Брдо код Крања: Курти тражио да се осуди лет српских мигова и уведе термин „Западни Балкан 6“

Верујем да овај самит мора да осуди ангажовање српске војске на граници Косова: борбени авиони летели су дуж границе, а амбасадор Русије дошао је на гранични прелаз да прегледа српске снаге, истакао Курти

Фото: Инстаграм Александар Вучић

Аљбин Курти је данас затражио да се уместо „Западни Балкан“ користи термин „Западни Балкан 6“, јер је на Балкану, каже, „шест држава“. Затражио је да се у декларацију унесе синтагма „суочавање са прошлошћу“ као предуслов за помирење, али да европски и регионални лидери осуде лет српских мигова 29 „дуж границе са Косовом“ и Харченков долазак на Јариње.

У Словенији је данас одржан самит лидера ЕУ и Западног Балкана. Суштински нема новина у ономе чему овај део Балкана тежи, макар декларативно – придруживању ЕУ. Ипак лидери ЕУ и Западног Балкана усвојили су данас заједничку декларацију са 29 тачака.

Без датума да ће бити проширења ЕУ, Западни Балкан добио је начелну подршку, условљену напретком у владавини права, подршку да се унапреди регионална сарадња, истицање европских улагања у регион преко инвестиционог плана од 30 милијарди евра, а такође и да Београд и Приштина закључе споразум о нормализацији односа.

Поздрављајући декларацију косовски премијер Аљбин Курти изнео је ипак „неколико резерви“:

„Сматрамо да када говоримо о Западном Балкану треба рећи Западни Балкан шест, јер постоји шест земаља. Сматрамо да треба споменути ‘суочавање са прошлошћу’ јер је то неопходан део сваког напора за помирење. Такође верујем да овај самит мора да осуди ангажовање српске војске на граници Косова: борбени авиони МиГ-29 летели су дуж границе, а амбасадор Русије у Београду дошао је на гранични прелаз да прегледа тамошње српске снаге. Ја сам 15. јуна, током нашег састанка у Бриселу, предложио председнику Србије да потпишемо Декларацију о ненападању, али је он то одбио“.

Aлександар Вучић: Не могу да кажем хоће ли или неће признање Косова бити услов за улазак у ЕУ

Прошло је више од три године откако је Европска комисија по други пут препоручила либерализацију визног режима за Косово, такође је на самиту подсетио данас Курти.

„Позивам скептичне лидере у ЕУ да признају напредак на Косову и укину визни режим за наше грађане“, нагласио је и данас.

Хвалио се резултатима своје владе, како их он види – од успеха у борби са епидемијом корона вируса, преко економског опоравка и отварању нових радних места.

На маргинама састанка Александар Вучић и Аљбин Курти састали су се данас уз присуство одлазеће немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона. Српски председник је новинарима потврдио да су разговарали о признању диплома и занимања, Курти је потом саопштио – о признању диплома, слободи кретања и Берлинском процесу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 7. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading