Покрет за одбрану КиМ: Поново се показало да српски народ на КиМ нема никакву заштиту

Саопштење Председништва Покрета за одбрану КиМ поводом односа Србије према албанским оружаним нападима на Србе Косова и Метохије

Фото: Косово онлајн

На Косову и Метохији је по ко зна који пут извршено албанско оружано насиље над Србима – овога пута под провидним изговором да се наводно сузбије „нелегална трговина“ на северу Покрајине. Поново се показало да српски народ нема никакву заштиту, ни од стране међународног безбедносног присуства нити од сопствене државе, Србије. Зато се поново голорук бранио, протестним изласком на улице северне Косовске Митровице и Звечана. Велики број био је физички нападнут уз употребу ватреног оружја и са исходом тешког рањавања.

Морамо још једном скренути пажњу српској јавности да су на основу Првог бриселског споразума (2013) из северног дела Покрајине, потписом највиших државних представника Србије, повучене српска полиција и цивилна заштита, те уклоњене све физичке баријере на мостовима, што је омогућило несметано кретање албанских екстремиста по северу Покрајине и припреме разноразних злодела. До тада, оружане формације албанске нарко-квазидржаве нису смеле ни да помисле да пређу реку Ибар. Од тада, оне су у више наврата слободно улазиле на ово подручје и најпре застрашивале, а потом и спроводиле насиље над српским становништвом.

Они који су потписали поменути „споразум“ у оваквим приликама „деловали“ су само речима, најчешће врло крупним. Тако је било и јуче у Рашкој, где се због доласка председника државе окупио већи број Срба са севера Покрајине. Они су тражили јасну и делатну реч, а добили су двосмислене поруке: да се сами заштите, а „ми ћемо бити уз вас“; да при томе размишљају о цени сопственог отпора и необећане интервенције Србије, чиме су одговорност за заштиту својих нападнутих грађана скинули са себе и пребацили на њих. Не мање је лицемерна и недавна изјава председника да ће, у случају наредног оружаног јуриша на Србе, држава реаговати након што сачека реакцију КФОР-а пуних 24 сата. Поставља се питање шта ће то чекати 24 сата, када и сам зна (или би требало да зна) да, у случају новог погрома, КФОР, тј. НАТО јединице не само што неће заштитити Србе него ће, као логистичка подршка, директно суделовати у њему.

Вучић Србима са КиМ: Ако крену на вас насиљем, бићемо уз вас

Остајући дефинитивно без заштите своје државе, Србима са севера Покрајине преостаје још само могућност тоталне грађанске непослушности – да би се коначно престало с легитимисањем и лажне државе и Вучићеве привидне подршке. У то име, Покрет за одбрану Косова и Метохије позива Србе из Покрајине да бојкотују наступајуће „локалне изборе“ и тиме не допусте ни привид свог представљања у крајње непријатељском окружењу. То је једини корак ка алармирању Савета безбедности да једном крајње озбиљно размотри како се спроводи његова Резолуција 1244.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 14. 10. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Србија је са ентузијазмом подржала одлазак српске војске са Косова пре 20 година када је Милошевић преко ноћи скупио посланике Скупштине да се да легитимитет војно-техничком споразуму (у ствари капитулацији). Србија је након тога 20 година, док су се смењивале политичке странке у истој тој Скупштини, без икаквог правог интересовања пропратила многа понижења и злочине против Срба са КиМ. Сасвим је тачно да Срби на КиМ никада неће доживети да Вучић (врховни командант!) нареди да се војска и полиција Србије ангажују ради заштите Срба на КиМ. Он је као неки неталентовани глумац у провинцијском позоришту одглумео гомилање српске војске на граници са КиМ али је мени од почетка било јасно да се он никад не би усудио да нареди њихово дејство по шиптарским полицајцима. Бесмислено је очекивати од њега, чије су све унутрашње и спољашње политике потпуно усклађена са западним отуђеним центрима моћи, да на себе навуче њихов гнев. Он има свршен алиби за своје понашање. Он увек може да каже да су Срби исту ту његову садашњу политику подржавали (или толерисали) и 12 година пре него што је он дошао на власт. Зашто ту политику не би подржавали и толерисали још 12 година? Или још 120 година?

  Ја са одобравањем читам саопштења Покрета за одбрану КиМ али се бојим да та саопштења у Србији нема ко да чује, а чак и онај који их чује остаће инертан и незаинтересован. Србија има проблем са карактером и менталитетом својих људи. То је губитнички карактер који само размишља о томе да ли ће примити следећу плату. Оно што се дешава Србима са КиМ ускоро ће се дешавати и Србима у Србији. Србија више нема озбиљну војску али има бројну полицију и озбиљан унутрашњи видео надзор. Шта вам то говори? То вам говори да власт више не процењује да је Србији потребна заштита од спољашњег непријатеља већ да је њој потребна заштита од унутрашњег непријатеља – од грађана Србије. То су резони компрадорске и марионетске елите. Али нико не може да спори да је та власт убедљиво победила на изборима и зато мене нећете никада видети на неком протестном скупу против власти. Ако је ова власт по вољи већини ја нећу да кварим идилу.

  Али ваља поставити и питање какав је то српски карактер који осцилира између безумног отпора надмоћном непријатељу (27. март 1941.) и потпуне резигнације и индолентности, па чак и болесне сервилности према надмоћном непријатељу коју видимо данас. То су тако велике осцилације у понашању и размишљању да се са правом може говорити о неком веома великом карактерном дефекту.

  5
  3
 2. @ Иван Лукић

  „Србија је са ентузијазмом подржала одлазак српске војске са Косова.“

  Почело је да понестаје електричне енергије у Београду, и жене су биле нервозне. Шта да ради обични Домановићев во него да подржи крај рата?

  „Ја са одобравањем читам саопштења Покрета за одбрану КиМ.“

  Покрета који наводи тзв. „војнотехнички споразум“, који налаже Србима да напусте Косово, као некакву вредност. Интересантан метод „одбране“ Косова.

  „Kакав је то српски карактер који осцилира између безумног отпора надмоћном непријатељу (27. март 1941.) и потпуне резигнације и индолентности.“

  Није то српски карактер – то су најобичнији фалсификати. Недићу је, 1941, предочен план поделе Србије између Бугарске, НДХ, и (ако се не варам) Мађарске, уз расељавање Београда – ако неко од ауторитета међу Србима не пристане на сарадњу са њима. Фалсификатори једноставно сличну уцену приписују Американцима 1999. Тада није било такве уцене – једино што се дешавало било је несташица струје и топле воде. Шта ће ми живот без топле воде… То је била хит песма Индексовог позоришта.

  5
  3
 3. Мало ми је чудно да они који су до 2012 претопили тенкове и топове, уништили авијацију пво, похапсили и отпустили генерале и официре, пустили из затвора хиљаде шиптарских терориста, ћутали кад је био погром 2004 и проглашење независности , сада најгласније траже интервенцију и рат на Косову. Да бар ћуте….

Оставите коментар