Гардијан: Шта се догодило између Косова и Србије?

За многе посматраче, развој ситуације на северу Косова у последње две недеље указао је на недостатак међународног вођства по том питању, посебно из ЕУ

Фото: Косово онлајн

На напуштеној бензинској пумпи, пола миље од косовског граничног прелаза Јариње са Србијом, на крову је постављена српска застава. Група младих људи седела је на преврнутим гајбама пива и делила флаше воде и домаће ракије у мале пластичне чаше, описује британски лист Гардијан ситуацију последњих 13 дана на северу Косова, преноси Економија онлајн.

Планински пут у њиховој близини, са обе стране окружен групама демонстраната око шатора и логорских ватри, био је блокиран камионима

“Призори у близини села Јариње могу широм света изгледати мистериозно”, наводи британски лист и додаје да је блокада прелаза од стране Срба навела косовску владу да пошаље специјалне полицијске снаге како би деблокирали прелазе.

То је за Београд била провокација, да прикаже борбене авионе и тенкове, који су евоцирали на прошлост међународне лидере, који су осетили потребу да позову на смањење тензија, пише Гардијан.

Небојша Малић: Договор у Бриселу о регистарским таблицама – још један пораз или ипак победа?

Косовска полиција саопштила је, прошлог викенда, о пожару у коме је изгорела канцеларија за издавање регистрација возила, на једну канцеларију, пише Гардијан, бачене су бомбе, које нису експлодирале.

Кфор предвођен НАТО, који је имао мировну улогу на Косову од 1999. године, појачао је патроле.

Српски министар одбране је у пратњи руског амбасадора у Београду обишао копнену зону, што је алармирало многе.

Спор око регистарских таблица опасно је ескалирао.

За многе посматраче, развој ситуације у последње две недеље указао је на недостатак међународног вођства по том питању, посебно из ЕУ.

Прошле недеље је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен нагласила да је будућност такозваног „Западног Балкана“ – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија – у  Европској унији.

Међутим, попут Србије, Кине и Русије, пет од 27 земаља чланица ЕУ – Словачка, Румунија, Грчка, Кипар и Шпанија још увијек нису признале Косово, углавном из страха од подстицања покрета за независност на њиховој територији, пише британски лист.

Бесник Бисљими: КМ таблице престају да постоје 21. априла 2022, од данас се и оне прекривају налепницама

Француски председник Емануел Макрон јасно је ставио до знања да с обзиром на деградацију владавине права у Пољској и Мађарској и слабост бриселских институција у одговору на ту претњу, приоритет ЕУ треба да буде јачање онога што имају.

“То је ‘не’ проширењу из Париза”, изјавила је Вјоса Мусљиу, професор међународних односа у Бриселу.

“С обзиром на неправилан однос према региону, посебно последњих недеља, чини се да је ЕУ најненормалнији актер у целој структури. ЕУ је представила дијалог између Приштине и Београда као чисто технички, али у ствари је дубоко политички и захтева вођство”, рекла је Мусљиу и додала “не можете игнорисати великог слона у просторији”.

Опрема: Стање ствари

(Економија онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 3. 10. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading