Дубравка Стојановић: У Јасеновцу страдало око 100.000 Срба – коме је то мало нека додаје!

Протестно писмо јавних личности којим се тражи престанак лицитирања броја жртава Јасеновца је злоупотреба историје у политичке сврхе, сматра Дубравка Стојановић

Дубравка Стојановић (Фото: Весна Лалић)

Преносимо два одговора на питање редакције листа „Данас“: Како коментаришете протестно писмо јавних личности којим се тражи да се престане са лицитирањем жртава Јасеновца у медијима?

Дубравка Стојановић: Злоупотреба историје у политичке сврхе

Злочин геноцида не зависи од броја убијених. Он је дефинисан као злочин са намером да се уништи један народ или његов део. Дакле, кључна је намера, а у случају НДХ постоји прегршт доказа да се радило о злочину са намером да се униште Срби, Јевреји и Роми. А што се броја жртава тиче, они су научним методама утврђени на око 100.000 Срба. Коме је то мало, нека додаје! То је ненаучна и идеолошка злоупотреба историје у политичке сврхе.

Дубравка Стојановић, историчарка

Мирко Меденица: Траже престанак лицитирања броја убијених у Јасеновцу а негирају геноцид у Сребреници

Потписници су исти они који негирају геноцид у Сребреници и друге злочине српске стране током 90-их година. Њих никакве жртве на људском нивоу не интересују, укључујући и српске. Њих та тема занима само у контексту оправдања злочиначке идеологије коју пропагирају. С обзиром на то ко су потписници, писмо нема никакву моралну нити научну вредност.

Мирко Меденица, Центар за примењену историју

Наслов и приређивање: Стање ствари

(Данас, 14. 9. 2021)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

15 replies

  1. Дубравка би могла објаснити њен број жртава. Ковић и његови супотписници се не слажу о броја жртава и то није злоупотреба историје.

    41
    1
  2. Koliko ova ,,,,,,,,,dobije placeno za ovakve izjave? Ova ,,,,, je dobila napad besa kada je ulica u Zemunu dobila ime Blagoja Jovovica.

    58
    2
  3. Не боли другосрбијанку Јасеновац, јер се Њиме, а ни Покољем над Србима никада није ни бавила, већ је боли Сребреница и постојање самосвесних Срба. Татина ћерка је доказ небриге српске државе, која културу сећања своди на манифестациону. У тзв. Западним државама овакве сподобе сигурно не би примале од државе плату, а још мање имале улогу на државном универзитету.
    Било би занимљиво чути од израелско-хрватског пропагандисте Ћулибрка шта он мисли о протестном писму и о Сребреници. Да ли је тамо почињен или није геноцид.

    60
    1
  4. Дубравки је, канда, стално било мало, а нико није хтео да јој дода. Зато се претворила у наџак-бабу коју неко добро плаћа да режи на све што је Србима свето.

    51
    1
  5. Дакле, ипак је утврђен број жртава. И то – научним методима. Претпостављам да је у свему томе активно учествовала и сама Дубравка Стојановић, вероватно у сарадњи са својом менторком Латинком. Штета је што Дубравка није била мало експлицитнија, па да нас упути у ту науку и те научне методе, то ме баш јако интересује. Па кад се с тим упознам да престанем да лицитирма да ли она све то ради из знања, убеђења, или просто зато што је неко за то плаћа.

    47
    1
  6. Слика Дубравке Стојановић – једна од “ЖЕНА У ЦРНОМ“ – све објашњава!

    42
    1
  7. Намножило се много антисрпског олоша у Србији који се људи не стиде а Бога не боје.

    Јевреји такве своје зову „self-hating Jews“.

    Разлика између „наших“ и ових њихових је огромна.

    Self hating Jews су индивидуе, али које сигурно не раде у државним институцијама у Израелу.

    Док код нас, држава плаћа продане душе да раде против државних/народних интереса. Добијају они још додатних 30 сребреника од спољних ментора.

    Дубравке и сличне ђубравке су примери пројаве издајничког јудинскиг духа.

    Ваљало би да се присете да је тридесет сребреника одвело протоиздајника да се обеси. Сопственом руком.

    45
    1
  8. Ево ко организује и финансира деловање провокатора у тзв „Центру за примењену историју“ (Мирко Меденица)

    Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust
    Claims Conference
    Američka ambasada u Beogradu
    Rekonstrukcija ženski fond
    Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu
    Savez jevrejskih opština Srbije
    Fondacija za otvoreno društvo
    National Endowment for Democracy
    Partnerske organizacije Centra za primenjenu istoriju

    Партнери су
    Yahad-in Unum, Francuska https://www.yahadinunum.org/
    Culture and more, Nemačka http://www.cultureandmore.com/de
    Srpsko narodno vijeće, Hrvatska https://snv.hr/

    Поменути центар је школски пример плаћене стране агентуре која ради против народног и државног интереса.
    Као такви треба да су забрањени или барем јасно означени/декларисани као у Русији…

    57
  9. Ако мислимо да елиминишемо овакве јајаре, мора им се прекинути финансирање. То што ће остати без плате и статуса предавача на универзитету је врх леденог брега. Мора се порадити на невладиним организацијама и њиховом финансирању. Њихов рад без донација је немогућ. Нико у тим организацијама није због убеђења или искреног става. На све то треба додати казне, глобу, и извршитеље који ће према њима поступати као сада са гологузијом. Запленити све што им је у Србији. Врло великодушно ће бити уколико им се омогући да напусте земљу и тамо из удобности западног раја кевћу.
    Значај онога што је овај „научни радник/ца“ имала да каже је раван мом коментару на оно што је изјавила. Тотално је предвидљиво шта она и њена екипа имају да кажу о педерима, о мигрантима, о Шиптарима, НАТО… Тиме се треба обрисати, а папирологију послати у њен кабинет. Ионако после њеног напуштања факултета следи санитарни третман простора.
    Све ово важи и за следбенике која је призвела и Мирка, који брука презиме које носи.

    40
    2
  10. Научно је доказано : у Јасеновцу је уништено преко 1 000 000, (милион ) живота! Коме је много нека смањи, али нека се замисли чији јаук, патњу и бол ће да избрише!

    41
    1
  11. Огромна и врло дускутабилна бахатост дотичне. Јер су у питању страшна страдања и требало би имати бар минимално респекта.

    17
    1

  12. ‌Зажежи лучу Господе

    ‌Зажежи лучу Господе
    ‌Нека слијепци провиде
    ‌Да нас живе не одводе
    ‌У црње – горе гробове

    ‌Уждиј ломачу истине
    ‌Нек мржња и зло изгоре
    ‌У крви спали отрове
    ‌Лажне љубави братове

    ‌Освијетли ноћ Господе
    ‌Разоткри ситне нељуде
    ‌Упри прстом на одроде
    ‌А даље знамо Господе

    ‌Момчило


    14
    1
  13. Мртви смо
    (само не знамо)

    Старо сајмиште – Сајам
    Исто све – разглас жубори
    Издајте душу у најам
    Струка нам ко стоци збори

    Закрпу на образ мећем
    Лик без лица y колони
    Ужасно споро се крећем
    Прекасно аларм нам звони

    Често нам пиштољ на челу
    Лептира из сна да дамо
    Кошмар, бомба у тијелу
    Мртви смо, само не знамо

    Момчило

    11
    1
  14. Камени цвијет

    Камени цвијет
    Из костију расте
    Пупољци ничу
    Надире крв проврела

    Сјећањем гмижу
    Пуштене змије
    Сви путеви
    У бездан воде

    Залуд вјежбање
    Мимикрије
    Оно што јесте
    Не може да није

    Момчило

    12
    1
  15. Ко је уопште Мирко Меденица да даје оцене о нечему чиме се стручно и није могао бавити, јер није за то квалификован? Правник, а студирао и на знаменитом Централноевропском универзитету, власништву светски познатог добротвора, Шороша! У установи са прилично оригиналним именом, у којем се помиње историја, коју чини пет сарадника, са историјом има везе само директор, и то прилично нејасне. Докторирао је у Венецији, али се не наводи где је и шта студирао! Две сараднице су студирале социологију, од којих једна предаје социологију у школи за железничаре, трећа је новинар, завршила је ФПН, сараднице су и истраживачице, имају пројекте, само није наведено какве!
    Оно што им се не може оспорити је невероватна смелост (да не кажемо безобзирност) да говоре о области за коју су потпуно неквалификовани и то о тако битним, суштинским темама!
    Д. Стојановић је историчар и универзитетски професор, озбиљно обавезујуће звање ‒ злоупотребљава се историја у политичке сврхе, каже она! Па шта је то што она чини, ни она се није научно бавила Јасеновцем? А о овима који „примењују“, или тачније речено злоупотребљавају историју, тешко је ишта рећи. Меденица себи допушта чак и да закључује чији став има моралну, и, нарочито, научну вредност! Али Данас сматра да су такви стручњаци и познаваоци меродавни да суде о Јасеновцу!

    8
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading