Бугарски новинар: Морали смо да подржимо Запад и признамо Косово да бисмо ушли у ЕУ

Бојко Васиљев прокоментарисао и могућности за решавање проблема у односима Софије и Скопља, што би омогућило Северној Македонији да се придружи ЕУ

Бојко Васиљев (Извор: Википедија)

У земљама бивше Југославије учлањење у ЕУ сматра се као нешто што се само по себи подразумева, али у стварности тај процес захтева жртве – на пример, Бугарска је подржала Запад током сукоба у Југославији и признала независност Косова, наводи бугарски новинар Бојко Васиљев.

„Први пример је затварање четири реактора, што је Бугарска учинила почетком 21. века, притом је 75 одсто друштва било против. Још један пример – Бугарска је стала на страну Запада у причи о Косову и поново је три четвртине друштва било против (Бугарска признала независност Косова 2008. године). То је било право жртвовање. Политичари, лидери који су повлачили те потезе, били су свесни да се жртвују, да ће изгубити политичке поене и, вероватно, своју политичку будућност. Али Бугарска се придружила Европској унији 2007. године“, изјавио је новинар и водитељ Бугарске националне телевизије Бојко Васиљев у интервјуу који је дао новинару Асену Генову.

Васиљев је прокоментарисао и могућности за решавање проблема у односима Софије и Скопља, што би омогућило Северној Македонији да се придружи ЕУ: развијање мапе пута у којој би се јасно навели кораци које обе стране морају да учине, неки озбиљан гест Скопља, као и помоћ савезника у покретању дијалога. Како каже, у овом случају на Скопље би могли да утичу савезници из ЕУ – конкретно немачке хришћанске демократе на македонску странку ВМРО ДПМНЕ.

Фото: Спутњик/Владимир Астапкович

Подсећамо, бугарски парламент је 2019. године заузео став о приступању Северне Македоније  Европској унији, који се састоји у томе да суседи одустану од оптужби на рачун Бугарске, да не претендују на присуство македонске мањине у Бугарској, не присвајају историју Бугарске и да признају бугарско порекло македонске нације и језика.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Spanija, Grcka i Slovacka su mnogo pre Bugarske usli u EU, a nisu priznali nezavisnost Kosova.

  2. Постоји једна стара изрека: Чега се паметан стиди… А друго питање за дотичног јавног посленика (је л се тако сами декларишу?) могло би бити: и шта вам је донео тај улазак у ЕУ? Покуашјте да се пресаберете, и да то истражите, макар и као новинар.

Оставите коментар