Москва: Карантин за невакцинисане старије од 60 година, обавезна вакцинација за 80% запослених у услужном сектору

Такође се наређује затварање свих невакцинисаних особа старијих од 60 година од 25. октобра до 25. фебруара и рад на даљину за „најмање 30 одсто“ запослених у фирмама

Извор: НСПМ

Градске власти Москве наредиле су увођење првих ковид рестрикција од лета због новог скока заразе ковида-19 и споре стопе вакцинације.

Власти главног града Русије наредиле су обавезну вакцинацију за 80 одсто запослених у сектору услуга, у односу на садашњих 60 одсто до 1. јануара 2022. године, према поруци објављеној на порталу градоначелника Сергеја Собјанина.

Такође се наређује затварање свих невакцинисаних особа старијих од 60 година од 25. октобра до 25. фебруара и рад на даљину за „најмање 30 одсто“ запослених у фирмама.

Кремљ разматра да уведе нерадну недељу крајем октобра да би успорила ширење болести.

Русија, а посебно Москва, главно жариште у земљи, од летос се суочава са новим таласом епидемије подстакнутим делта сојем и спором вакцинацијом.

Градоначелник Сергеј Собјанин: Поклони за старије Московљане као подстицај за вакцинацију

У Русији је у последња 24 сата 1.015 људи умрло од последица заразе корона вирусом, што је највећи број умрлих у дану од почетка пандемије. Број умрлих од ковида-19 у Русији већ пар недеља сваког дана обара рекорде на дневном нивоу, а стручњаци наводе да је то последица споре вакцинације и слабих санитарних мера.

У последња 24 сата регистровано је 33.740 нових случајева заразе, укупно око осам милиона.

У Москви број новозаражених расте брзо од средине септембра и креће се на око 6.000 нових случајева заразе, према подацима владе. На националном нивоу око 33.000 људи се зарази дневно.

Власти одбијају месецима да уведу строге рестрикције или закључавање да се не би ослабила већ крхка привреда.

Ернст Волф: Путин и обавезна вакцинација – повијање пред силом јачом од себе?

Истовремено стопа вакцинације стагнира због зазирања Руса. Само 32,2 одсто становништва потпуно је вакцинисано, према подацима сајта Гогов, који даје дневни биланс.

Вирус се шири док су владине здравствене рестрикције врло ограничене иако су неки региони поново увели обавезну здравствену пропусницу за улазак на јавна места.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 19. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар