Нови Зеланд одустао од приступа „без иједног зараженог“

Повратак у нормалу се не очекује ускоро, с обзиром на изјаву премијерке Џасинде Ардерн да је за окончање режима кућног притвора потребно да се вакцинише 90% становништва

Фото: Фиона Гудал/Ројтерс

(Summit News, 4. 10. 2021)

Нови Зеланд је објавио да одустаје од свог спорног приступа „без иједног зараженог“ (zero COVID) послије бројних критика које су указале да је такав приступ немогућ.

Предсједница владе Џасинда Ардерн саопштила је одлуку на конференцији за штампу, признавши да је „повратак на нулу изузетно тежак“.

Повратак у нормалу се, међутим, не очекује ускоро, с обзиром на изјаву Ардернове да је за окончање режима кућног притвора потребно да се вакцинише 90 посто становништва. Тренутно је вакцинисано 48 посто.

Како смо објавили у августу, Ардернова је, опонашајући једну здравствену званичницу из Аустралије, поручила грађанима „Не причајте с комшијама“, пошто је у земљи проглашен режим кућног притвора због једног јединог случаја ковида.

Власти су раније најавиле да ће све заражене и чланове најближе породице стављати у „карантинске објекте“ чак и ако они то буду одбијали.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар