Америка се укључила у дијалог Београда и Приштине упркос негирању ЕУ

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састао се у Бриселу са Мирославом Лајчаком, а одвојено је разговарао са шефовима преговарачких тимова Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем

Фото: AP Photo/Virginia May

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састао се у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а одвојено је разговарао са шефовима преговарачких тимова Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем, иако је портпарол ЕУ Петер Стано негирао да ће Ескобар учествовати у бриселском дијалогу.

„Тензије су у овом тренутку јако високе“, рекао је Ескобар након сусрета и нагласио да је дошао у Брисел како би подржао напоре ЕУ да се пронађе хитно решење за смиривање тренутних напетости на Косову, пренели су медији.

Габриjел Ескобар (Фото: Амбасада САД у Србији)

Подсетимо, амбасада САД у Приштини потврдила је раније да ће на хитном састанку, сазваном због ситуације на северу Косова у Бриселу, учествовати и заменик помоћника државног секретара Габријел Ескобар. Међутим, убрзо после саопштења америчке амбасаде портпарол Европске уније Петер Стано је то негирао.

„Не, господин Ескобар неће присуствовати разговору. Дијалог има три учесника – Косово, Србију и ЕУ. Сви остали подржавају дијалог споља“, рекао је Стано за Газету експрес.

Ипак, амерички изасланик данас се укључио у бриселске преговоре.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Без Ескобара не треба бити ни минута, поштен човек.
    Лајчак је и тако ту док не буде признања Косова. Псле пали да мути на некој другој страни.
    Ескобар остаје и после признања Косова, има још око чега ће нам он помоћи.
    Војводина, Рашка област…све до београдског пашалука или шљиве!

Оставите коментар