Маринко М. Вучинић: Лајчак својим изјавама постао персона нон грата

Ситуација са тзв. преговорима додатно се компликује и обесмишљава када специјални изасланик Европске уније  Мирослав Лајчак изјављује да је његов мандат независно Косово

Мирослав Лајчак (Фото: М. Спасојевић)

Приштина наставља да обесмишљава дијалог, наслов је многобројних текстова у нашим медијима. Познавајући политичке ставове актуелне приштинске власти, сасвим је очекивано да ће они учинити све да преговори са представницима српске власти буду претворени у фарсу. Међутим, ситуација са тзв. преговорима додатно се компликује и обесмишљава када специјални изасланик Европске уније изјављује да је његов мандат независно Косово и на тај начин се отворено сврстао и придружио најекстремнијим захтевима косовских Албанаца. Томе најбоље сведоче ставови које је М. Лајчак недавно изнео на on-line панелу о дијалогу Београда и Приштине:

„Мандат у процесу који водим требало би да донесе Косову пуно међународно признање, консолидацију и контролу на целој својој територији и значајан напредак у европским интеграцијама и да олакша постизање споразума о свеобухватној нормализацији односа Косова и Србије. Процес је у рукама двеју страна.“

Овако изнети ставови отварају дилему да ли постоје два Лајчака, један који наступа на панелима као политички аналитичар отворено се залажући за његову независност и међународно признање и други који се ангажује као тзв. непристрасни и објективни посредник Европске уније у преговорима Београда и Приштине. То је, свакако, неодржива позиција.

Мирослав Лајчак: Процес који водим требало би да донесе Косову пуно међународно признање

Као и до сада, учествујући у решавању југословенске кризе, Европска унија и међународна заједница демонстрирале су много пута велику дозу лицемерства, хипокризије и примену дуплих стандарда, што се посебно може видети када је у питању решавање проблема на Косову и Метохији. Али, када посредник Европске уније, М. Лајчак, наступа у јавности као да је члан албанске делегације, онда се логично поставља питање смисла и валидности преговора. Став М. Лајчака се не може бранити да је то рутинска реторика чиновника Европске уније, већ овакав његов наступ на овом панелу отвара фундаментално питање озбиљности и смисла самог процеса преговарања. Индикативно је да овакав непрофесионални и скандалозни наступ посредника Европске уније није наишао на адекватну оштру реакцију наших власти. То и није неко изненађење, знајући на који начин се воде ови преговори. Ово је, пре свега, питање елементарног достојанства и одбране суверености наше земље. Уместо јасног одређења у односу на ове неприхватљиве изјаве М. Лајчака, он је већ изгубио легитимитет да обавља дужност посредника Европске уније, добијамо непрестано понављање мантре о нашем опредељењу за наставак преговора по сваку цену и предлагање компромисног решења, а да нико нема представу шта чини његову суштину. Још једном се показало да је преговарачка позиција наше власти и главног преговарача А. Вучића дефанзивна и реактивна, што јасно говори прећуткивање ових ставова М. Лајчака, који су показали да он не може даље остваривати улогу посредника Европске уније у преговорима Београда и Приштине. Наша власт, скривајући се непрестано иза залагања за постизање тзв. компромиса, само показује да она није спремна да доследно брани јасно одређени уставни положај Косова и Метохије у државном систему Србије. Овог пута нису се огласили ни патентирани патриоти о којима је писао Бранислав Нушић обављајући дужност српског конзула на Косову и Метохији. Они, иначе, служе да образложе и подрже „историјско“ залагање напредњачке власти за постизање компромиса у решавању положаја српског народа у овој нашој покрајини.

Маринко М. Вучинић (Извор: Покрет за одбрану КиМ)

Изјава М. Лајчака да је суштина његовог мандата да обезбеди потпуну независност и међународно признање тзв. косовске државе има за циљ да, поред осталог, буде део непрестане кампање (у њој учествују и представници наше власти и медији под њиховом контролом) да се у нашој јавности нормализује став да међународно признање Косова нема алтернативу и да је то само израз прагматичног прихватања реалности. Зато, залагање за магловити и неуставни компромис више није довољно, већ одговор наших државних органа мора бити бескомпромисан и одлучан на сваку провокацију као што је ова Лајчакова, јер у себи има залагање за независност и међународно признање Косова, што иначе не прихвата више од 80% наших грађана, како су до сада показала сва истраживања јавног мњења у Србији.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, 20. 9. 2021)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

4 replies

  1. Pitam se kakav bi stav imao dotični Miroslav Lajčak euroanalizatičar kada bi Mađarska “okupirala” Bratislavu i okolinu, proglasila novoosvojenu teritoriju za nekakvu kvazi državu sa tendencijom prisvajanja, jer je ipak Bratislava bila prestonica Mađarske u periodu od 1526 do 1784 pa se može reći da na tu teritoriju Mađari polažu neko “pravo”. Akteri poput dotičnog euroanalizatičara predstavljaju megafon evropsko-zapadnjačke propagande, licemerstva i dvoličja. Domaći vlasto-uzurpatori hrle ka toj zlatom optočenoj i jakoj (truloj) Evropi ne bi li pristupili “fondovima za razvoj” (kreditima), a ponajviše da bi i sami stekli neki vid legitimiteta. Domaći vlasto-uzurpatori potomci “vrlih crvenih” imaju naslednu osobinu (manu) a to je da nemaju moralni kompas pa ni veru kao poslednju moralnu ili duhovnu granicu preko koje ne bi mogli ili smeli da pređu. Jedne činjenice su valjda svesni a to je da su zamenjivi…

  2. У земљи у којој је формални председник непожељан, сувишно је говорити о непожељности оних који с њим тимски раде.

    6
    1
  3. Ljudi, ovaj Lajčak je bio glavni „kolovođa“ na pokradenom tzv.referendumu ovdje u C.Gori, on i njegov zemljak F. Lipka. Kako je R. Srbija mogla da dozvoli da on bude na toj poziciji, je li iko iz vlasti Srbije znao kakvu je sramnu ulogu u CG odigrao ovaj Lajčak?

  4. @P.A.S

    Управо сам, у смислу изостављања кључних домаћих актера, тако нешто хтео да напишем у коментару на https://stanjestvari.com/2021/09/21/ljiljana-bogdanovic-udruzeni-poduhvat-umanjivanja-broja-zrtava-u-jasenovcu/.

    Уштедесте ми руд и време. Хвала.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading