Енглеска: Медицински часопис Лансет означио жене као „тијела с вагинама“ да би укључио и транссексуалце

Навод који је предмет критике објављен је у чланку једног од уредника Лансета Софије Дејвис, поводом изложбе под називом „Менструације на увид“

Лансет

(RT, 24. 9. 2021)

Престижни медицински часопис Лансет доспјео је под удар критике пошто је на насловној страни издања од 25. септембра објавио извод из текста једног од уредника који гласи:

„Историјски, анатомија и физиологија тијела с вагинама била је предмет занемаривања.“

До петка увече, објава је добила мање од 300 „свиђања“ и преношења, у односу на више од 4.600 одговора, што је такође било предмет коментара.

Међу коментарима се наводи и да је „тијело с вагином“ ступањ ниже у односу на „особу која рађа“, најновији политички коректан израз који долази из САД.

Навод из часописа Лансет о историјској занемарености ‘тела са вагинама’ у студијама људске анатомије и физиологије

Навод који је предмет критике објављен је у чланку једног од уредника Лансета Софије Дејвис, поводом изложбе под називом „Менструације на увид“ у Музеју вагине у Лондону. Иако је цитат тачан, Дејвисова на неколико мјеста користи и израз „жена“, као и „људи с менструацијом“.

Флоренс Шлехтер, која се помиње у чланку Дејвисове, основала је Музеј вагине 2017. године, откривши да на Исланду постоји музеј пениса. Музеју вагине пријети затварање крајем септембра усљед недостатка средстава, због чега се Дејвисова ангажовала на њиховом прикупљању јер музеј има „јак друштвени смисао“.

Лансет, основан 1823. године, спада у најстарије и најпрестижније медицинске часописе на свијету.

Наслов: Брајтбарт

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар