Америка се укључила у дијалог Београда и Приштине упркос негирању ЕУ

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састао се у Бриселу са Мирославом Лајчаком, а одвојено је разговарао са шефовима преговарачких тимова Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем

Фото: AP Photo/Virginia May

Изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састао се у Бриселу са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а одвојено је разговарао са шефовима преговарачких тимова Београда и Приштине Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем, иако је портпарол ЕУ Петер Стано негирао да ће Ескобар учествовати у бриселском дијалогу.

“Тензије су у овом тренутку јако високе”, рекао је Ескобар након сусрета и нагласио да је дошао у Брисел како би подржао напоре ЕУ да се пронађе хитно решење за смиривање тренутних напетости на Косову, пренели су медији.

Габриjел Ескобар (Фото: Амбасада САД у Србији)

Подсетимо, амбасада САД у Приштини потврдила је раније да ће на хитном састанку, сазваном због ситуације на северу Косова у Бриселу, учествовати и заменик помоћника државног секретара Габријел Ескобар. Међутим, убрзо после саопштења америчке амбасаде портпарол Европске уније Петер Стано је то негирао.

“Не, господин Ескобар неће присуствовати разговору. Дијалог има три учесника – Косово, Србију и ЕУ. Сви остали подржавају дијалог споља”, рекао је Стано за Газету експрес.

Ипак, амерички изасланик данас се укључио у бриселске преговоре.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Без Ескобара не треба бити ни минута, поштен човек.
    Лајчак је и тако ту док не буде признања Косова. Псле пали да мути на некој другој страни.
    Ескобар остаје и после признања Косова, има још око чега ће нам он помоћи.
    Војводина, Рашка област…све до београдског пашалука или шљиве!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading