Дритан Абазовић: Ако буде нови министар полиције, биће и нови избори

Потпредседник црногорске владе поручио је да ће оборити Владу ако министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић буде смењен

Дритан Абазовић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

„Ако желимо да имамо новог министра унутрашњих послова можемо да имамо, имаћемо и нову владу, новог премијера, нове изборе и то је то”, рекао је Абазовић.

Секуловић није желео да људе доводи у ризик и због тога не треба да сноси одговорност, казао је Абазовић.

Абазовић је, гостујући на ТВ Вијести, казао и да није дошао да би Црну Гору слао у поделе, већ да да допринос да се грађани помире,  преноси портал Спутњик.

„Рекао сам више пута премијеру, политичарима и јавности, ако се пређе црвена линија, а овим чином — последњим догађајима на Цетињу и реакцијама, након што се све успешно решило са полицијске стране, мислим да су они ту линију нагазили. Још један корак, и није немогуће да нећемо имати новог министра унутрашњих послова, али није немогуће да ћемо имати новог премијера. Ја ћу након тога оборити Владу, престаћу да дајем подршку уколико сматрам да чине нешто што је неправедно“, истакао је Абазовић.

Сергеј Секуловић (Фото: Саво Прелевић/Вијести)

Абазовић је истакао да се борио за то да Црна Гора крене другачијим путем и да је обећао грађанима да мафија више неће владати државом.

„Обећали смо да ћемо направити експертску владу, направили смо. Тражили су да се одмах гласа Закон о слободи вероисповести — испоштовано. Стаћу иза свега за шта мислим да је правда, без обзира на цену. Иза ствари које су неправедне нећу стати. Али, ово је сада почело да буде индикативно, ако неко мисли да полицијом Црне Горе треба управљати из Београда то се неће десити. Ако неко мисли да полицијом Црне Горе треба да се управља на начин како да остваримо неки политички профит, то се неће десити преко мојих леђа“, казао је Абазовић.

Поводом дешавања око устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Абазовић је рекао да су процене Агенције за националну безбедност говориле да устоличење подразумева високи ризик, да постоје људи који имају ватрено оружје, као и да се дешавања са Цетиња могу прелити и на друге градове.

Абазовић је додао да су он и директор Управе полиције Зоран Брђанин причали са митрополитом Јоаникијем у суботу и објаснили му да постоји велики степен опасности и питали га да ли се устоличење може обавити на другом месту са мањим бројем људи.

Небојша Медојевић: Дритан Абазовић убеђивао митрополита и патријарха да одустану од устоличења

„Митрополит је рекао да је учинио све што је до њега, да су већ кориговали скуп, да не разуме зашто не идемо и код друге стране и да жели да се устоличи у својој цркви. Стегнуо сам му руку и рекао да је у праву“, испричао је Абазовић.

Истакао је да је постигнут је договор са премијером Здравком Кривокапићем да заседа Биро за оперативну комуникацију, наводећи да ће једна од тачака бити успостављање комисије од пет чланова која треба да уради анализу координације сектора безбедности, односно учествовања свих везано за дешавања на Цетињу.

У комисији ће, између осталих, бити директор АНБ-а, шеф сектора за прање новца, директор управе полиције, додао је Абазовић.

Абазовић је прокоментарисао и одлазак црногорског председника Мила Ђукановића на Цетиње, оцењујући да је добро што је то урадио да људи и међународна заједница коначно виде ко је он.

„Он је сад симбол екстремизма, примитивизма и напада на службена лица. Мислим да је довољно да је препознат тако у другом руху. Има право на наставак политичке борбе, ми имамо права на вршење других радњи које су истражне“, рекао је Абазовић.

Абазовић сматра да се Ђукановић каје због тога што је отишао на Цетиње.

Мондо: Како је изгледао састанак у Влади Црне Горе пред устоличење

„Мислим да је важно правити разлику између скупа 22. августа где су људи дошли, окупили се, изнели захтеве и мирно се растали и отишли кућама. И догађаја где су учествовали Вељовић и Ђукановић 4. и 5. септембра где имате барикаде, запаљене гуме, употребу ватреног оружја“, казао је Абазовић.

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је рекао да је био за то да се устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија одржи, али не по сваку цену, као и да су постојала два сценарија до поноћи између суботе и недеље.

”Први је подразумевао да 300-400 људи, међу којима и штићене личности да буду у Цетињском манастиру, и сценарио број два, да им полиција каже да нема услова за то. Ја сам заступао да се устоличење одржи, али не по сваку цену”, казао је Абазовић за ТВ Вијести.

Он је додао да је „било претњи” да ће црква опет покренути литије у знак протеста уколико им се не омогући право на устоличење.„Лако је са Фејсбука правити се генерал. Да смо имали мртвог патријарха, да смо бројали рањене, питали би ме је ли била исправна одлука оваква или онаква. Зато ја стајем иза одлуке министра МУП-а. Министар унутрашњих послова на основу процене Агенције за националну безбедност и Управе полиције није желео људе да доводи у ризик и због тога не треба да сноси одговорност”, додао је. Потпредседник владе је рекао да је првобитни захтев цркве био да ће током устоличења на Цетињу бити свенародни сабор, али је након више разговора и објашњавања укупне климе, МЦП прихватила корекцију.„Дошли смо у ситуацију да 300, 400 људи у конвоју одведемо на Цетиње и омогућимо да се безбедно врате. Ствари су се закомпликовале јер је Цетиње забаракадирано 4. септембра”, нагласио је.

Дритан Абазовић: Сектор безбедности функционисао беспрекорно, ко би изашао пред јавност да се патријарху нешто десило?

Он је казао да су демократе спречиле да се формира Тужилачки савет и да сносе део одговорности, наводећи да су знали да ће устоличење, потенцијално критичан догађај, бити 5. септембра.

Вицепремијер је одговарајући на питање новинара ТВ Вијести – зашто је полиција дозволила подизање барикада – рекао да се полиција одлучила да веће снаге концентришу око Цетињског манастира. „Тактички је заузела посед у петак у јутарњим часовима. Већ су се у суботу ујутру десили први инциденти. Са овог аспекта то је била добра процена”.

Абазовић је открио да се против 68 особа воде поступци због активног пружања отпора и дешавања на барикадама.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Где су и шта раде фанови “албанског четника” из Србије и Монтенегра, пре свих Ђедови идолопоклоници, које су МитрополијеЦрногорскоПриморске аутокефалисти и ДПС насадили на своје сателите Kривог, УРА и Демократе? Kад` ће да стану пред огледало и признају себи да су необавештени и политички глупи? Или ће наставити са подржавањем Мухарема Баздуља, Дритановог друга и саборца, правећи се да то нема везе?

    Студент сарајевске чаршије Абази Дритан каже да неће полицијом ЦГ управљати из Србије, али није рекао хоће ли да се управља истом са Kосова* или из Албаније, будући да се редовно састаје са функционерима Kосова* и Албаније са којим може да наклапа искључиво о великоалбанској хегемонији на Балкану.
    “Албански четник” више не спрда Србадију, сад је уцењује. До јуче је ложио у тандему са Демократама и Kривим како не може да промени ово и оно због ДФ-а, јер ДФ хоће функције и жели “вратит ДПС”. FUN FACT: ДФ се одрекао власти у корист Абазија и грађаниста због Црногорског братољубља.

    Мудар човек зна да је једном преварант вазда преварант. Ђедови идолопоклоници у ЦГ већ заборавили све што им је патетични љигавац Kриви 200% Црногорац приредио у тандему са Абазијем и Бечићем. Све му опростили и поносно га зову премијером, јер га Митрополит Црногорско Приморски потапшао.

    7
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading