Флоранс Артман: Ђинђић понудио Хагу да 28. јуна 2001. изручи и Младића и Милошевића

Од када је отишао из Босне у марту 1997, Младић живи у Србији под заштитом највиших државних власти, пише бивша портпаролка Хашког трибунала у књизи “Мир и казна”

Ратко Младић и Зоран Ђинђић (Фото: Профимедиа)

Откривено како се крио током бекства од Хашког суда командант Војске Републике Српске Ратко Младић.

Након 2000. године власт у Србији сматрала је да би бившег команданта ВРС Ратка Младића било лакше ухапсити у РС, па су хтели да му поставе ултиматум – или напушташ Србију, или те хапсимо, открила је бивша портпаролка Хашког трибунала својевремено у књизи “Мир и казна”.

Некадашњи командант Војске Републике Српске Ратко Младић је током бекства и скривања због хашке оптужнице мењао име на две-три недеље, а једно време је изнајмљивао више станова у центру Београда.

Бивши премијер Зоран Ђинђић понудио је Хагу да Младић буде ухапшен 28. јуна 2001. године и да га тог дана испоручи заједно с некадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем, међутим тај план није успео.

Душко Бабић: О хапшењу и изручењу Слободана Милошевића – двадесет година после

Ово је у својој књизи “Мир и казна“ открила бивша портпаролка Хашког трибунала Флоранс Артман, која до детаља описује потрагу и покушаје хапшења Младића, али говори и о томе чију је заштиту он уживао.

“Брутално убиство реформски оријентисаног премијера Зорана Ђинђића 12. марта 2003. знатно је умањило изгледе да Младић буде изручен Хагу. Карла дел Понте како-тако покушава да одржи међународни притисак на Србију. Она такође рачуна на сарадњу између српске тајне службе и америчких обавештајаца, који оперишу у Србији од када је склопљен споразум између Ђинђића и ЦИА. Младић је напустио своју кућу на селу да би се повукао у дубљу анонимност. Од тада, он циркулише између седам станова које су изнајмили његови заштитници, у центру Београда, под лажним именима, која он мења сваке две или три недеље”, навела је Флоренс Артман.

Ђинђић хтео да преда Младића са Милошевићем, Коштуница био против

Описала је и какво је било политичко расположење у Србији почетком двехиљадитих кад је реч о хапшењу Младића. Ђинђић је био за то да се тај посао заврши, али југословенски председник Војислав Коштуница није.

“Ђинђић је обећао Карли дел Понте да ће јој предати Младића, али је затражио мало времена. ‘Младић је у Србији и ја морам да постигнем политички консензус да би се он изручио Хагу. А то неће бити лако, али не значи и да је немогуће. Коштуница је сметен и неће прећи у акцију кад је реч о Младићу. Поврх тога, он сматра да су дани Трибунала и ваши дани одбројани.’ Ђинђић зна да би интервенција српске полиције у циљу хапшења Младића изазвала брз одговор војске. Он најпре покушава да убеди Коштуницу да се покори међународним прописима и да што пре почне да сарађује с Трибуналом”, навела је Артманова.

Милан Благојевић: Хипокризија трибунала у Хагу

“У јануару 2002. у Њујорку, Ђинђић Карли дел Понте најављује свој план: ‘Затражио сам од Американаца да ми помогну да утврдим где се Младић налази, али они кажу да не знају где је он. Ипак смо склопили договор са ЦИА. Уколико је Младић изван Србије, ЦИА ће деловати. Небојша Павковић (тадашњи начелник Генералштаба) послаће двеста људи и поставиће му ултиматум: или напушташ Србију, или те хапсимо. Надамо се да ће отићи. Лакше би било ухапсити га у Републици Српској, јер тамо он не може да се ослони, као Караџић, на широку мрежу подршке.’ Младић нема ни најмању намеру да се преда или да напусти Србију, где се осећа сигурно”, додала је.

Младић био на 500 метара од Карле иако је на њеној оптужници

Бивша портпаролка Трибунала наводи и Младићеве активности у то време, међу којима је прослава одласка у пензију, а у једном тренутку се чак нашао и на 500 метара од Карле дел Понте, на чијој је потерници тада био.

