Златибор Лончар: Лекари који пацијентима кажу да не треба да се вакцинишу иду на Суд части Лекарске коморе

Лекари који пацијентима кажу да се не вакцинишу ће ићи на Суд части при Лекарској комори Србије и „вероватно изгубити лиценцу”, сматра министар здравља

Златибор Лончар (Фото: Танјуг)

Када неки лекар каже пацијенту да не треба да се вакцинише, Лекарска комора Србије ће покренути процес и пријаву за угрожавање здравља и живота људи, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је рекао да ће у том случају лекар ићи на Суд части при Лекарској комори Србије и да то значи да ће онда „вероватно изгубити лиценцу”.

„То је одлука струке, а чланови Лекарске коморе Србије су сви лекари у Србији. Подржавам ту одлуку, то је нешто неминовно”, рекао је Лончар новинарима испред Универзитетске дечје клинике „Тиршова”, а преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 10. 2021)

Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић: Лекари који не препоруче вакцину сносиће одговорност

Законска обавеза у примарној заштити, изабраних лекара је зависно да ли се ради о старијима, деци, трудницама, да прате препоруке и препоруче вакцинацију

Фото: Пиксабеј

Државни секретар у Министарству здравља Предраг Саздановић изјавио је да је посао лекара да препоручи вакцину, и да ће први гинеколог акушер који добије кривичну пријаву јер није препоручио вакцинацију и изазвао болест са смртним исходом, опаметити све остале лекаре да то учине.

„Овај вирус је у овом таласу напао труднице. Шта мислите да вирус мутира, а веома је мутаген, и нападне дечју популацију, школску? Шта ако у неком таласу будемо имали вести о деци која нису заштићена а преминула су”, упитао је Саздановић.

Он је за РТС рекао да је порука лекарима јасна, а то је да раде свој посао професионално и да препоруче вакцину, док је на пацијенту да ли ће препоруку прихватити.

„Ваш посао је да препоручите вакцину, а лично мишљење је да ли верујете или не”, навео је државни секретар Министарства здравља.

Подсећа да је крајем марта, почетком априла, удружење гинеколога у Србији, на препоруку СЗО и других светских организација, дало препоруку о вакцинацији трудница.

Фото: Shutterstock

„Законска обавеза у примарној заштити, изабраних лекара је зависно да ли се ради о старијима, деци, трудницама, да прате препоруке и препоруче вакцинацију. Ако то не ураде, сносиће кривичну и материјалну одговорност за нешто што су учинили или нису. Само их подсећам, они знају своје обавезе. О етичности и Хипократу не желим да говорим”, наглашава Саздановић, пренео је Танјуг.

Обраћајући се онима који још сумњају у постојање вируса, Саздановић је рекао:

„Да, вирус постоји, иако многи још негирају да постоји. Ако сад није јасно, кад ће бити јасно. Да, вирус убија, поготово ризичне групе, као што су и труднице. Трећа ствар је да постоји вакцина која брани од најтежих облика. Четврто, не, нико није умро од вакцине против ковида. То не постоји”.

Говорећи о здравственом стању бебе чија је мајка преминула у Крагујевцу од последица ковида, Саздановић каже да је умерени оптимиста.

Предраг Саздановић (Фото: Снимак екрана/РТС)

„Беба је стабилна, имамо умерени оптимизам, добија на тежини, има око 1.650 грама, кисеоник је смањен, морамо бити опрезни. Ово је нова ситуација, беба је негативна, дајте времена да све ово буде како треба”, рекао је Саздановић.

Додаје да је већ данима више од 30 одсто узорака позитивно од укупног броја заражених, што је много и ствара притисак на болнички систем.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

  1. Zasto se upotrebljava rec vakcina od medecinske profesije. To je laz, niti stiti osobu od Corone, isto zarazene ubodene osobe prenose na one Koji nisu ubodeni. To je samo UBOD a sta je u njemu?
    Meni.

    22
  2. Ова забаванција /заје**нција/ је правно неодржива;
    правно је оборива.
    Не може лекар да преписује лек/вакцину пацијенту непознатог састава и
    непознатих нежељених дејстава/контраиндикација, а притом још
    пацијент мора и својеручним потписом то да потврди и прихвати!

    24
  3. Какав суд части? Не постоји законска обавеза вакцинисања свих и због тога нема смисла потезати то питање. МЕЂУТИМ, неки суд мало јачи од суда части треба да испита везе мин.Лончара са Земунским кланом и да се постави питање адекватности вршења било које одговорне а поготово министарске функције једног по свему судећи истинског сарадника криминалног клана.

    22
  4. Да ли постоји суд части за припаднике владајућих партија ? Или је њима све опроштено? Колико треба да буду прозивани да би дали оставку ? Колико штетни и неуспешни ?

    12
  5. И ја ћу да се вакцинишем .Чекам само да ми израсте ТВ кабли из извесног места, па да се прикључим на пропагандни ђавољи казан и да ме коначно скувају. Да потпишем да сам сама крива ако им се деси грешка, јер су ми чавке попиле мозак под старе дане. Посебно верујем у преЦедникову набавку медикамената и 4000 медицинских апарата који немају шансе да икада буду прикључени. И Сајам књига је дражесно организовао. Све време сирома мисли да је нови Тито, а у ствари је стари Насер.

    13
  6. Доктор смрт се сетио части…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading