САНУ апелује на грађане да се вакцинишу

У саопштењу за јавност подсећа се да је САНУ до сада више пута посредством медија, симпозијума и оглашавања на свом сајту указивала на кључни значај имунизације у борби против ковида-19

САНУ (Фото: Д. Јевремовић)

Уз више поверења у науку, преиспитивање одлука донетих на основу полуинформација и израженији осећај колективне одговорности и савести, као друштво у целини могли бисмо да изађемо из зачараног круга вируса корона, уверени су чланови Комисије за праћење и предузимање мера у вези са инфекцијом ковид -19 Српске академије наука и уметности (САНУ). Апеловали су јуче на грађане да се вакцинишу и да се придржавају свих превентивних мера, будући да ширење пандемије и смртност изазвана овом заразном болешћу већ неколико недеља достижу драматичне размере у Републици Србији.

У овом тренутку Србија бележи више од 6.000 новозаражених и преко 50 преминулих дневно. Поред тога целокупно медицинско особље је преморено и преоптерећено, а готово сви болнички капацитети предвиђени за ковид пацијенте су попуњени. Због тога позивамо грађане да се у што краћем року подвргну имунизацији против вируса корона, да у затвореним просторијама, било да је реч о јавном превозу, школама или другим институцијама, обавезно носе маске и да се придржавају других превентивних хигијенских мера – наглашавају чланови ове комисије. Председник комисије је академик Небојша Лалић, а њени чланови су и академик Миодраг Чолић и дописни члан САНУ Горан Станковић.

Александар Вучић: Ни у Председништву Србије нису сви вакцинисани, дају ми небулозна објашњења

У саопштењу за јавност подсећа се да је САНУ до сада више пута посредством медија, симпозијума и оглашавања на свом сајту указивала на кључни значај имунизације у борби против ковида-19.

Уколико је потребно пружити пример добре праксе, у САНУ је досад вакцинисано преко 80 одсто чланова, од којих је већина већ примила и трећу дозу (углавном нису вакцинисани они са одређеним коморбидитетима), док је међу запосленима у САНУ и придруженим институтима тај просек око 70 процената. Захваљујући томе, а уз стриктно поштовање свих осталих епидемиолошких мера, у САНУ је од септембра до данас одржано преко 30 различитих програма: од научних скупова, преко трибина и предавања, до концерата и изложби – истичу чланови комисије.

Миленија Симић-Миладиновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Mao The Tung@ Co , u vreme Kulturno Revolucije, sve slicne ovima gore sto preporucuju UBOD ( ovo nije vakcina) poslao je u daleke provincije. Tamo su radili na njivama, teske fizicke poslove. Mislim da je to bio odlican potez.

    14
    2
  2. Ја сам мислила да у овој установи седе научници а не полтрони

    16
    2
  3. САНУ , шта то беше ?

    13
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading