Горан Алексић: Ставу Врховног суда о кредитима претходила писма председникâ Америчке привредне коморе и Страних инвеститора

Очигледно је да страни лобисти и домаћа политика имају утицај на Врховни касациони суд Србије и највише судије, сматра координатор економско-правног тима хрватског удружења „Франак”

Горан Алексић (Фото: Лична архива)

Колико је мени познато, новом правном ставу Врховног касационог суда претходило је писмо председника Америчке привредне коморе у Србији и председника Страних инвеститора, послато на адресе највиших државних инстанци. У писму је затражено уједначавање судске праксе после чега је и уследила промена правног става ВКС. Очигледно је да страни лобисти и домаћа политика имају утицај на ВКС и највише судије. Уместо да поштује право ЕУ које Србија мора да поштује на темељу приступних преговора, ВКС је одлучио другачије.

Врховни касациони суд: Банка није дужна да корисника упозна са начином обрачуна осигурања кредита

Када кажем право ЕУ, позваћу се на пресуде Суда ЕУ Ц-84/19 и Ц-224/19, у којима је недвосмислено утврђено да се уговорна одредба у потрошачким уговорима, улазним трошковима односно трошковима отварања кредита сматра непоштеном у неколико случајева. Најпре, ако се о тој уговорној одредби није преговарало, затим ако банка не може доказати да уговорена накнада одговара стварно пруженој конкретној услузи и уколико накнада није пропорционална услугама за које се наплаћује.

Будући да су накнаде за обраду кредита уговорене без преговарања, да не постоји конкретна услуга која је за ту накнаду наплаћена и да онда та накнада није ни пропорционална фиктивној услузи, (ако је услуга непостојећа онда је и накнада нула), онда такве накнаде морају бити ништаве и морају се вратити потрошачима уз наплату затезних камата.

Ефектива: Не журити с повлачењем тужби против банака

Најгоре у свему је то да се та накнада узимала из износа реализованог кредита и онда се на то наплаћивала још и камата. То што је ВКС учинио променом правног става недопустиво је. Посебно када се зна да је претходни став ВКС изазвао 135.000 тужби потрошача због трошкова обраде кредита. Због промене става, они сада морају да врате банкама новац и још плаћају судске трошкове. Надам се да ово није одрживо на дужи рок.

Горан Алексић, координатор економско-правног тима хрватског удружења „Франак”

Приредила: Ј. Антељ

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 10. 2021)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading