне или продајне цене или друге неправичне услове пословања, ограничавала тржиште и одбијала сарадњу што за последицу има или може имати значајно ограничавање, нарушавање или спречавање конкуренције на тржишту уџбеника за основно образовање на територији Србије, што представља злоупотребу доминантног положаја“.

Током анализе тржишта уџбеника за основно образовање Комисија је утврдила да Клет група има удео од преко 50 одсто.

Неки од учесника на том тржишту, попут Вулкана, су наводили да је Клет група претила њиховим потенцијалним сарадницима из иностранства да ће прекинути сарадњу са њима уколико склопе уговор са Вулканом.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 21. 10. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Све је то јефтино фолирање. Док је Србија окупирана (да ли од СНС или фракција око ДС , СПС, НВО…. као подизвођача ГРУПАЦИЈЕ западних газда),
    нема овде промена што је сасвим логично. Окупатор није дошао да нас тетоши него да нас опљачка.

    16
    1
  2. Ко је про-Клет само му се каже.

    10
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading