Митрополит морфски Неофит: Наставићу проповеди и наступе без помињања вакцинације

Aрхиепископ Хризостом и председник брину се о свим људима, вакцинисаним и невакцинисаним, и ја сам митрополит свима: и вакцинисанима и онима који су одбили да се вакцинишу, рекао митрополит Неофит 

Поглавар Кипарске цркве: Они који се не слажу са одлуком о вакцинацији биће искључени из Синода

(Союз православных журналистов/СПЖ, 14. 9. 2021)

Архиепископ Хризостом је саопштио да је вакцинација добровољна, али свештеници и јерарси који одбијају да се вакцинишу немају право да износе своје ставове о том питању парохијанима.

Архиепископ Хризостом (Фото: vimaorthodoxias.gr)

Глава Кипарске православне цркве архиепископ Хризостом изјавио је да ће инсистирати да са заседања Синода буду искључени они јерарси који не испуњавају одлуке Синода о вакцинацији, саопштава „Вима ортодоксија“.

У интервјуу државном телевизијском каналу архиепископ Хризостом се посебно осврнуо на „проблем пандемије корона вируса, и поново позвао јерархе да прихвате одлуке Синода о вакцинацији“.

Поглавар Кипарске Цркве је рекао „да је вођена пријатна и продуктивна дискусија са члановима Светог Синода који су прихватили одлуке Синода“ које се односе на вакцинацију.

Што се тиче оних епископа који иступају против вакцинације, архиепископ Хризостом је појаснио да „уколико се јерарси не повинују одлукама Светог Синода о вакцинацији он ће инсистирати да буду искључени са заседања Синода“.

На молбу да прокоментарише „непослушност конкретног јерарха (реч је, вероватно, о митрополиту морфском Неофиту, који иступа против вакцинације од корона вируса – прим. ред. СПЖ) и свештенства“, архиепископ Хризостом је објаснио да је пандемија утицала на рад угоститељских објеката Архиепископије, једног од основних извора финансирања свештенства, што значи „ко не буде поштовао одлуке Синода – неће добити плату“.

При томе, по речима архиепископа Хризостома, вакцинација је добровољна, међутим, јерарси и свештенство који се не слажу да је вакцинација неопходна против корона вируса „не могу да утичу на парохијане да се не вакцинишу“.

Раније је СПЖ писао да је поглавар Кипарске цркве претио да ће казнити јерархе противнике вакцинације.

Митрополит морфски Неофит: Нећемо делити народ на вакцинисане и невакцинисане

(Трость Скорописца, 16. 9. 2021)

Током заседања Светог Синода Кипарске Цркве, које је одржано 9. септембра 2021. године и којим је председавао Блажени архиепископ кипарски Хризостом, ми смо, између осталог, разматрали борбу са пандемијом корона вируса и вакцинацију.

Као и доле потписани, тако су се и други јерарси сагласили са предлогом Блаженог – да можемо изразити своју несагласност на заседањима Светог Синода уколико се не слажемо са одлукама већине његових чланова.

Но, за време јавних наступа ми ћемо ћутати ако се од нас не тражи одговор, и наравно, изразити сагласност са одлукама Светог Синода које су донесене већином гласова.

Митрополит морфски Неофит (Фото: romfea.gr)

Осим тога, доле потписани је предложио Председнику Републике Кипар да се постара да нашој земљи буду испоручени нови лекови против корона вируса, специјална моноклонска антитела[1], са надом да ће овај предлог бити што је могуће брже реализован, и да ће нашим сународницима бити омогућено да приме ове препарате.

Они се већ користе у САД и у многим европским државама, и, како је саопштено, врло су ефикасни у борби против корона вируса, чак 85-90 одсто.

У закључку желео бих да вам скренем пажњу – да људе не треба делити на вакцинисане и невакцинисане.

Његово Блаженство и председник се брину о свим људима, вакцинисаним и невакцинисаним, и ја сам митрополит свима: и онима који су примили вакцину и онима који су одбили да се вакцинишу. Још једном понављам речи које сам изговорио током заједничког бдења у част Светог Маманта 2. септембра 2021. године: „Нека се невакцинисани моле за вакцинисане, а вакцинисани – за невакцинисане. Хајде да подржимо једни друге; та доброта ће привући благодат Светог Духа, Христа Бога нашега и Небеског Бога Оца“.

Што се тиче вакцина против корона вируса ковид-19, које се сада налазе у оптицају, ја се, као и до сада, чврсто држим својих погледа и размишљања које сам јавно изнео, без обзира што сам у мањини.

„Време кад се ћути и време кад се говори.“[2]

С најбољим жељама,
Митрополит Неофит
Евриху, 9. септембра 2021.

P. S. Наставићу своје проповеди и наступе без помињања вакцинације.

Са руског посрбило: Стање ствари


[1] Имуни систем организма природно ствара антитела да би нас заштито од спољашњих утицаја бактерија, токсина, вируса… Сва антитела раде на истом принципу: везују се за спољашње агенсе (такозване антигене, који су првенствено беланчевине) да би их неутрализовао. Антитела природно стварају наши Б-лимфоцити који улазе у састав крви, имају заједнички назив – леукоцити и веома су важни у заштити организма. Моноклонска антитела су антитела произведена у лабораторији која се дају пацијентима у оквиру специјалних терапија. Зову се још имуноглобулини и изазивају циљани одговор организма. Ова антитела поседују два основна фармаколошка својства: с једне стране  високу способност да се везују за антигене, а са друге да комуницирају са имуним системом. Ова два својства се допуњују обезбеђујући оптималну терапијску ефикасност. (Прим. прев.)

[2] 1. Свему има време, и сваком послу под небом има време.
2. Има време кад се рађа, и време кад се умире; време кад се сади, и време кад се чупа посађено;
3. Време кад се убија, и време кад се исцељује; време кад се разваљује, и време кад се гради.
4. Време плачу и време смеху; време ридању и време игрању;
5. Време кад се размеће камење, и време кад се скупља камење; време кад се грли, и време кад се оставља грљење;
6. Време кад се тече, и време кад се губи; време кад се чува, и време кад се баца;
7. Време кад се дере, и време кад се сашива; време кад се ћути и време кад се говори.
8. Време кад се љуби, и време кад се мрзи; време рату и време миру. (Проп. 3,1-8)


Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Химна Свевремену

  Усупрот зловремену
  Молитву чантам
  Своју свакодневну
  Химну Свевремену

  Кушам трпљење
  Вјежбам стрпљење
  Дишем смирење
  Чекам спасење

  Дођи, Оче наш благи
  Истину и љубав донеси
  Свима што су ми драги
  Спремни да смо, кад се деси

  Момчило

  22
  1
 2. Daleko smo dogurali kad su i u crkvi krenuli da ispiraju mozak ljudima koji drugačije misle, odnosno imaju svoj stav.

  21

Оставите коментар