“Четвртог јуна 2002, у Београду, он својеручно потписује одлуку о свом пензионисању и именује три пуномоћника који могу да подижу његову пензију: своју супругу Босиљку, свог сина Дарка и шефа јединице задужене за његову безбедност. У самом центру Београда, Младић наредних дана слави свој одлазак у пензију. У ресторану Дома војске, мало испод Трга републике, са својом супругом и бившим компањонима и даље је чест гост у “Беванди“ на Бановом брду. Двадесет првог октобра 2002, он вечера у “Милошевом конаку“, на Кошутњаку, само 500 метара од резиденције швајцарског амбасадора, у којој Карла дел Понте разговара с међународним дипломатама, након своје посете Београду”, наводи Флоренс Артман.

Печат: Пресуда Ратку Младићу – доживотна захвалност

Она сматра да се Младић намерно ругао међународној заједници.

“Кад се Младић лечи, у пролеће 2001, а затим 2002, у београдској војној болници, он не користи подземни улаз у нивоу гараже, већ пролази кроз главна врата. Младић се такође појављује на венчању свог сина Дарка и присуствује церемонијама у Дому војске, који се налази у самом центру Београда. Он често посећује ресторане у свом кварту, одлази на фудбалске утакмице. Београђани га редовно срећу. Својим вишеструким појављивањем он се руга међународној заједници. Снаге НАТО распоређене у суседној Босни и Херцеговини не могу да дејствују у Србији чак и кад би то хтеле. Оне тако могу да одбију предлог који је Ђинђић изнео у разговору с Карлом дел Понте 28. јуна 2001. Српски премијер, који тог поподнева телефоном зове главну тужитељку како би је обавестио да је изручење Слободана Милошевића у току, предлаже да јој одмах изручи и Младића. ‘Уколико НАТО може да дејствује без одлагања, у току од четири сата’, предлаже он. Младић се у то време налази у својој кући у Београду”, навела је Артманова.

Милошевић је пред смрт само рекао: “Ратко је прави џентлмен“

Артманова је у књизи писала и о блиској вези Младића и Милошевића, откривајући и шта је некадашњи председник последње рекао о генералу ВРС:

Борис Беговић: Милошевића нисмо продали, него „разменили“ за 10,5 милијарди долара

“Од када је отишао из Босне у марту 1997, Младић живи у Србији под заштитом највиших државних власти. Слободан Милошевић показује велико дивљење према крволочном генералу. Уочи своје смрти у Хагу, у марту 2006, он каже осталим притвореницима из свог окружења: Ратко Младић је велики командант, прави џентлмен.“

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 21. 9. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. Добро де, зоран ђинђић је зоран ђинђић – лукави фићфирић, похлепан и осујућен својом ускогрудошћу и ускоумношћу, али без ” дијаболичног дара ” да се онепостоји као велеиздајник, зато није толико важна баналност исповеди флоренс хаштингел. Неупоредиво значајније јесте исповедање истине да је велеиздајник александар вучић, бременито обдарен ђавоиманошћу, кључни извршилац хапшења генерал – јунака Ратка Младића. За големог јунака вазда је потребит и голем издајник и једнако таква кукавица…

    13
    7
  2. „Ратни командант снага Срба у Босни Ратко Младић ухапшен је 26. маја 2011. године у селу Лазарево, крај војвођанског града Зрењанина.“

    Тад је на власти био Борис Тадић.

  3. Само несрбин може предложити да бивши српски председник Милошевић и генерал Младић буду изручени Хашком трибуналу на Видовдан!
    Ваљда ћемо дочекати дан да сазнамо истину о З. Ђ.
    Његова биографија је “шарена” попут Брозове.
    Битни истинити биографски подаци не могу се нигде пронаћи.
    Тај велеиздајник се китио и титулом доктора наука, мада никад није одбранио (написану) докторску тезу, како је јавно говорио проф. Михајло Марковић, иначе његов ментор.
    Tај лажни атрибут му je и на гробној плочи.

    http://www.guardian.co.uk/world/2003/mar/14/serbia.comment

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading