Стефан Каргановић: Дубравка Стојановић и наставак oтужне игранке о Јасеновцу

Какве би криминолошке или форензичке доказе госпођа Стојановић могла да истакне у прилог бројке од „око 100.000“ жртава у Јасеновцу о којој говори

Дубравка Стојановић (Фото: Весна Лалић)

Ако има икога ко би могаo да говори компетентно о злоупотреби историје у политичке сврхе, то је Дубравка Стојановић. Она ту злоупотребу врши професионално и свакодневно. За то прима плату, нажалост од државе коју презире и од пореских обвезника којима се скоро сваким својим јавним наступом изнова руга. У њене принадлежности из других извора не улазим.

У склопу анкете коју је провео лист Данас (гласило чије су странице пријатељска територија са становишта госпође Стојановић и њених једномишљеника) у вези са  протестним писмом јавних личности где се тражи престанак лицитирања жртава Јасеновца, дотична је изјавила следеће:

„Злочин геноцида не зависи од броја убијених. Он је дефинисан као злочин са намером да се уништи један народ или његов део. Дакле, кључна је намера, а у случају НДХ постоји прегршт доказа да се радило о злочину са намером да се униште Срби, Јевреји и Роми. А што се броја жртава тиче, они су научним методама утврђени на око 100.000 Срба. Коме је то мало, нека додаје! То је ненаучна и идеолошка злоупотреба историје у политичке сврхе.“

Очигледно, госпођа Стојановић није правник па јој се не може замерити непознавање Конвенције о геноциду. Али свакако јој се може скренути пажња да би боље учинила да се за правилно формулисање своје изјаве обратила неком професионалцу из правне струке за савет.

Напротив, злочин геноцида зависи од броја убијених, и то је чак потврдио и Хашки трибунал, установа чија би тумачења госпођа Стојановић вероватно била склона да одушевљено прихвати. (Видети, Тужилац против Крстића, првостепена пресуда, пар. 8, да је за пресуђивање геноцида неопходно истребљење „знатног дела“ заштићене групе.) То значи да кафанска туча између припадника различитих етничких скупина у којој је један од њих убијен, не представља злочин геноцида, чак и ако су убице биле мотивисане намером да тим убиством отпочну са уништењем читаве групе којој је убијени припадао. Поред овога, појављује се и још једно важно теоријско питање, али које се налази сасвим изван параметара струке госпође Стојановић: да ли приватна лица, као у горњем примеру, могу да изврше геноцид, или је то по својој природи државни злочин, те је оперативни поступак на државном нивоу неопходна претпоставка кривичног дела геноцид? Проф. Вилијам Шабас, међународно признати стручњак у овој материји, који је за разлику од госпође Стојановић правник и зна о чему говори, сматра да без састојка државне организације и учешћа нема геноцида.

Али оставимо по страни расправу о природи кривичног дела, за шта Стојановићева у сваком случају није квалификована. Срж њеног осврта је то да „што се броја жртава тиче, они су научним методама утврђени на око 100.000 Срба. Коме је то мало, нека додаје! То је ненаучна и идеолошка злоупотреба историје у политичке сврхе.“

Фото: ЈСУП Јасеновац

О каквим „научним методама“ би госпођа Стојановић овде могла зналачки да говори? Утврђивање основних материјалних чињеница, када је у питању кривично дело убиство, било појединачно или масовно, у домену је криминолога и форензичара, не историчара. Историчари евентуално могу да критички преузму или одбаце констатације представника наведених струка, али не могу да доносе закључке уместо њих нити да им диктирају стандарде по којима ће поступати. У погледу броја убијених на неком стратишту историчари имају мало тога што би могли да кажу, без ослањања на увиде и закључке професионалаца из других струка.

Какве би криминолошке или форензичке доказе госпођа Стојановић могла да истакне у прилог бројке од „око 100.000“ жртава у Јасеновцу, о којој говори? Одговор је да не може да наведе никакве. Јасеновачка поља смрти на босанској територији, на локалитету Градине, и до данас су, 75 година после покоља, форензички неистражена. Један слабашан покушај почетком шездесетих година да се изврши сондажа тог терена, о чему извештава проф. Живановић, завршио се политичком забраном комунистичког режима и обуставом истраживања, у интересу неремећења „братства и јединства“. Да, то је савршена илустрација тезе госпође Стојановић о „идеолошкој злоупотреби историје у политичке сврхе.“ Али које су препреке данас да се та ноторна злоупотреба отклони применом исте методологије која је коришћена у Сребреници, а то значи лопатом и копањем на местима где се сумња да се налазе посмртни остаци жртава Јасеновца, да би се помоћу ексхумације чврстих материјалних доказа, а не закаснелим списковима, што тачније утврдио њихов број?

Србољуб Живановић

Уместо такве лако изводљиве емпиричке методе, госпођа Стојановић говори о броју жртава наводно установљеној „научним методама“; међутим, оне не прецизира из чега се те методе састоје. Ипак, скоро непогрешиво, број на који се позива сугерише о каквој је методи реч. Нека нас зато слободно исправи уколико грешимо, па ако није тако нека наведе ту другу методу помоћу које је дошла до броја од „око 100,000.“

Она се ослања на бројање жртава однедавно изузетно популарном методом „пописа.“ Та метода је проблематична из више разлога. На првом месту зато што је време за попис који би могао да пружи научно веродостојан резултат увелико прошло, пре најмање седамдесет година. Није потребно да ово елаборирамо, јер као врсној историчарки госпођи Стојановић је све јасно. Затим, у вези са тим „пописом“ који се налази у центру пажње присталица приближно исте цифре коју и госпођа Стојановић протежира, и који се користи као њихов главни и једини аргуменат, ми уопште не знамо једну важну ствар: помоћу какве методологије су бирана имена која су у тај списак ушла. Ово је методолошки кључно питање са којим се нико не сучељава. Ако су критеријуми за одабир имена строги, списак ће бити краћи. Ако су критеријуми либералнији, биће дужи. Али поента није дужина списка, него критеријуми по којима се саставља зато што од тога зависи кредибилност резултата. Јавност о томе апсолутно ништа не зна нити је у положају да те критеријуме од којих, ако се усвоји овакав приступ, све зависи критички оцени.

Гробно поље Храстови. Укупна површина овог гробног поља је 9.600 квадратних метара (Фото: Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“)

Не желим да будем циничан као госпођа Стојановић када каже „коме је то мало, нека додаје“ (мој стил није цинизам него иронија) али у одсуству било каквих информација о томе како се дошло до списка жртава за који се залажу она и заговорници њене рачунице ипак морам да поставим питање: из којег телефонског именика тај списак потиче? Можда ово питање делује више саркастично него цинично, али у обе варијанте врло писмена госпођа Стојановић ће ме сигурно разумети.

И својевољно пропагирани број жртава од „око 100.000“ (који се, несумњиво случајно, поклапа са правдањима хрватске историографије, упрегнуте у свођење масовних ликвидација у Јасеновцу на апсолутни минимум), и методолошки мистериозни списак који му служи као подлога, у функцији су ненаучних и идеолошких злоупотреба на које се госпођа Стојановић тако елоквентно жали. Зато би се џентлменски могло рећи да је она апсолутно у праву. Али само у смислу mutato nomine de te fabula narratur.

Прочитајте још



Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

8 replies

  1. G-đa je rođena 1963 , u Srpskoj prestonici , a ja imao tada već 6 godina , i isto rođen u Srpskoj prestonici.
    G-đa se školovala i doktorilara , i zaposlila na Srpskom prestoničkim univerzitetu , i do danas živi DOBRO , od poreza , običnih Srpskih građana.
    Ja sam se školovao ali nisam doktorirao i nikada nisam živeo na teretu Srpskih poreskih obveznika.
    G-đa daje intervjue na : N1 , DANAS i NOVA.RS .
    Ja nemogu kao običan Srpski građanin da dajem intervjue , a pogotovo TOTALNO NEMOGUĆE , na gore navedenim medijima , čiji su vlasnici negde između
    “TOBLERONE ZEMLJE I BAHAMSKIH OSTRVA” , zavedeni kao osnivači .
    G-đa je već početkom ove godine dala “SVOJ DOKTORSKI SUD” , o filmu DARA .
    Prvi put od 1945 godine, ( 75 godina , niko i dotada) da snimi i pokaže , PRVO NAMA ( Srpskom narodu) , pa onda , svima drugima u EVROPI I SVETU , šta je
    PREĆUTANO O POKOLJU NAD SRPSKIM NARODOM .
    G-đi je ,ZASMETALO ŠTO NISU PRIKAZANI I DRUGI NARODI KOJE SU , KLALI I UBIJALI U JASENOVCU.
    Ti DRUGI SU : JEVREJI I ROMI.
    G- đa je još dala komentara o filmu DARA.
    G-đa , je NASTAVILA DA KOMENTARIŠE , O
    HRVATSKOM KONCENTRACIONOM LOGORU ZA SRBE
    , ali sada je BROJ POKLANIH , ZAKLANIH SRBA ,
    oko 100.000 .
    G-đa je to NAUČNO ( čije i koje nauke ???) dokazano
    rekla , OPET u JEDNOM OD NJENA TRI MEDIJA.
    Molim G-đu , da nas ogromnu većinu ( Srba i Srpkinja)
    ostavi na miru sa NJENIM HISTERIČNIM OBJAŠNJENJIMA , NJENE “HISTORIJE” .
    G-đo Dubravka , SVE SI REKLA .

    32
    1
  2. Тешка је тмина

    Тешка је тмина
    Притишће празнина
    неРијечи звече
    Урла шупљина

    Плаче суштина
    Јеца врлина
    Суза је ово
    Долина

    А Сунчев зрак
    Разгони мрак
    Будан чекам
    На знак

    Момчило

    25
    1
  3. Госпоџа је професор на Филозофском само захваљујући свом браку са Радосавом Стојановићем ,професором на правном ,сада већ покојном.Радови слаби,и да нокад се није бавила другим светским ратом. Подсећа ме на онај натпис на мајици које се продају на вашарима Нисам гинеколог али могу да погледам.

    25
    1
  4. @milan filipović

    Дубравка је ћерка РадосЛава Стојановића.

    Beograd — U Beogradu je preminuo Radoslav Stojanović (80), stručnjak za međunarodno pravo, diplomata i jedan od osnivača Demokratske stranke.

    Njegova ćerka Dubravka je profesorka istorije na Beogradskom univerzitetu.

    https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=08&dd=31&nav_category=12&nav_id=538680

    15
  5. „Broj žrtava korone raste, broj Jasenovačkih žrtava se smanjuje“

    https://www.koreni.rs/broj-zrtava-korone-raste-broj-jasenovackih-zrtava-se-smanjuje/

  6. Г.Стеване, глобалистима су мрске научне методе и аргументи, јер они се боре за неистину и неправду, а наука им ту само одмаже. Него лепо на галаму, силу, етикетирање, претње… Глобалисти се и окружују љубимцима којима наука није ишла, али воле новац и титуле – а до “успеха” се, из нерада и неспособности, стиже једино преко неправде и неморала. Тако да нема места чуђењу, само гађењу.
    Ми добро знамо какав терор спроводе дотична Дубравка и њен клан на Филозофском факултету – а она и даље може људима да погледа у очи?

    18
  7. Последња објављена књига „Нога у вратима“, изашла хе у култној Библиотеци XX век. Њен оснивач и уредник Иван Чоловић супруг је Дубравке Стојановић.
    https://sh.wikipedia.org/wiki/Ivan_%C4%8Colovi%C4%87
    25 година старији, својевремено утицајна фаца на Филозофсом.

    10
  8. Dubravka je stručnjak za opštu istoriju savremenog doba. Predaje o vanevropskom svetu. Čitao sam da je preko veze dobila posa na Filozofskom fakultetu, kao Samardžič. Zato su bliski. Poznata je saradnica raznih europskih NVO.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading