Војислав М. Станојчић: Меркел у Београду – Косово и/или литијум

Вероватно конференција за штампу не би била занимљива да један немачки новинар није упитао канцеларку да ли је Немачка заинтересована за експлоатацију литијума

Ангела Меркел и Александар Вучић у Београду (Фото: Димитрије Гол/Председништво Србије)

На пропутовању за Тирану, а на први поглед ничим неизазвана, у Београду је 13. септембра боравила немачка канцеларка Ангела Меркел, „Мути“ једног дела грађана Немачке и велика заштитница Александра Вучића. Који, разуме се, није пропустио ову прилику да јој још једном искаже све могуће почасти и своје бескрајно удвориштво.

Доласку „Мути“ у Београд претходио је састанак Вучића и Високог представника међународне заједнице за БиХ, Кристијана Шмита, који је изазвао недоумице овдашње јавности и велику збуњеност Милорада Додика, пошто он потпуно пориче легитимитет Високог представника.

Састанак Вучића и Шмита, уз његов сусрет са српским патријархом Порфиријем, навео је неке аналитичаре да и већ најављену посету Ангеле Меркел Београду доведу у везу са овим сусретима.

Кристијан Шмит и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

AV има обичај да и оне земље (поготово моћне) које никада нису испољавале љубав према српском народу назива пријатељским, при чему му је Немачка међу највећим. Као да никада није чуо за Први и Други светски рат, за помагање Туђмановој војсци да протера Србе из Хрватске, за бомбардовање 1999. године, признање Косова и притиске у безброј прилика.

Пошто „Мути“ одлази са политичке сцене, није чудно што је у изјавама новинарима у Београду била прилично уздржана када је говорила о шкакљивим темама, пре свега о Косову и Метохији. И вероватно ова конференција за штампу не би била много занимљива да један немачки новинар није упитао одлазећу канцеларку да ли је Немачка заинтересована за експлоатацију литијума у Србији

„Србија има нешто што заиста вреди“, одговорила је она, „али постоји забринутост да ли ће експлоатација бити у складу са еколошким стандардима. Мислим да Европска унија има добре стандарде, државе чланице ће се сигурно бавити тим питањем, јер је климатска неутралност у Европи заиста важно питање… Немачка се, као и друге државе, интересује за литијум у Србији. Имамо велики број инвестиција у аутоиндустрију у Србији, а сви знамо колико је важан литијум за будућу мобилност и за батеријске ћелије.“

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Димитрије Гол/Председништво Србије)

За њом се јавио Александар Вучић и додао како су канцеларка и он о томе већ разговарали претходног дана и уопште о питању потпуне заштите животне средине, која треба да буде у складу са највишим светским стандардима.

Објаснио је и како ће се најпре завршити свеобухватна студија о заштити животне средине, после чега ће се грађани Србије на референдуму изјаснити да ли се слажу да у нашој земљи почне експлоатација литијума.

Што све заједно, пошто знају из искуства колико вреди Вучићева реч, може само да дубоко забрине грађане Србије. Он ће „свеобухватну студију“ вероватно поверити својим провереним докторима наука, а изјашњавање грађана на референдуму најискуснијим напредњачким кадровима у досадашњим изборним процесима.

Блиц: Шта је заправо Меркелова поручила у Београду

И док се све ово дешава у Београду, члан председништва БиХ Жељко Комшић дигао је глас што „Мути“ Меркел подржава Вучића. Није схватио да би се то десило и њему кад би имао литијум.

Прочитајте још



Categories: Судбина као политика

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading