САД: Рејчел Левин положила заклетву као прва трансродна адмиралка

Левин је претходно била министарка здравља савезне државе Пенсилваније, тражећи решења за широко распрострањену зависност од опијата

Рејчел Лавин (Фото: Ројтерс)

Помоћница америчког министра здравља положила је заклетву као прва трансродна официрка са четири звездице на раменима – адмиралка – у историји земље.

Докторка Рејчел Левин (63) сада је адмиралка корпуса америчке Службе за јавно здравље.

Левин, која је и пре тога била највиша трансродна званичница у САД, на ту позицију именовао је амерички председник Џозеф Бајден.

Током говора и полагања заклетве у уторак, нову прилику назвала је „значајном“ и „историјском“.

„Нека ово именовање буде прво од многих које долазе, јер стварамо разнолику и инклузивнију будућност“, рекла је, одавши одала признање другим ЛГБТ људима.

Левин је дипломирала на Харвард колеџу и Медицинском факултету Универзитета Тулејн, а раније је радила као педијатар.

Рејчел Левин (Фото: Getty Images)

Корпус америчке Службе за јавно здравље има око 6.000 униформисаних официра, а њихов задатак је да одговоре на здравствене кризе, попут пандемије корона вируса.

Ксавијер Бецера, амерички министар здравља, именовање Левине назвао је „огромним кораком напред ка равноправности нације“.

Левин је претходно била министарка здравља савезне државе Пенсилваније, тражећи решења за широко распрострањену зависност од опијата.

Њен избор за помоћницу америчког министра здравља потврђен је у марту, гласањем у Сенату 52 према 48.

Током процеса потврђивања, Левин се суочила са питањима како се, током боравка на функцији министарке здравља Пенсилваније, носила са пандемијом короне у старачким домовима.

Критичари су за смрт многих старијих људи окривили управо државну политику, која је налагала да старачки домови прихвате пацијенте заражене ковидом.

Убрзо после примене те мере, Левин је признала да је њену мајку преселила из старачког дома, како се повећавао број случајева вируса.

Опрема: Стање ствари

(БиБиСи на српском/Данас, 20. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading