Мондо: Како је изгледао састанак у Влади Црне Горе пред устоличење

На састанку у Влади присуствовао је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је послао поруку да има поверење у државу и да је сигуран да ће начин да се устоличење одржи на Цетињу бити пронађен

Митрополит Јоаникије, Дритан Абазовић, Здравко Кривокапић и Милош Ракоњац (Фото: KURIR/NEMANJA NIKOLIĆ/GOV.ME/SCREENSHOT/VLADA CRNE GORE/S.MATIĆ)

Устоличењу митрополита Јоаникија претходили су дугачки разговори у Влади Црне Горе, где је једна страна заступала став да није безбедно одржати церемонију, а друга није одустајала од исте.

Дугачки разговори у Влади Црне Горе вези са процедуром и евентуалним одлагањем или премештањем устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу претходили су самој церемонији. Према наводима медија, министар полиције Зоран Секуловић и директор Управе полиције Зоран Брђанин били су мишљења да устоличење треба изместити.

Брђанин и Секуловић су заступали став, према овим наводима, да полиција није у стању да изведе акцију и да не може да гарантује за безбедност патријарха Порфирија и митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Митрополит Јоаникије: Ниједног момента се није помишљало о отказивању устоличења

“Састанци су трајали од вечери пре устоличења до раних јутарњих часова. У тренутку кад је Брђанин навео да је потребно одложити устоличење и да је немогуће гарантовати безбедност црквеним великодостојницима, премијер Кривокапић је питао због чега онда он и Секуловић не поднесу оставку. Изнео је став да је обавеза полиције да гарантује безбедност свима који се налазе у Црној Гори и да влада мора да гарантује верске и грађанске слободе свима. Такође, рекао је Брђанину да би било најпоштеније да одступи, уколико није способан да то гарантује”, преносе медији позивајући се на изворе из црногорске Владе.

Секуловић и Брђанин су веровали, наводи се, да ће Српска Православна Црква – када јој се прикаже ситуација – донети одлуку да одустане од устоличења, али није било тако.

На састанку у Влади присуствовао је и митрополит црногорско-приморски Јоаникије, који је послао поруку да има поверење у државу и да је сигуран да ће начин да се устоличење одржи на Цетињу бити пронађен.

Нова С: Поједини Цетињани поручују да је боље митрополиту да оде, гореће манастир

“Имајући у виду ранију изјаву патријарха Порфирија, да ће он, без обзира на све, наредног јутра кренути за Цетиње, малтене је било немогуће не обавити церемонију. Кривокапић је поручио са ће лично отићи на Цетиње и да полицијско руководство, ако већ не жели да обезбеђује патријарха и митрополита, мора да штити њега”, наводи извор и наставља:

“То као да је мало тргло људе из полиције, али опет није било озбиљнијих помака. Већ је било дубоко иза поноћи, полиција је била уморна, демонстранти нервозни, а паралелно су већ стизале дојаве да је на појединим местима дошло до напада на полицајце. Кривокапић у том тренутку одлучује да, заједно са в.д. помоћником директора за Сектор полиције посебне намене Милошем Ракоњцем организује транспорт и обезбеђење Порфирију и Јоаникију”.

Ракоњац је, преносе медији, био задужен за целу акцију безбедног спровођења патријарха и митрополита до манастира на Цетињу.

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић нагласио је те вечери да одржавање устоличења на Цетињу није безбедно. Пробао је да дискутује са митрополитом Јоаникијем о томе, али је он то одлучно одбио.

“Када је ситуација ескалирала, Абазовић се сложио да је неопходна акција полиције. Брђанин је и тада инсистирао да би могло бити опасно спровести било какву интервенцију, имајући у виду информације да су неки од демонстраната наоружани”, преносе медији.

Извор: Мондо

Акција обезбеђивања устоличења је на крају спроведена у дело, митрополит и патријарх су под јаком пратњом полиције стигли на Цетиње и обред је завршен. Жртава у сукобима демонстраната и полиције није било. Добар део заслуге за безбедан долазак Порфирија и Јоаникија у Цетињски манастир имала је и министарка одбране Оливера Ињац, открио је исти извор:

“Она је одлучила да се уступе војни хеликоптери. О њеном држању на састанку ће се тек причати. Људи из Митрополије и те како су свесни каква је била њена улога, као и сам премијер.”

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 8. 9. 2021)

Милош Ракоњац: Част нам је што смо осигурали безбедност патријарха и митрополита

Могу само рећи да ми је част била и велико задовољство што смо осигурали безбедност митрополита и патријарха на Цетињу, истакао в. д. помоћника директора Сектора полиције за посебне намене

Митрополит Јоаникије, патријарх Порфирије и Милош Ракоњац (Фото: KURIR/NEMANJA NIKOLIĆ/GOV.ME/SCREENSHOT/YOUTUBE/RTV CETINJE/SCREENSHOT/MONDO)

Ракоњац је био у хеликоптеру уз патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија и истиче да му је била част што су осигурали њихову безбедност.

Милош Ракоњац, в. д. помоћника директора Сектора полиције за посебне намене, човек који је предводио филмску акцију устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу 5. септембра каже да, захваљујући добро планираној операцији, у условима високог ризика, није било озбиљније повређених грађана Цетиња тога дана.

Ракоњац је био у хеликоптеру уз патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија и истиче да му је била част што су осигурали њихову безбедност.

“Није много прошло, а о овој важној акцији већ се тога пуно рекло, што тачних, што погрешно интерпретираних детаља акције. Знате да прави професионалци о томе никад не причају. То је тако…”, каже Ракоњац и додаје:

“Могу само рећи да ми је част била и велико задовољство што смо осигурали безбедност митрополита и патријарха на Цетињу и да, захваљујући добро планираној операцији – у условима високог безбедносног ризика, нико од грађана Цетиња није био озбиљније повређен.”

Мондо: Ко је пилот који је смео да вози патријарха и митрополита на Цетиње

Спектакуларна акција, захваљујући којој је и дошло до устоличења митрополита црногорско-приморског, како је Курир објавио незванична сазнања, скована је ноћ раније. Било је неизвесно да ли ће устоличење моћи да се одржи и зато је била важна процена двојице људи – Милоша Ракоњца и Петра Кнежевића, в. д. команданта Противтерористичке јединице (ПТЈ).

Ракоњца и Кнежевића, који је био на Кошарама, обучавале су најелитније америчке јединице – Морнаричке фоке, Делта форс и маринци, па када су саопштили и преузели одговорност да акцију могу да спроведу до краја, ствар је била свршена. До пет часова изјутра, на дан устоличења митрополита, Ракоњац и Кнежевић су осмишљавали акцију у згради владе Црне Горе.

За маневар који ће уследити тек неколико сати касније није знало 70 одсто полиције, а укључивао је подизање три хеликоптера (да би се заварао траг), разбијање барикада грађевинском машином из правца Будве и живи штит специјалаца пред манастиром.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 8. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading