Милорад Додик оштро осудио отказивање војне вежбе БиХ са Србијом

Министарство одбране Србије саопштило да је отказана заједничка војна вежба оружаних снага Србије и БиХ, о чему је обавештено од стране Министарства одбране Босне и Херцеговине

Фото: А. Васиљевић

БАЊАЛУКА – Члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је министар одбране у Савету министара БиХ Сифет Поџић једностраном одлуком да се одложи заједничка војна вежба Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи крајем недеље, починио кривично дело злоупотребе надлежности и овлашћења.

„Ово је фронтални напад на Србију и српски народ, његова права и његове интересе. Поџић није имао овлашћење Председништва и учинио је кривично дело злоупотребе надлежности. На тај начин ће бити третирано ово питање. С друге стране, ово је чист акт мржње према српском народу и Србији као држави”, рекао је Додик, преноси Танјуг.

Додик је додао да је Поџић покушао да изманипулише јавност, вероватно, како је оценио, под политичким утицајем председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића и бошњачког члана Шефика Џаферовића, преноси РТРС.

Он је изјавио да је ово подстицај да РС повуче своју сагласност о формирању Оружаних снага БиХ, да врати војне надлежности у оквире РС и да приступи формирању Војске Републике Српске у складу са Уставом БиХ и Уставом Републике Српске.

Милорад Додик (Фото: Марко Спасојевић)

„Жао ми је јер је очигледно да ће ово довести до додатног усложњавања комплетних односа на нивоу БиХ”, оценио је Додик.

Министарство одбране Србије саопштило је раније да је данас отказана заједничка војна вежба оружаних снага Србије и БиХ, која је требало да се одржи на полигону „Мањача” у периоду од 9. до 16. октобра, а о чему је, како наводи, обавештено од стране Министарства одбране Босне и Херцеговине.

„Изражавамо жаљење због отказивања, с обзиром да смо више од шест месеци заједнички планирали извођење ове вежбе”, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading