Глигор Таушан: Највећа битка у историји „евиваша“

Пратим приче виновника највеће битке у историји „евиваша“ и закључујем да се такво што само на Цетињу могло одиграти

Гумена барикада на путу ка Цетињу (Фото: Биљана Матијашевић/Вијести)

Прође и устоличење а дугогодишњи мали богови бившег режима осјетише сузавац и спознаше протест. Замислите како само смијешно изгледају прекаљеним фронтовцима њихови банални осјећаји из два дана гумена и камена, камен им ка им је.

Пратим приче виновника највеће битке у историји евиваша и закључујем да се такво што само на Цетињу могло одиграти. Те овај ономе дао сако, те свако је сваком запамтио коју марку мајице носи да га не би изгубио у магли од сузавца итд. итд. Класична шанерска прича. Размјена гардеробе и прича о маркама исте. Колико год желио да побјегнеш од себе не можеш. Жене су пуштили испред себе, као Мујо Фату у оном вицу. Не што је поштује него што онај ко иде први, први открије минско поље.

Жене у првим борбеним редовима (Фото: Борис Пејовић/Вијести)

Онда у фанатичном заносу побацају гуме по џади, уждију их па избацају сторије на мрежама: Гледајте нам дом ђе гори, којему сте ватру дали, гледајте га и смијте се док се и ваш не запали… Дирљиво.

Бака комита пријети Митрополиту како је два пута паљен Цетињски манастир па би могао да буде и трећи. Брано Мандић вели како је разлика између Јоаникија и Турака само у томе што они нису имали хеликоптер. Једино је заборавио да каже да је једина разлика између Ердогана и некадашњих владика (као и овог садашњег) што он није православац. Али Бака је одавно прегорела сијалица. Упали се само као гуме на Цетињу. Гледајте га и смијте се док се и ваш не запали. Комедија.

Фото: Борис Пејовић

Извјесна Соња вели да ће гранути прољеће и да ће цвијеће опупити. Али да јој ауторитет никад неће бити мантија. Браво душо њежна.

Дритан и Брђанин су појели браон колачић али га шећере ево неколико дана безуспјешно.

Друга фамилија у страху и мржњи од саме слутње да ће Фронт и премијер нормализовати односе. Љепота.
Некако се све враћа у нормалу.

Већ данас Цетињани који су размјењивали гардеробу на протестима своде рачуне и одређују камате. „Оригинал, Долче и Џебана“.

Цетиње током демонстрација (Фото: Вијести/Нова С)

Једино се не зна ко је Милу увалио кожњака. Али се зна шта му је увалио народ. И уваљиваће му још док му оба ока не набуље. Сам је тражио.

Вељовић је био на Цетињу као доказ да и демонстранти располажу са шок гасовима а не само полиција. Али је у критичним моментима испарио Мило а не Вељовић. Можда би могли да замјене надимке.

Све у свему Секулићка и остатак ДПС-а су ових дана на психоактивним супстанцама. Вели умрла ми бака у Србију а они ме контролишу на граници ко какву наркоманку. Па душо о томе каква си особа говори управо то да си гласала да ти и бака не живите у једној него у двије државе. Па сад пиј таблетице и пати по граничним прелазима. Багро издајничка.

Драгица Секулић (Фото: Влада Црне Горе)

Жана, становница Цетиња, вели градили јој ђедови и прађедови манастир а сад се тамо пјева Косовка ђевојка и заплака од муке. Нека оде код Брана Мандића да јој утврди разлику између ње и Турака. Плачко са мајицом ФК Будућност вели да је устоличење удар на темеље Црне Горе, антифашистичке Црне Горе. Само је антифашизам из 1945. а манастир једно 500 љета старији од тога.

Па онда једна каже како су српски попови побили пола Југославије. Каква легенда. Биће да је Јасеновац основала СПЦ на крају.

Цетињани после демонстрација и устоличења (Фото: Војислав Милованчевић/Нова С)

Има овога колико хоћеш у то пар дана. Машине из Будве и Никшића почистише згареж на крају и митрополит наредни дан прође као да не би ништа. Сваког чуда за три дана доста, каже наш народ. Не знам како кажу ови горе описани. Али Цетињанима желим да на прољеће промјене власт и дозову се. Требају нам. Не као богови него као људи.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 8. 9. 2021)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading