Аустрија: Невакцинисани морају носити маске вишег заштитног нивоа

Невакцинисани морају носити маску типа FFP2 од сада у шопинг центримa и свим продавницама, док вакцинисани и излечени од короне могу користити „обичне” маске

Себастијан Курц (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

БЕЧ – У Аустрији су данас ступиле на снагу нове епидемијске мере које погађају понајвише невакцинисане грађане.

Као што је најавила влада, на снагу је ступила нова уредба којом се враћа обавеза ношења маски вишег заштитног нивоа, то јест FFP2.

На свим местима где је до сада морала да се носи маска од сада сви грађани морају носити маске типа FFP2. То се тиче супермаркета, апотека, дрогерија, јавног превоза, бензинских пумпи са прикљученом продавницом.

У осталим продавницама, према уредби, постоји разлика између вакцинисаних, излечених и невакцинисаних купаца.

Невакцинисани, наиме, морају носити маску типа FFP2 од сада у шопинг центримa и свим продавницама, а тако и одеће, електронских уређаја, и слично, док вакцинисани и излечени од короне могу користити „обичне” маске.

Рајтшустер: Главни њемачки вирусолог препоручује вакцинисанима да се заразе короном

Вакцинисани и излечени не морају носити маске у тим продавницама, сем у Бечу где морају носити „обичне” маске.

За коришћење тих „слобода”, међутим, морају, током боравка у продајном простору са собом имати доказ о вакцинацији или прележаном обољењу, пошто су најављене контроле.

Такође, невакцинисани су дужни да носе FFP2 маске и у културним установама као што су музеји, библиотеке или архиви.

Од ове мере изузети су концерти и позоришта, али и биоскопима где невакцинисани могу уз негативан тест бити изједначени са вакцинисаним или излеченим грађанима и тамо могу носити и „ обичне „ маске.

Обавеза ношења маски типа FFP2 уведена је и у католичким црквама на службама, док ће за крштења, венчања и слично уместо обавезе ношења маски бити примењено правило „3G”, односно учешће је могуће само уз сертификат о вакцинацији, прележаном ковид-19 или негативни тест.

Данска укинула све рестриктивне мере уведене због корона вируса

Због повратка обавезе ношења FFP2 маски већина супермаркета и дисконта нуди својим купцима бесплатне маске.

Нова уредба предвиђа и скраћење важења тестова, те сада антигенски тестови, као што је то већ неко дуже време случај у Бечу, важе широм Аустрије, као „улазница” у ресторане, кафиће, биоскопе и слично само 24 сата уместо 48 сати, а пи-си-ар тестови 48 сати уместо досадашњих 72 сата.

Иначе аустријска влада донела је одлуку о пооштравању корона мера због стално растућег дневног броја новооболелих, али је најавила и да ће мере бити етапно пооштраване у складу са попуњености капацитета на интензивној нези.

Међутим, тога нема у новој уредби.

Наиме, влада је најавила да прво пооштравање, то јест актуелно, ступа на снагу чим се достигне попуњеност капацитета од 10 одсто, односно 200 ковид пацијената на интензивној нези.

Следеће пооштравање мера предвиђено је када попуњеност капацитета достигне 15 одсто, односно 300 кревета.

Швајцарска увела обавезну ковид потврду за улазак у већину објеката

Предвиђено је да се седам дана, након што попуњеност на интензивној нези пређе 15 одсто, уведе „2G” правило за ноћну гастрономију и велике манифестације, а то значи да ће приступ бити омогућен само вакцинисанима и излеченима, уз укидање могућности кућног тестирања.

Даље мере следе када попуњеност на интензивној нези пређе 20 одсто, то јест од тада свуда где је примењивано правило „3G”, омогућиће се само приступ вакцинисанима, излеченима и пи-си-ар тестиранима.

Овај план владе се, међутим, не налази у уредби Министарства здравља, а као разлог Министарство наводи да се ради о динамичној ситуацији у којој се земља налази, док је план увођења мера на основу попуњености капацитета на интензивној нези само „политичка жеља”, те уношење тих жеља не би био најбољи приступ.

У Министарству истичу да за свако пооштравање мера, свакако, морају издати нову уредбу са детаљним описом мера.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар